Friday, December 18, 2015

10 Things to do When in Japan.



Assalamualaikum ♥,
haritu tak ingat terbace belog sape ntah, 
lepastuh jumpe benda alah ni.
saje nak share dengan kengkawan yang suka travel nih.
mase iolls kecik-kecik dulu memang verangan tau nak pergi jepun nih.


Osaka


Kyoto


Hokkaido


Kobe



Nagoya



Shimokitazawa



Akihabara



NamjaTown



Harajaku



Shinjuku



Shibuya



Roppongi



Chiba


Just for you Kaki Travel. ola.

kbai, xoxo



Tuesday, December 15, 2015

Kayin ikut abah gathering with Trtianz di The Kabin, Kuala Selangor


Assalamualaikum gais,
last weekend, kami 3 beranak pergi ke The Kabin, Kuala Selangor.
Sebenarnya trip kali ini lebih kurang macam gathering ataupon family day Trtianz.
Trt ni pulak adalah group para-para suami sebenarnya. 
dan yang paling bestnye, wife-wife Trt nih yang arrange dan organize semua agenda
dari booking kabin, bilik, sukaneka dan bbq.
dari itu, tertubuhla group wassap Wifey Trtianz. ahaha. macam kelakarkan.
dalam group tuh, ada yang kenal dan ada yang baru kenal, tapi kita macam dah kenal lama kan. 

so, selepas bergedung gedang pengerusi kelab kite, kak Maz, 
maka tertetaplah tarikh 12-13/12/2015 di The Kabin, Kuala Selangor. 
3bulan punya plan kalau tak silap. semua 11 family yang join.

Pada hari kejadian kitorang tak konvoi dengan yang lain. majoriti dari Wangsa Maju dan ada dari Puchong dan Johor. weolls dari Putrajaya. so all the way from Putrajaya just pakai waze. memang paling tak suke dengan waze ni sebab tu i remove je dari handset. sebab ikut waze la kami sesat masuk jalan kampung jalan hutan ladang kelapa sawit bagai, haha, spoil je percutian kami. dahla sesat tambah pulak baju tema family boleh tertinggal di ampaian. ha, giler hilang semangat terus tau. muahaha. salahkan encik waze. 

The Kabin, Kuala Selangor,,
tahu kenapa namanya the kabin, sebab semua bilik-bilik dibuat dalam kabin kontena tu. 


view cantek the kabin. sumber google. 


oleh sebab cuti sekolah kan, peak time, bilik yang tinggal hanya 4pax. 
so inilah bilik nye, pinjam gambar kak ana. bilik i tak sempat snap dah bersepah. 
bilik ni sesuai kalau datang dengan kawan-kawan single bujang.
family recommended bilik with queen bed. lebih selesa. 



lepas check in pukul 3, berehat sekejap, pukul 4.30 bermula aktiviti sukaneka. 
gambar tak banyak sebab cameraman takde, encik am malas nak amik sebab dia kate nanti gambar dia takde, tapi rajin plak pergi amik video. haha alahai orang taknak video nak gambar. 
antara aktiviti untuk mak mak bapak bapak budak, pijak-pijak sayang dan belon air.


aktiviti kanak-kanak, kayin tido masa nih. lagipon kalau jaga pon macamla die boleh main.
aktiviti kanak-kanak macam biasa, isi air dalam botol, kutip gula-gula dan ape ntah lagi satu lupa.


dah habis main penat-penat, kita minum petang dulu. 
masa nih kayin muntah-muntah pulak, habis baju.
rupanya tak tahu bila masa die pergi makannye plastik wet tisu. sabar jela. 


dah tukar baju terus dua beranak nih berendam. nasib mood kayin oke.
dulu pergi swim nangis-nangis. ni dah besar pandai.
sayangnya, pelampung kayin senget sebab besar sebelah. nanti ibu belikan pelampung lain yer. haks.
seronok beno dua beranak nih main air. ibu celup-celup jela kaki.


kemain lagi diorang yer. semua bapak-bapak layan anakla dulu sebelum diorang pulak kuak lentang bagai.


ibu dengan kayin sebelum kayin muntah atas ibu. 
tema family kami pink gitu. 
baju tema last-last beli dekat medan selera dekat-dekat situ je.


