Wednesday, October 12, 2016

Khaireen ke KL Bird Park



Assalamualaikum ,
yeah dah lama tak keudara sangat-sangat kan. rindu nak berbelog.

Cuti ganti Awal Muharam haritu, bawa Khaireen pergi jalan-jalan. 
Abahnya punya plan suggest ke KL Bird Park. Ibu dengan Khaireen is okey. We follow.
Harga tiket untuk dewasa yang ada mykad ialah RM27.
Harga tiket kanak-kanak 3-11tahun (mykid) ialah RM13.
Kanak-kanak bawah 3tahun is FREE. So Khaireen masuk for free. 
KL Bird Park ini dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 6 petang termasuk cuti sekolah dan public holiday.

My baby Khaireen tidur masa sampai. Wey rugilah sayang kalau tidur. Jadi nak bagi dia jaga ibu percik air kat muka. Teruk betol ibu kan. Haha janji Khaireen jaga sebab tujuan nak bawa dia tengok bird la. 
Sekarang dah pandai cakap bird tapi bunyinye bard. Okeylah tu sel-sel otak sedang berhubung. 


Map KL Bird Park
Agak besar dan luas juga taman ni, tak larat nak jalan turun naik bukit. 
Jom kite belanja gambar sebabnya malas nak karang.


Masa ni Khaireen dah jaga, tapi mood budak baru jaga kan, belum panas enjin.
See that peacock. Banyak sangat peacock ni kat situ bersepah merata-rata je jalan depan orang.
Atas pokok ada bawah pokok ada, sekali jerit kuat tau bunyi ia.
Tapi sekali dia kembangkan kepak ia, cantek sangat.


Kalau zoom betol-betol kat belakang tuh ade ostrich. 
Nampak tak sapa yang lagi excited pergi sini, budak tu takde feel bukan faham lagi pon.
Entah dia nampak ke idak bird-bird tuh.


Hornbill. 
Comel sangat bila orang nak ambil gambar dia lari. Macam tahu-tahu saja.


World of Parrots.
This two lovebird tak boleh kacau or sentuh said trainer.
Yang jantan tu akan marah bila kacau yang betina.
Iolls yang berdiri sebelah pon ia dah terhangguk-hangguk tengok.


Yeah, masa nih mood dah oke, dah panas enjin. 
Baru nak berjalan sendiri, jauh jugak dia berjalan. 
Shes happy kalau bawak pergi jalan-jalan macamni even shes know nothing.


Tak larat nak pusing habis. Mana dengan nak tolak strollernye.
Abahnya pula sibuk ambil gambar. Masuk galeri ambil angin aircond.



Last sebelom balik, baru abahnya sedar dia takde gambar langsung.
Nak jugak, moh kita ambilkan. Dapat bergambar dengan dove je.


Kitorang free and easy saja kat situ. Actually banyak aktiviti menarik yang ada. Just tengok pada time yang available like feeding time dan bird show.

Fun juga pergi taman burung ini. Sesuai bawa anak-anak yang dah besar 3years and above sebab diorang dah pandai kan. Ada yang sampai menangis taknak balik. Sudah, hahaha.
Cuma mungkin time kitorang pergi tuh, kawasan agak tak berjaga, agak semak. Hope pihak taman dapat jaga bagi bersih dan selamat untuk pengunjung coz ramai sangat tourist yang datang. 
Jangan risau kat dalam tu ada restoran, minishop dan giftshop, cuma agak pricey sikitlah harga dia kan. But so far enjoy disana sampai hilang berat 2kg berjalan, ok tipu je. 

Oklah, bye, xoxo.





Friday, September 30, 2016

Giveaway Mangkuk Tingkat by El Darwena


Assalamualaikum ,

lamer giler tak update entry, penyakit m dah lama bertandang,
tapi masih jalan-jalan belogwalking tiap-tiap hari. 
harini rase terpanggil nak join giveaway nih sebab hadiah die comel yang hamat.
mangkuk tingkat yang super duper lawa tetambah warna pink gitew. 
so, mehla reramai join, mane tahu ade rejeki kan. adios.




SYARAT:-
Follow IG @el_darwena

2. Buat satu entry dengan menggunakan tajuk Giveaway Mangkuk Tingkat by El Darwena

3. Letakkan banner pada entry.  

4. Banner hendaklah dibacklink ke sini. 

5. Tinggalkan link penyertaan/url blog pada komen di bawah. 

6.Giveaway ini akan berlangsung dari 15 September hingga 15 October 2016 jam 11.59malam.

