Thursday, October 22, 2015

Rumah mesti BERSIH & KEMAS


Assalamualaikum,

aida paling pantang dengan orang yang tak pandai kemas dan pengotor nih. memang makan la bebelan tadah telinga hokey dengar i beleter. haha. tak bolehla kalau duduk rumah tak kemas rasa sakit mata dan berserabut. stress ohmai. tambah-tambah sekarang dah ada little kayin kan, rumah mesti kena bersih! meh tengok habit orang pembersih ini macam mane.

sumber kopipes : http://www.simplemost.com/12-habits-of-people-with-clean-homes/
The 12 Habits Of People With Homes That Are Always Clean

1. They Make Their Bed Everyday

I’ll be honest, the only reason I make my bed everyday is because I toss and turn like an Olympic gymnast in my sleep. And I don’t like getting my ankles wrapped up in the sheets. But now it’s a habit, and it looks nice. So I make it everyday.

make bed photo


2. They Use A Vacuum

If you have pets or kids and you don’t use this trick, you’re wasting a lot of time cleaning. Whenever you get out the vacuum, use the soft attachment to vacuum everything. Yes everything. Nightstands, curtains, lamps, end-tables, mirrors, window sills, the tv, coffee tables, you name it.

Humans and pets leave dander on everything in your home. A vacuum will actually suck it up (instead of moving it around on a dust cloth) and you’ll only have to dust with wood polish once a month.

vacuum photo


3. They Empty The Dishwasher In The Morning

I don’t get up any earlier, but somehow manage to find 5 minutes to empty the dishwasher in the am. It’s one less thing I have to do when I get home, and makes making dinner a whole lot easier.

dishwasher photo


4. They Do Laundry On A Specific Day

At my house, it’s just my husband and I. We don’t need to do laundry daily (like a family with multiple kids) but I do set a routine as to when the laundry gets done – every Sunday, sometime between 4-10pm.

This schedule not only ensures my hubby puts his clothes in the hamper, but gives me a guilt-free excuse to sit on the bed and watch gossip TV while I fold…and he watches football in the living room.

laundry photo

5. They Clean The Fridge Weekly

I’m not talking about a deep scrub here. But before you head off to the grocery store, take a quick peek into the fridge to see what may be missing from your grocery list (see #10). While in there, toss anything that isn’t edible, and wipe up any spills or gunk-ed on food before it starts to grow green hair.

fridge photo


6. They Use Baskets

Baskets are a great way to organize things. We have a basket next to high-traffic doors to catch shoes, as well as one at the bottom of the stairs for things that need to go upstairs and get put away.

basket photo


7. They Don’t Procrastinate

Did a package get delivered today? Yeay! Now take the contents out, pop the air-packets, break down the box and throw it away. Lather, rinse, repeat.

delivery box photo


8. They Clean The Kitchen As They Cook

This may sounds pretty obvious, but clean people are superior multi-taskers. When cooking chicken in the oven, clean the cutting board, wash the ladle, and put away all the ingredients used to season your meal. When the oven timer goes off, the kitchen is already practically clean.

cleaning the kitchen photo



9. They Straighten Up Before Bed

Fold the blanket on the couch, tuck away any stray shoes, and put dirty clothes in the hamper before hitting the hay. When you wake up in the morning, the house will already appear cleaner and help you get the day started stress-free.


blanket on couch photo



10. They Plan Ahead

Clean and organized people often keep a shared grocery list on their phones. As items run out in the fridge, they can be easily added by any family member so it’s not forgotten. When you incorporate a little planning into your day, things will tend to go a bit more smoothly.


grocery list photo



11. They Pack Their Lunch

Packing lunches before heading to bed is one of the most simple ways to get a headstart on the day. And if you make your lunches at night, you’re probably doing #8 as well. BOOM.

pack a lunch photo




12. They Focus On One Room At A Time

Every other week, pick a room (or area if your home is open-concept) to clean and vacuum everything like baseboards, doors and curtains, etc. Also clean windows, organize knick-knacks, etc. Tackling one room at a time and giving it a deeper scrub is less overwhelming, and more productive.