Velanja gambar ibu dan kayin yang seksi yang gedik-gedik main air dan sibuk masuk tangan dalam mulut tuh. baju swim kayin beli dari mr.diy rm6.80. nan ado size. ibu jahit sikit tu pon seksi lagi. 


malam tuh, kami bbq dekat bbq pit yang disediakan. menu utama dah tentulah kambing, ayam dan sosej. yang lain-lain spageti, carbonara, coselaw, tembikai dan lebihan makanan minum petang tadi.
semua menu dari ahli group yang sediakan. iolls buatkan coselaw ajer. hiks. 


malam tuh jugak buat penyampaian hadiah sukaneka dan juga tukar-tukar hadiah.
setiap family wajib bawa hadiah. nampak tak yang bulat kat depan sekali tuh, tula hadiah kitorang, 


malangnya ibu dengan kayin tak join malam tu. lepas dah siapkan coselaw dan tolong ape yang patut, ibu naik bilik sebab kayin dah lena diulit mimpi dari lepas maghrib lagi sebab letih swim. swimla sangat kayin nih. tak pasal ibu tak ade. abah jela wakil ibu amik hadiah. 


esoknya lepas breakfast, amik gambar jalan-jalan dekat situ.
little kayin sekarang dah pandai kalau nak ambik gambar jer dia dah senyum siap-siap.
ikhlas sungguh senyum dia tau, heee. pandai anak ibu. 


ibu yang comel dengan kayin. haha. kayin nih layankan aje ibu dengan abah dia.


tengok belum apa-apa dah senyum. murah senyuman, 



jalan-jalan dengan kayin harus bawak beg, 
segala macam barang dia aje. ni dekat tepi pantai dekat dengan kabin. jalan kaki saja.
tapi pantai dia tak boleh mandi. dan pasir penuh dengan kulit kerang. agak kotor sikit tempat macam kurang terjaga, 


sebelum balik, bergambar dulu para-para bapak. 


para-para ibu.

semua family bergabung meletop.

trtianz family


dan last sekali lepas dah check out, semua pakat konvoi pergi makan mee udang katanya femes dekat Kuala Selangor. Boleh tahan juga mee udang dia. Nama restoran dia, Restoran Mee Udang Banjir. teringat masa makan mee udang kuala sepetang. 
  
kasik korang lapar sikit. glup.

oklah, bai. xoxo





Friday, December 11, 2015

10.12-12.12 :Revolusi Lazada dan Menang 20K Big Point



Assalamualaikum gais,
ada kontes baru yang superb hebat giler gempak hadiahnya,
rugi kalau tak join tau, meh cepat kome join weh..
kontes sedang berlangsung dari 7 hingga 12 Disember 2015 ni je tau.
masih sempat lagi ape korang tunggu tu wei.
 AIR ASIA dan LAZADA.
WOW!!
sape tak tahu 2 nama gah ni memang kena
beli tiket tambang murah sebab menang murah dan rajin-rajin online shopping yek!

klik banner untuk join dan details..

kalau korang belum register ahli Air Asia Big baek cepat pergi register.
mudah jer, klik sini. jangan lupa sign up hokey. 
bagi yang memang type kaki travel mesti selalu naik flight kan.
macam aku penah naik flight air asia dan juga pengumpul tak berapa tegar big point. 
dengan big point korang boleh redeem macam-macam macam, ai berapa macam daa,
macam tiket flight, hotel dan baucer shopping. 
dengan hanya guna big point je tau.
boleh juga tambah big point di shopping mall dan outlet tertentu,
seperti paradigm mall. sebab aku selalu dapat double point kat situ. hiks. 
tengokla hadiah tempat pertama, 20k big point tu boleh pergi balik Melbourne kot.


