Wednesday, March 13, 2013

Cerita kucing dan ikan bilis


Salam noks-noks semua,

macam biasa tiap-tiap hari balik lambat lagi sebab kena siapkan cek data-data.
so, semalam balik dekat 8.30 jugakla, sampai rumah dah dekat pukol 9.
dah tentu-tentulah letih kan. tapi tape, tetap menten cute *dimata encik am jelah..

pastu bila nak masuk rumah terperasan ade segenggam ikan bilis dekat depan pintu rumah.
uiikks, sape punye keje nih?
tanya encik am dia jawab "tadi bagi makan kucing". hah.
"dah tu kenapa tak makan pon?"
"sebab ikan bilis tuh dah busuk"
"ooooo".
perbualan terhenti disitu, masuk bilik pergi mandi.

then, bila dah habis dinner, aida pon kemaslah dapur,
susun pinggan mangkuk yang dah basuh kat kabinet.
pastu teringat pasal ikan bilis tuh.

tanya-tanya encik am, rupanya dia yang bawak kucing tuh dari bawah sebab nak bagi makan.
bawak naik lift. haha, sabar jelah dengan encik am nih.
*dalam hati mungkin encik am rindu dekat miyu, angelo dan ichigo kottt
dah tu kenapa bagi ikan bilis?
die cari makanan kucing dah tade dalam rumah, so die bagilah ikan bilis.
tapi ikan bilis tu busuk.

what? busuk? busuk? busuk?
setahu aida baru je beli ikan bilis setengah kilo dengan kakyus, takkan dah busuk kot.
pergi cek rupa-rupanya encik am bagi ikan bilis yang beli dekat pasar malam yang dah keras
yang kami sendiri pon tak lalu nak makan. hah, tapi kenapa busuk plak?

bukak je botol ikan bilis tuh, terus satu aroma ke wap ke hape ntah menusuk ke hidung.
macam gas tuh. hah, cepat-cepat basuh hidung. buang terus dalam tong. rugi je beli.
patotlah kucing tuh tak nak makan. kesian dia.

last-last tanya, die cakap kucing tuh die biar je main kat situ,
pastu dengar kucing tuh meow-meow depan rumah,
rupanya mintak hantar balik ke bawah. he, encik am pon hantarlah balik ke habitat die.

haha, macam sweet jer. okbai.

xoxo.




No comments:

Post a Comment