And one other little secret: Clean doesn’t mean spotless, and that’s ok. By incorporating these simple habits into your daily routine, they will help keep everything more a bit more tidy in less time. Your stress level will decrease, and your guests will definitely take notice at how awesome your place looks.


cleaning a room photo


sumber kopipes : http://www.simplemost.com/12-habits-of-people-with-clean-homes/

xoxo.




Wednesday, October 21, 2015

BERAPA LAMA JANGKA HAYAT BOTOL SUSU ANAK


Assalamualaikum,

Little Kayin dah pon 6bulan lebih. dah start makan dah. pandai juga makan, tapi takdelah banyak. kalu sudu besar tu bolehla dalam 2-3sudu. okeylah tu untuk permulaan perut baru nak terima kan. Kayin masih susu macam biasa. 4oz pakai botol. dia tak direct breastfeed since dari baby hari ke3 die dah mula reject direct. so aida just pump, simpan stok ebm dan panaskan bila kayin nak.

dan bila dah bulan nih baru teringat akan botol susu kayin. ada yang lama ada yang baru. makna dah ada yang kena buang nih.

botol susu pon ada jangka hayat die tau. jangan simply bagi kat baby kita sampai bertahun botol yang sama jer. kalau ada bpa free takpe lagi tapi kalu yang cap ayam. bahaya tau. kalau yang ada bpa free jangka hayat bolehla sampai 6bulan tapi kalau yang biasa tu better 3bulan dah boleh baling dalam tong yer.

Bisfenol A (Bisphenol A) -- BPA 

Bisfenol A (BPA) adalah bahan kimia yang terdapat dalam plastik polikarbonat (polycarbonate) dan resin epoksi. Plastik polikarbonat yang jernih dan tahan lasak ini digunakan dalam pelbagai produk pengguna antaranya botol susu bayi, botol air mineral, bekas makanan dan juga dalam teether bayi. Resin epoksi pula digunakan untuk menyaluti lapisan dalam hampir semua makanan dan minuman dalam tin.

Kesan Terhadap Kesihatan:

BPA dari produk mengandungi bahan berbahaya ini dapat melarut resap ke dalam makanan atau minuman dan seterusnya memasuki badan. Dos Bisfenol A yang rendah sekalipun dalam badan manusia boleh disalah anggap sebagai estrogen. Estrogen adalah hormon yang mengawal perkembangan otak, sistem peranakan dan pertumbuhan janin. Keadaan ini boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan.

Janin dalam kandungan (ibu hamil jaga pemakanan anda) dan bayi adalah golongan yang paling berisiko jika terdedah dengan BPA ini kerana ia dikatakan mempengaruhi pembentukan otak dan perangai bayi.

Banyak kajian mengaitkan BPA dengan pelbagai masalah lain seperti baligh awal, kanser payudara, kanser prostat, penyakit jantung, obesiti dan kencing manis. Malah, ia juga dikatakan boleh menyongsangkan ciri-ciri jantina seseorang dan merosakkan kromosom.

Faktor Pengaruhi Larut Resap BPA ke dalam Makanan:
Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan larut resap ini berlaku dengan lebih banyak. Antaranya, kepanasan (api dan matahari), calar dan pendedahan terhadap sesetengah bahan kimia (termasuk sabun pencuci).

Cucian Sabun
Sabun tu kannn, ermmm mesti consists of chemical content jugak? Even if it is organic, tak ada paraben tapi lama kelamaan mesti akan ada reaksi. Hati-hati juga dengan pencuci botol yang weolls guna. gunalah bottle cleanser yang organik. Its better to be safe than to be sorry. 

Sterilized
Sterilized ni kan babitkan haba. lepas cuci sterilized, lepas cuci sterilized, cuci sterilized, panas sejuk panas sejuk, boleh memberi kesan kepada ketahanan jangka hayat botol susu tu. Ibaratkan macam kita letak botol mineral dalam kereta, biarkan, berpanas lepas tu esoknya kita minum. 