ha korang selalu tak shooping online? 
jangan tipulah kate tak pernah. 
hari-hari nau aku nampak courier sampai hantar barang korang.
tambah-tambah member opis nih, berkotak-kotak parcel sampai dari yang kecik sampai yang beso ko.
paling-paling suke online shopping dekat LAZADA. paling best sebab boleh COD,
pergghh,,,sale sehingga 95%. memang terlajak  murah gila. 


tengoklah, sale dari sekecik-kecik bende hingga sebesar alam, dari home appliance, gadgets, baby equipment dan macam-macam lagi. 
dekat luar pon tak dapat macam nih tau. jualan hebat lazada. dah macam jualan hebat parkson pulak,.
bermula 10% sehingga 71% korang boleh dapat diskaun. amacam teruja tak??

Antara wishlist aku yang memang teringin nak beli adalah :- 

1. Panasonic Standard 1.ohp Air Con cs
dah lama niat nak pasang air conditioner kat rumah, sebab nya cuaca kadang-kadang panas,
malam-malam pon panas, kesian kat anak tidur berpeluh. 
**alasan padahal ibu abah dia yang panas. :p

 2. Samsung Galaxy Note 5 32gb
Note saya dah ketinggalan 3 series nih, Note 2 sekarang dah Note 5 
tak sempat nak kejar, ni pon masuk jugak wishlist.
kalau ade rezeki lebih boleh jadi idaman.
Note 2 boleh bagi pada kayin. ngee.


 3. Philip Viva Collection AirFryer with rapid air technology
ini memang idaman. 
masih mengumpul duit untuk beli.
sebab kitorang rajin menggoreng dekat rumah. 
banyak pakai minyak, jadi nak kurangkan jugak lemak dan kolestrol nih dengan actifry nih,
goreng tanpa minyak.

last but not least, jangan lupa cepat-cepat layari laman web LAZADA untuk sales yang super duper hebat nih. masih belum terlambat.

 Online Revolution Sale Lazada Malaysia bermula 10 Disember hingga 12 Disember 2015. 
dan sale kemuncak pada 12 Disember 2015, iaitu esok. diskaun sale sehingga 95%!  wOw.
cepat last sales untuk tahun 2015 sebelum masuk tahun baru. penjimatan yang bagus untuk poket. sedia cukup-cukup duit dalam akaun tau.  jom enjoy the biggest sales of the year. banyak deal dan offer yang memang korang takkan dapat kat tempat lain. kalau korang tak percaya meh klik sini tengokhttp://www.lazada.com.my/online-revolution 

meh kita highlight sikit previous sale 11.11 yang sambutan dia yang amat-amat super duper best.

okbai, xoxo.


Tuesday, December 1, 2015

Menang GIVEAWAY : Rambut Ku Sihat, Tebal dan Bermaya Dengan Satu Cucian by blogger Nova Leeza


Assalamualaikum,

bulan 10 aritu aida masuk giveaway suke-suke by Nova Leeza
actually blogger leeza adalah ex-ofismate aida dulu.
sekarang die dah tukar ke mindef.
Nova Leeza blogger yang aktif, mommy kepada eiman yang comel dan sedang preggy now.
thanks buat giveaway dove nih.
best-best.

nilah budak si eiman yang tak lame lagi nak jadi abang.

lepasnih, korang jangan jeles kalau rambut iolls ngan kayin lebih lebat, berkilat, lembut
dan lebih bervolume. ahaks.


hadiah worth about 100




ade budak yang lebih excited ibu menang kontes sampai terbalik ke belakang..hahaha..


okbai, xoxo.