7. Keputusan akan diumumkan secepat mungkin selepas tarikh tutup. 

Hanya satu pemenang akan dipilih dan mendapat satu mangkuk tingkat 2 tier seperti dalam gambar banner tu..comey takkk hehehe   

GOOD LUCK UOLS!!!


hokey, senang jer kan syarat-syarat die.
apelagi tunggu moh ler kita join.

okbai, xoxo.


Thursday, June 9, 2016

Terobek Khaireen turns 1


Assalamualaikum ,

harini nak marathon siapkan entry yang dah berkepam lama dalam draft.
daripada title post khaireen turns 1 terus tambah terobek.
pasalnya dah hampir 2bulan berlalu. tak ke dah basi ceritanya. 
nasiblah ibu kamu rajin sangat ayin. hee, tapi nak jugak post untuk kenangan.
nanti-nanti khaireen dah besar boleh baca belog ibu nih. hiks.

so, untuk kesekelian kalinya,
khaireen officially turns 1 on 16th April lepas.
anak ibu dah satu tahun la. Alhamdulilah.
pejam celik pejam celik kejap jer, rase macam baru semalam beranak kan die.

Khaireen sambut birthday advance 12th April haritu bersekali dengan abang aakif.
buat kat rumah abang aakif makcik melor. kek tema didi. 

abang aakif tersangatlah over ekcited nak potong kek, tapi si budak khaireen nangis pula tak mau. mungkin terkejut datang rumah makcik melor die kot. tengok kakak azra pon semangat dengan topi. khaireen sorang je tak sporting morting. hiks. 

kek birthday aakif and kayin
makcik melor order special untuk anak teruna dia.
sibuk jer selit nama kayin tuh. btw kek sangat comel.

so

16th april tuh jatuh hari sabtu, maka dengan gembiranya boleh buat party,
yeay party tonite. asalnya nak buat malam tapi fikir nanti penatla bagai, tukar buat petang.
takde party marty just makan2 dengan family makcik melor, bestfriend ibu makcik jijah dan makcik itam kayin. takde nak celebrate beria pon. just kami-kami jer.


deco by ibu and abah


ootd from butik anakku
cekak from kiosk alamanda

kebetulan juga ibu pon order kek didi&friends untuk khaireens
sebab dia kan suka tengok didi.
kek order dari Murni Delight
Haritu punya menu - bihun singapore, coselaw, nugget, cocktail buah dan air oren.
ibu lupa snap gambar. maap.


nampak tak budak yang mula menunjuk kan ketidakadaan moodnya. ibu je yang posing lebih.


khaireen cranky, last-last ibu dengan abah je yang potong kek, budak tuh dah kelaut nak menangis. ibu dan abah sedondon pink gitew.

NUR KHAIREEN SAFFIYA
16.04.16 ~ 16.05.16 | 1 TAHUN

"Ibu doakan Khaireen jadi anak yang solehah, dengar kata ibu dan abah.
Baik budinya, cerdik akalnya, fasih lidahnya, terang hatinya.
Semoga menjadi kebanggan ibu dan abah. Ibu sayang Khaireen harta dunia dan akhirat ibu. Amin."





Wednesday, June 8, 2016

Contest Jubah By Zaza Iman



Assalamualaikum,

Contest Jubah By Zaza Iman

www.zazaiman.com merupakan sebuah blog personal dan lifestyle seharian seorang blogger. Banyak berkongsi tentang motivasi, tip, dan juga review mengenai produk-produk yang pernah digunakan.

Pemiliknya Zaza Iman juga membuat servis cetakan kad bisnes dengan harga hanya RM55 je untuk 3 kotak ( 300 pcs ). Juga menjual secara online produk pakaian. Untuk sebarang tempahan kad bisnes dan lain boleh berhubung terus melalui instagram @byzazaiman.

Contest Jubah By Zaza Iman



Berita baik, www.zazaiman.com kini sedang membuat SATU CONTEST iaitu CONTEST JUBAH BY ZAZA IMAN. Dimana hadiah yang ditawarkan adalah :

HADIAH YANG DITAWARKAN 

1 x Miri Jubah @ Riya Baju Kurung By Zaza Iman
1x RM10 Topup by Tengkubutang


Nota ** 
seorang pemenang yang berjaya boleh memilih sama ada mahu
jubah merah atau baju kurung hitam.

Sekiranya baju yang dipilih kehabisan stok, maka baju lain akan digantikan dimana anda juga boleh memilih SATU dari  beberapa pilihan yang ditawarkan.

Yeahhh..best kan??

Kalau korang nak join boleh klik SINI .

okbai, xoxo.