Kesan Calar
Kalau dah selalu basuh dan kena berus botol tu, tak kiralah berus botol mahal ke murah ke, lembut ke kasar ke, lama kelamaan akan calar jugak kannn? Makanya bila dah ada calar tu, dah ada defect, bila ada defect kemungkinan botol tu tak berapa nak selamat sebab ada pembebasan toksik ke, chemical ke adalah tinggi.

Faktor2 Lain
Change of colours pada bottles tu. kalau dah start kekuningan atau pudar, bolehla tukar botol tu. Dikatakan itu jer dah menunjukkan yang botol tu dah tak elok, termasuklah kalau botol tu dah mula berbau.
**sumber dari blog lain

Pengkaji dari University of Cincinnati melaporkan, pendedahan terhadap air menggelegak menyebabkan botol polikarbonat melepaskan bisfenol A (BPA) sehingga 55 kali ganda lebih cepat berbanding ia terdedah kepada air sejuk atau air suam (air kosong).

Tip Mengelakkan BPA:

Anda mungkin sukar untuk mengelakkan secara mutlak penggunaan produk yang mengandungi BPA ini, tetapi anda dapat mengurangkannya dengan mengamalkan langkah-langkah berikut:

  • Jangan panaskan makanan atau minuman dalam plastik polikarbonat sama ada menggunakan ketuhar gelombang mikro atau pun direbus.
  • Kurangkan pengambilan makanan dalam tin, pilih yang segar atau sejuk beku. Jika mahu yang segera, pilih dalam botol kaca.
  • Seboleh mungkin, gunakan bekas makanan daripada porselin, kaca atau keluli tahan karat terutamanya untuk makanan atau minuman panas.
  • Berikan permainan yang selamat untuk anak anda. Lihat kod plastik di bawah permainan. Kod 7 adalah polikarbonat (elakkan juga kod 3 kerana ia mengandungi toksin).
  • Jika mahu membungkus sup atau air panas dari penjual makanan, bawa bekas makanan atau minuman anda sendiri.
  • Jangan membiarkan air di dalam botol air mineral terjemur di dalam kereta, dan kemudian meminumnya.
  • Tips Elak BPA pada botol susu anak anda:
  1. Gunakan botol susu daripada KACA atau STANLESS STEEL (tahan lama dan xperlu risau tentang BPA). atau boleh juga gunakan botol plastik yang bebas BPA (tapi perlu tukar dlm masa 3 bulan atau paling lama 6 bulan). Elakkan menggunakan botol polikarbonat.
  2. Jika anda menggunakan juga botol polikarbonat, pastikan ia tidak dijemur, tidak dipanaskan dan tidak dimasukkan air panas menggelegak ke dalamnya.
  3. Elakkan calar dengan menggunakan berus yang lembut daripada plastik dan span, bukan berus daripada dawai untuk membasuh botol susu bayi.
  4.  Gunakan sabun yang sesuai untuk mencuci botol anak anda.



Bahaya bpa ni pada kita sebenarnya. dan pada baby jugak. so ibu-ibu kenalah alert pasal bende-bende macamni yer. nampak macam takde ape-ape tapi kesan die pon jangka panjang juga. 


xoxo.



Monday, October 5, 2015

My Little Kayin at SPA



Assalamualaikum,

last weekend, ibu dengan abah bawak kayin pergi spa.
Hippopo Baby Spa.
Spa baby yang pertama dekat Malaysia.
Sebenarnya dah lama aida tahu pasal spa ni sebab pernah baca review dari belog Irine Nadia.
Memang sangat-sangat teruja, dan masa tuh dah terniat kalau ada anak nak bawak pergi sini.
Dan Alhamdulilah, dah ada kayin nih bolehlah bawa dia swim and massage.