Wednesday, November 11, 2015

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih

Assalamualaikum,

jom join...,,


[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]


Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015


Thursday, October 22, 2015

Rumah mesti BERSIH & KEMAS


Assalamualaikum,

aida paling pantang dengan orang yang tak pandai kemas dan pengotor nih. memang makan la bebelan tadah telinga hokey dengar i beleter. haha. tak bolehla kalau duduk rumah tak kemas rasa sakit mata dan berserabut. stress ohmai. tambah-tambah sekarang dah ada little kayin kan, rumah mesti kena bersih! meh tengok habit orang pembersih ini macam mane.

sumber kopipes : http://www.simplemost.com/12-habits-of-people-with-clean-homes/
The 12 Habits Of People With Homes That Are Always Clean

1. They Make Their Bed Everyday

I’ll be honest, the only reason I make my bed everyday is because I toss and turn like an Olympic gymnast in my sleep. And I don’t like getting my ankles wrapped up in the sheets. But now it’s a habit, and it looks nice. So I make it everyday.

make bed photo


2. They Use A Vacuum

If you have pets or kids and you don’t use this trick, you’re wasting a lot of time cleaning. Whenever you get out the vacuum, use the soft attachment to vacuum everything. Yes everything. Nightstands, curtains, lamps, end-tables, mirrors, window sills, the tv, coffee tables, you name it.

Humans and pets leave dander on everything in your home. A vacuum will actually suck it up (instead of moving it around on a dust cloth) and you’ll only have to dust with wood polish once a month.

vacuum photo


3. They Empty The Dishwasher In The Morning

I don’t get up any earlier, but somehow manage to find 5 minutes to empty the dishwasher in the am. It’s one less thing I have to do when I get home, and makes making dinner a whole lot easier.

dishwasher photo


4. They Do Laundry On A Specific Day

At my house, it’s just my husband and I. We don’t need to do laundry daily (like a family with multiple kids) but I do set a routine as to when the laundry gets done – every Sunday, sometime between 4-10pm.

This schedule not only ensures my hubby puts his clothes in the hamper, but gives me a guilt-free excuse to sit on the bed and watch gossip TV while I fold…and he watches football in the living room.

laundry photo

5. They Clean The Fridge Weekly

I’m not talking about a deep scrub here. But before you head off to the grocery store, take a quick peek into the fridge to see what may be missing from your grocery list (see #10). While in there, toss anything that isn’t edible, and wipe up any spills or gunk-ed on food before it starts to grow green hair.

fridge photo


6. They Use Baskets

Baskets are a great way to organize things. We have a basket next to high-traffic doors to catch shoes, as well as one at the bottom of the stairs for things that need to go upstairs and get put away.

basket photo


7. They Don’t Procrastinate

Did a package get delivered today? Yeay! Now take the contents out, pop the air-packets, break down the box and throw it away. Lather, rinse, repeat.

delivery box photo


8. They Clean The Kitchen As They Cook

This may sounds pretty obvious, but clean people are superior multi-taskers. When cooking chicken in the oven, clean the cutting board, wash the ladle, and put away all the ingredients used to season your meal. When the oven timer goes off, the kitchen is already practically clean.

cleaning the kitchen photo



9. They Straighten Up Before Bed

Fold the blanket on the couch, tuck away any stray shoes, and put dirty clothes in the hamper before hitting the hay. When you wake up in the morning, the house will already appear cleaner and help you get the day started stress-free.


blanket on couch photo



10. They Plan Ahead

Clean and organized people often keep a shared grocery list on their phones. As items run out in the fridge, they can be easily added by any family member so it’s not forgotten. When you incorporate a little planning into your day, things will tend to go a bit more smoothly.


grocery list photo



11. They Pack Their Lunch

Packing lunches before heading to bed is one of the most simple ways to get a headstart on the day. And if you make your lunches at night, you’re probably doing #8 as well. BOOM.

pack a lunch photo




12. They Focus On One Room At A Time

Every other week, pick a room (or area if your home is open-concept) to clean and vacuum everything like baseboards, doors and curtains, etc. Also clean windows, organize knick-knacks, etc. Tackling one room at a time and giving it a deeper scrub is less overwhelming, and more productive.



And one other little secret: Clean doesn’t mean spotless, and that’s ok. By incorporating these simple habits into your daily routine, they will help keep everything more a bit more tidy in less time. Your stress level will decrease, and your guests will definitely take notice at how awesome your place looks.


cleaning a room photo


sumber kopipes : http://www.simplemost.com/12-habits-of-people-with-clean-homes/

xoxo.