Thursday, May 12, 2016

Aku Tak Biasa



Assalamualaikum 

Kelmarin encik am cuti pergi training halfday, so lepas dah setel training plan nak lunch sesame.
kalau ikutkan nak ambil khaireen dari taska bawak sekali, tapi memandangkan cuaca yang agak panas,
so tak jadi ambil dia dan decide lepas lunch terus encik am ambil bawa balik rumah. 
Khaireen sekarang nih asik selseme berhingus saja. mungkin sebab sejuk aircond dekat taska agaknya.

Pergilah berdua ke Alamanda. Asalnya nak makan di food court jer, tapi puas pusing-pusing, fast food jugak jadi pilihan. Mekdi saje. saya suka ayam goreng mekdi. pedas.

tapi nak storinya kat sini, bila dah duduk makan berdua, tibe-tibe feel macam tak biasa pulak.
macam mula-mula nak bercinta dulu. Allah sungguh rasa tak biasa bila berdua. 
selalu kan kami bertiga dengan khaireen. ni bila berdua jadi tak biasa. wuuu.
rindu anak. macam zaman berdua dating-dating dulu. mungkin sebab dah terbiasa kemana-mana bertiga dan 
tak pernah lagi pergi mana-mana tak bawak khaireen. seriuos, memang dah tak biasa!





p/s: jangan tinggal anak walaupon pergi mana sekalipon. ah, aku rindu.
#sindrommakmak

okbai, xoxo.

Monday, May 9, 2016

Jom dapatkan free customized mug by Printciuos.com



Assalamualaikum 

bulan-bulan yang akan datang ini akan penuh dengan sambutan untuk orang-orang yang kita sayangkan. Mothers day, Fathers day, Teachers day and lain-lain occasions kan. kadang-kadang kita sampai blur kan nak bagi hadiah apa yer. Kalau boleh nak bagi hadiah yang boleh dibuat kenangan dan akan diingati sampai bila-bila. Tapi hadiah yang macam mana. Kalau boleh hadiah yang boleh kita design sendiri, maybe letak gambar kita sendiri. Emmm, jangan risau, Printcious ada penyelesaiannya. Macam-macam hadiah ada macam mug, tshirt, kusyen, phone cases, puzzles, rompers dan banyak lagi. Boleh layari laman web Printcious untuk maklumat lanjut.


Tapi,
ada berita baik untuk kawan-kawan semua, 
jom dapatkan custom mug dengan percuma.
yes, ianya FREE dari Printcious.com 



Printcious ini kedai online yang jual gift yang customer boleh customized ikut citarasa masing-masing. Mereka mempunyai kepakaran dalam memdesign produk mereka. Dan bagi menghargai pelanggan mereka, Printcious organize giveaway FREE CUSTOMISED MUGS untuk meraikan any special occasions dari 1st April hingga 31st Julai ini. Contoh untuk occasions seperti Hari Ibu, Hari Bapa, Hari Guru and so on.


So apelagi cepat-cepatlah join giveaway yang super duper senang je nih. Cara-caranya seperti dibawah yer:-


How to join:-
Steps
  1. LIKE & SHARE our Facebook post regarding our Free Mug Campaign and set your post visibility to PUBLIC.
     
  2. Create a member account (open in new window) & login.
     
  3. In all mug product pages, click the FREE MUG image, the price will become zero. (yeah, it's FREE ^_^)


     
  4. Click the Customise button to customise your mug with a text or image of your desire. After customising click Done and Add to Cart.
     
  5. Follow this step by step until order is done. Then we will print and deliver out in 3 - 5 working days.


So guys, senang je kan nak dapat benda free. tunggu ape lagi cepatlah grab untuk hadiahkan pada orang yang tersayang. Boleh try order sekali untuk lihat hasil dan kualiti dan nanti mana tahu boleh order banyak-banyak kan contoh untuk aktiviti kelab, family day dan sebagainya. yang menariknya, Printciuos selalu bagi diskaun untuk setiap produknya. Haa best kan. mana nak dapat harga macam tuh kan. Jadi cepatlah rebut peluang nih untuk bagi hadiah pada sesiapa saja yang korang nak.


okbai, xoxo.


Thursday, May 5, 2016

Trobek: Persiapan sambut newborn Little Kayin


Assalamualaikum ,

hai lama sangatlah tak update belog. last update bulan 3 haritu. 
tu pon update gambar google sajo. hiks. 
Ekceli, entry ni dah lama sangat dah draft peram pekasam bagai, tapi mood nak karang tu tak datang-datang.
memang dah basi sangatlah sebab anak pon dah setahun kot. ini persiapan dalam perut la wey. 
tetibe harini rasa nak up balik. moh la kengkawan layankan gambar dan ayat basi guwe. 

