Monday, March 30, 2015

Birthday Treat di Dip n Dip IOI City Mall


Assalamualaikum,

last weeks its my birthday, so encik am dengan baik hatinya mengoffer untuk belanja makan kat Dip n Dip. ngee. macam tahun lepas pon celebrate birthday kat sini. tahun nih pon nak jugak makan dip n dip. hehe. selera dinosour kan. dulu jauh sikit kalau nak  makan kena pergi The Curve, la nih dah dekat dah, Ioi City Mall kan ade. setahun sekali jelah nak makan pon kat sini. nak makan selalu poket kena penuh selalu lah yer. bak kata encik am "makanan celah gigi orang kaye jek". haha. 


muke poyos encik am menunggu coklat sampai. 
sempena besday bini die yang ke-28 nih, dah tua pulak rase,
die layankan ajelah permintaan sebelom beranak katanya. 
mekasih, lebiu so muchx.


menu yang sempat disnap, senang snap siap-siap pasni kalau nak pergi boleh tengok nak makan apa pulak, berapa bajetnye..haha dasar kedekut kann..


haaa, tudia sampai dah bende yang ditunggu-tunggu


Dip n dip waffle tu iolls yang punye dan triple chocolate crepe tuh encik am yang punye..hahaha..
memang sedap, kalu boleh hari-hari nak makan, tak jemu. 


sejak memula makan kali pertama dulu, mase tuh makan fettuccini crepe, rasa coklat die memang terngiang-ngiang je kat telinga nih, ahahha, betoi ke rase boleh terngiang-ngiang, alahh maksudnye teringat-ingatlah sebab sedap sangat coklatnye. iolls kan suke coklat. tapi tak bolehla nak makan selalu ye dak. kalu ade orang nak belanje best gak kan. okeylah sehingga berjumpe lagi kite di tahun depan ye coklat. waaaaa.


kbai, xoxo.



Monday, March 23, 2015

Suke tak dapat voucher?



Assalamualaikum,

lately nih banyak jugak menang contest. tapi banyak dah tak ingat. yelah, sebab banyak sangat masuk kan, pastu lupe nak cek balik. yang mana sampai kat rumah tu adelah. suke masuk contest kecik-kecik nih, suke-suke je, hadiah pon tak besar tapi okeyla dengan tak keluar modal dan tenaga langsung kan. 


yang nih terpilih 500 pertama untuk survey eMagazine.
bila masa masuk pon tak berapa ingat kan, tetibe sampai voucher kat rumah. 
paling suke encik am la sebab febret die. 

tapi kebanyakannya semua masuk contest dekat fb. senang kan. like, share, comment dan tag kawan-kawan. hahaha, bengang jer kawan-kawan kena tag dengan mak. pastu bertubi-tubi kena balas tag dengan diorang balik. haha. watever, bukan menyusahkan diorang pon kan. pakat-pakat rajin semua join contest. nak jadi kaki kontest tu susah sikit la sebab tak up to date sangat. 

yang ni menang jawab soalan terpantas kat fb famous amos. best dapat ice blended, cookies dan fm.


tak kesahlah hadiah kecik ke besar ke kan, yang penting seronok-seronok masuk jer.
dapat gak kan dari tak dapat apa langsung. 
wehoo majulah kaki kontest untuk negara. muahahahhaha.


xoxo.




Tuesday, March 10, 2015

Sabtuday di Pureen Warehouse Sale


Assalamualaikum,

sabtu lepas aida dengan encik am pergi pureen warehouse sale. tak pernah pergi pon warehouse nih, selalu pergi expo jek. so ini pes time nak gi jualan gudang di kala-kala dah sarat 8bulan lebih nih. kalau ikutkan hujung tahun lepas ade jugak pureen warehouse sale nih, tapi tak pergi sebab balik kampong..ahaha, target cuma nak cari baju basahan, tidur-tiduran, dok rumah untuk baby je. barang-barang lain almost complete dah. yelah, seawal 3bulan ko kami dah excited pergi menyopping. haha. yang paling kelakarnye, bende pertama kami beli nak tau ape, haha, tab mandi baby tuh dengan stool. tu pon sebab mase tuh gi jalan-jalan ikea, dah ternampak kan rembat jela. murah je. bath tub dan stool tu baru rm19.90 each. hehe.