So, sabtu lepas, kami pergi ke Hippopo Baby Spa dekat Setia Walk Mall dekat Puchong.
sebelum pergi kena call dulu buat appointment, 
jangan main walk in sebab takut fullhouse lama lah nak menunggu slot. 
Aida set time pukul 4 petang. Actually tak pernah pergi Setia Walk tuh, tapi selalu lalu bila on the way nak ke Ikea kan, dan yang itu jelah yang paling dekat dengan rumah. haha, sesat jugak mencari jalan masuk, parking zone, dan spanya.

pintu masuk spa di Setia Walk, Level G.

Ada beberapa pakej spa, swim dan massage, tapi aida hanya ambil single session saje. 
Total bayaran RM86 (Swin RM48 + Massage RM38) 
Each session lebih kurang 30minit.


price for single session


sebenarnya kitorang agak cuak jugak macam manalah kayin nih nanti,
yelah diakan mana mahu sangat dengan orang. 
unfriendly sikit si kayin ibu nih. 
hanya orang tertentu saje yang dia oke. wuu.


warm up dulu, kasi regang-regang badan sebelum beraksi.
haha, nampak muka kayin, dah nak nangis. 


kayin loves bath time. kalau kat rumah, masa mandilah dia paling suke.
seronok je die dok dalam tab mandi, siap bersandar kaki naik ke atas tangan pegang tab.
tengok muka teruja dan ketaksabaran dia. 
bila bagi kaki dia kena air, bukan main suke sampai menyembur air liur. 


sekali bila masuk,,,,,,,,,,

      

mula-mula diorang pakaikan pelampung kecik yang warna pink tuh.
pelampung tuh neck support, lembut dan selesa untuk bayi dan ada tempat letak dagu.
kayin mula-mula pakai lagi tak selesa dah, apatah lagi masuk dalam air, terus waaaaaaa....
sabar jelah dengan kayin nih. hehe, dia tak biasa sebabtu takut.
kemudian, therapist tukar dengan pelampung duduk yang warna kuning tuh.
baru dia okey sikit, tu pon tak lama.
terpaksa keluarkan dulu pujuk-pujuk.

masa nih dah okey sikit dah bila masuk, tapi mood tak oke. haha.
tengok dok makan duck tu je.



lebih kurang 25minit jugaklah swim keluar masuk nangis pujuk,
barulah habis sesi. tengok muka budak takut. nangis jer.
kalau ibu lah, tak mahu keluar dari kolam tuh, best.


next, massage time!
kayin not in the mood bila therapist dah mula massage die. 
terpaksa ibu dengan abah duduk dekat-dekat pujuk dan layankan dia.
tengok abah pegangkan muzik toy bagi kayin leka.



masa nih tak ramai, ade 2 3 orang budak sahaja yang in.
tengok baby sebelah kayin tuh, diam jer.
kayin bukan main sampai pusing-pusing meniarap.
Miss Fuza yang nak massage dia pon terpaska bersabar. haha.
kayin oh kayin.


ada 3 tab kecil untuk yang under 5month,
1 tab besar untuk yang 6month and above.
spa ini untuk baby hingga ke 3tahun.
ada jugak bilik untuk family yang nak privacy tapi kena extra charge.
dan satu lagi tab untuk yang allergic. yang itu sampai 12 tahun pon boleh.

ruang untuk sesi massage and play.

ada jugak sudut untuk shopping. ngee.


Aktiviti haritu tak sampai sejam sebab little kayin dah merengek-rengek.
aduhai anak dara ibu sorang tuh. drama lebih tau.
tak sempat-sempat dah terpaksa ibu ambil pakaikan baju dan bagi susu.

anyway, spa swim and massage nih memang bagus untuk baby.
swim elok untuk baby sebab boleh exercise body diorang. 
bila kena swim dan massage nih, baby akan tidur lebih lena. 
kurangkan mood nak menangis, rasa lebih tenang. 
bagi kayin maybe sebab first time kan, so dia agak takut sikit.
nevermind, nanti ibu bawak kayin pergi swim lagi yer.


okbai, xoxo.