Tak taula nak kata persiapan beria ke tak kan, tapi almaklumla kan anak first, 
sang ibu dan abah to be ni memang main beli sajo. 
Buat checklist bagai nak rak takut terlepas pandang, ada yang tak beli nanti karang.
Semua kelengkapan dibeli sedari 3month pregnancy. Excited kan ibu abah kayin nih.
Alhamdulilah, tuhan permudahkan segala urusan. 
Kebanyakkannya beli masa expo dekat SACC Shah Alam, Mid Valley, PWTC, Aeon dan Manjaku.
Memang best shopping barang-barang baby nih, wangi jer, rase napsu tuh nak rembat jer semua kalau banyak duit.

Ini antara barang persiapan yang dibeli haritu :- 

1. BABY CARE/GROOMING
- segala bedak, losen, baby oil, drapolen, wet tissues, minyak telon, cotton buds, pampers.
- kebanyakkannya jenama pureen, i adore pureen, wangi bangat.
- semua barang basic yang perlu ada. 
- yang dalam box barang-barang ibu like pads, confinement set dll.
- beli box kat ikea siap-siap senang nak angkut berpantang dekat kampung. 

2. BABY CLOTHING
- lampin, tuala, bedung, barut, mitten & booties, cloth diapers, sapu tangan dan baju-bajuan.
- ade juga yang diwarisi dari zaman mak macam barut. jadi beli sikit saje yang corak katun-katun tambah. 
- box baju beli dekat mr.diy. 

- topi, mitten & booties dan setokin. alahai comel-comel kan. itu sebahagian yang dibeli awal. 
- ahai, mereka ini cepat membesar, koje beli setokin aje la kat deme.

- dobi part 1
- mase ni dah 33weeks ++ kot menyental la sangat dalam toilet sakit pinggang, ahaks.

- dobi part 2
- gune pencuci pureen abd, wangi yang amat. suke suke suke.
- sampai little khaireen setahun pon masih gunakan pureen abd nih.
- harga rm24 seliter kat jusco. kalau kat darussalam boleh dapat rm22, kat expo rm21. hiks.

- baju-bajuan hasil rembatan dekat pureen warehouse.
-sehelai dari rm2 - rm5, memang borong sakan.
- size dari newborn sampai 2 tahun, boleh pakai lama sebab baby cepat membesar. 

 3. BABY FEEDING
- botol susu, berus botol, warmer, sterilizer, drying rack, storange bottle, breastpump.
- semuanya beli sebab tak tahu lagi masa nih banyak susu ke tak. 
- beli sikit-sikit lama-lama penuh bilik.
- nak advice, sebulan beli barang sikit-sikit, jadi tak terasa sangat pengaliran wang keluar masuk. kiki. 

- my nyawa, breastpump, susah hati kalau takada atau buat hal. haha.
- dah buat survey, terpaut dengan spectra m1, nak medela mahai benau i is tak mampu s. 
- review :  spectra memang best suction kuat, susu cepat penuh. 
- tapi kena hantar servis bila motor dah slow. 

- pencuci botol pureen, perisa oren ahaks sedap bau. 
- like 2x sampai sekarang tak pernah tukar.

- aktiviti membasuh dan merendam botol dengan pencuci pureen liquid clenaser. 

- aktiviti mensteril botol-botol baby.


4. BABY STORAGE
- storage la sangat, haritu ade beli lemari ikea nih, jadi dari kosong takde taruk bende, kita sumbatla sementara barang-barang baby nih. 
- hiks, banyak lagi barang tak sempat nak snap dan review.
- maklumlah iolls kan pelupa. 


banyak lagi barang si kayin nih sebenarnya, macam bag travel, kelambu, stroller, carseat.
semua tuh bagi i penting, kalau takde payah. 
takde gambar lenkali i sambung yer.

oklah, xoxo.


Tuesday, March 29, 2016

What's in my handbag?


Assalamualaikum ,

lama tak jengah belog ni dan bersawang berbulan tak update. rindu pula.
bizi melayan si karenah anak yang makin membesar.

dulu masa bujang lain,
masa dah kawen lain, 
dah ada anak lagila lain. 
zaman dah berubah. 

samelah jugak macam handbag ibu nih.
beli handbag mahal-mahal, last-last jadi tempat sumbat pampers, botol susu,
makanan anak. haa,
alih-alih pergi keje pegi jalan sume bawak handbag anak. 
ibu, tak payah pakai handbag dahla. 

reality..
but i like.