semua barang-barang baby yang lain banyak kami beli masa expo baby dekat mid valley, idcc shah alam dan pwtc. ade jugak beli dekat jusco dan kiosk-kiosk dekat shopping mall. banyak jugak yang beli online sebab lebih jimatttt macam botol susu avent dan tomme tippe, beli loose set memang berbaloi kalau beli online. yang last sekali kami simpan tak beli-beli lagi ialah carseat dan stroller. yang tuh kalau baby dah keluar pon sempat beli lagik kan. cume carseat pentinglah nanti nak hantar baby pergi taska, sape nak pegangkan.


sebelom pergi tuh dah tanya orang-orang yang pernah pergi dan bace belog orang, memang ramai giler orang baq hang. kalau boleh taknaklah berasak-asak kan. kang ade gak yang jatuh ke, tersiku ke terlutut ke kang. risaulah jugak. jadi hari sabtu tuh keluar rumah dalam 9lebih pergi breakfast bagai, siap mengoogle mengps cari tempat kan, sampailah dalam kol11 lebih. yaAllah, parking jangan cakaplah. dahla kawasan kilang kan, parking dari jauh dah bersusun, nasiblah kami dapat parking yang tak berapa jauh dari situ sebab ade orang dah keluar balik. kalau tak mau jauh menapak nun. 
masuk-masuk jer dah jem, nak lalu pon susah. ramai giler manusia ko. kami tersilap sebab pergi dekat bahagian barang-barang. rupanya bahagian baju jauh nun kebelakangan. terpaksa pusing dan tengok que nak bayar je pon rase nak pengsan. waaaaa. tapi sebab semangat nak baju murah kan, jadi kuat tiba-tiba. haha. 


que nak bayar, memang panjang giler, adumak pengsan,

suasana dekat bahagian baju yang memang crowded sangat
i dengan encik am pon berpecah main kaut je dulu mane yang berkenan
due-due gambar nih amik dekat facebook pureen.
tak kose time-time nih nak keluarkan handset amik gambo.


oleh sebab ramai sangat orang, mane baju yang rase sesuai cantek oke, semua kami rembat dulu masuk beg ikea tuh. sebab memang pesen orang datang warehouse nih kaut selagi boleh pastu pergi duduk sudut celah mane-mane, pilih-pilih asing, tinggalkan je mane yang tak berkenan. cenggitu sekali selfish kan. tapi memang camtulah adatnya. kalau nak berdiri pilih kat situ memang tak dapatlah. kami pon buat camtu gak. haha. 

yang bestnye, kalini memang murah dari biase. sepasang boleh dapat rm5, kalau baju dan seluar yang loose rm2 satu. jadi pandai-pandailah korang mix and match dapatlah sepasang rm4. murah tak? murah giler kan. dari pengalaman aku bace belog orang yang pergi warehouse dulu-dulu baju seluar loose rm3. kalau sepasang rm10. kire warehouse kalini memang berbaloi sangatlah kami pergi. setelah dibelek dipilih dapatlah 24 pasang baju satu set dan 19 helai seluar baju loose. dah tak larat nak berebut pilih. sempat jugak amik blanket sehelai rm7 dan detergent abd 2liter rm17. 

nak nak bila beratur nak bayar, yaAllah azablah sangat. sangat-sangat panjang que. waaaa. nasiblah tak sakit pinggang cuma sakit tapak kaki jek. encik am beraturkan, i sempat pergi beli air dan kudap-kudap untuk die. sempatlah pergi duduk-duduk kat tangga rehat kaki jap. dekat 2jam kot beratur baru dapat bayar. giler tak giler ramai orang. kaunter ade banyak, tapi banyak lagi orangnye. haha, dah menyumpah-nyumpah tak nak pergi dah lepasnih. tapi bile dalam kete boleh plak cakap, "bestlah, murahlah, lenkali nak pergi lagilah, hak". encik am memandang sinis kepadaku. hahaha.


ini hasil tangkapan di hari sabtu aritu. dari sekecik-kecik saiz sampai setahun lebih boleh pakai nih. haha. semua chomel-chomel, geram sangat kot. tapi baju budak-budak perempuan je yang banyak. 
jangan risau sebab baju semua elok-elok, bukan reject. kalau tengok dekat price tag dari jusco sepasang je rm13, rm19, tapi kami dapat rm5 jek. syabas mere beta.
total damage aritu rm192. horeyyy.

dengar kata ramai yang pergi hari ahad tak dapat baju harga rm5. mungkin dah habis stok kot. yang tinggal baju rm10 jek. nasib datang sabtu. apepon, best pergi pureen warehouse nih, murah dan berbaloi, lebih-lebih baju lah, barang-barang tuh murah sikitlah dari harga biasa. tapi yang tak bestnye sebab ramai sangat manusia, dari seluruh pelusuk datang. waaaaa. stress. 


okeylah bai, xoxo.




Monday, March 2, 2015

Checklist barang ibu dan baby ke hospital


Assalamualaikum,

haaa, bile dah masuk 30weeks ++ nih, mulalah rasa takut. tambah-tambah bila kakak ipar tanya dah standby bag ke dalam kete. haaa, dah kena standby ke? baju baby pon baru nak basuh. haha. kakak ipar siap pesan pergi mana-mana bawak buku pink tu. haa,, aku relax jer kuar jenjalan dengan encik am tak bawak pape, berlenggang je ko. kononnya macam lambat lagi la kan nak beranak. wey makcik, bila dah masuk 30weeks nih anytime je ko dah boleh beranak tau. yeker? yelah, memanglah edd ko lagi sebulan lebih, tapi kalau dah kate ko nak beranak awai, tak ke naya. erkk. cuak gak dengarnye. waaa, takut terus menyelubungi diri. haha.

terus pergi basuh baju baby bagai. beg ntah kemana. tambah-tambah ada gdm nih lagi la kena standby. takut baby keluar awal jek. apa nak isi dalam beg nye tuh...

Beg Ibu :-
-buku pink /ic /gl
-sehelai tuala mandi
-3@4 helai tshirt /blouse
-2@3 helai kain batik
-3 pasang stokin
-sehelai sweater/cardigan
-set toiletries
-nursing bra
-disposable panties
-disposable breast pad
-tudung
-handphone /charger
-tafsir al-quran /majalah
-termos air panas /minuman 3 ini 1 /biskut


beg ibu-ibu, takdak beg diapers, pakai beg yang ado sajo
abaikan kaki lelaki sasa yang menyibuk di situ


Beg baby :-
-4 helai baju lengan panjang /pendek
-sehelai selimut /3 helai kain lampin
-sehelai tuala
-2 helai sapu tangan
-4 pasang mitten, booties & topi
-3 helai barut
-6-10 keping diapers
-* botol susu in case susu xde lagi
- body shampoo / bedak
- minyak telon

beg baby, semua bende kecik-kecik chomel-chomel
beg fiffy maklong baby yang bagi.


okey dah siap dah beg dua beranak nih yang ditolong tengok oleh encik suami. 
haha, beg ibu yang lagi besaq dari beg anak. ape kes? 
tinggal nak sumbat dalam kereta jer nih. senang dah prepare awal-awal.
kalau harap encik am, makanya ada la barang yang tercicior kang. haha. 



bila dah ready beg nih lega la sikit kan hati nih. tapi bab nak beranak tuh pulak yang bikin seramm.
semoga dipermudahkan semuanya. doakan aida ye. amin,

kbai, xoxo.