Monday, October 31, 2011

Bad Day 221011

Salam,

dah bape ari nak tulis entry pasal ni. tp tgu pic dr cik abang bru dapat. hu. nak dijadikan cerita, ari sabtu minggu lepas pgi kl nak jumpe cik abang. macam biasala drive dari putrajaya ke taman jewel. biasanya lebih kurang dalam 40km amik mase dalam 45 minit. tu pon kalu xjem, kalu jem mahu nye sejam lebih.

tapi nasib baek pegi jalan xjem sgt jadi sampai on time. cik abang keje pagi jadi sampai2 die bleh lagi tido walaupon kite dh alert die sblom sampai tuh. naik geram jadiknye. merajok nak balik. pah hape kan. last2 tgu la cik abang besiap and then cik abang suh singgah kedai jap nak beli prepaid.

so, as a driver i pon ikutla ke mana arah yang nak dipegi. almaklumla bukan penduduk kl. jadi xtahu jalan. kne beli gps mcmnih, dah setahun dok sini pon xmahir lg jalan2 kl. ouch. pastu sampaila satu simpang selekoh kedai nih. cik abang suh benti tepi tuh, i pon benti la.

cik abang lintas jln g kedai dseberang, tgu la dlm kete. pastu cik abang masuk je dalam kete, i terus jalan. i bajet xde kete tanpa melihat kebelakang. tup tup SHHHHREEETTTT.. bunyi ape tu dey. adesss tepuk dahi. cik abang dh pandang eden dgn jelingan tajam. daku kaku tidak bsuara. di depan kete alza sudah stop dan pemandunya keluar dgn muka gengternye datang ke kete aku..
huhu..macam mana nih. cik abang pon keluar pegi tgok kete alza tuh.. aduh, bcalar dari pintu depan sampai pintu belakang..maap..maap..aku xsengaja. ampunnnn.. si pemandu alza yang td nye muke bengis macam nak marah tgok je muke aku apetah tibe2 jadi sejuk. aku pon xtahu tapi yang pasti aku xkeluar pon dari kete. aku xtahu nak buat ape. mujur ade cik abang yang menyelamatkan keadaan. cik abang mintak maap dengan pemandu alza tuh dan tpaksa tadah telinge dengar nasihat pemandu tuh. nasib die xmarah2. pelik aku. cik abang kire setel kat situ kasik skit RM$ kat abang alza tu dan setella sampai disitu.

then, datang dekat kitty aku tengok adess kemek kau. abih tanggal cat. huhu. kesian kitty cedera.

inila rupa bumper kitty yang kemek dan tercalar

Masuk2 kete je cik abang sound tak tengok dlu ke sebelom jalan. huhu.." mama xperasan kan kat selekoh" huhu..nak nangis pon ade. nasib cik abang tak marah. last2 cik abang yg drive pulak.  huhu.. untuk beberapa minit yang agak lame la jugak i terdiam xtahu nak cakap ape. cik abang dah risau je kalu2 i mula menangis. tp i actually xtau ape perasaan mase tuh. im lost. hu.
Tapi, apepon aku bersyukur sgt2 sbb kami xapa2. mujur jugak kene skit je dengar kete alza tuh dan mujur jugak skit je yang kemek xkena lampu ke ape ke. kami memang bsyukur sgt2. banyak sangat bnasib baik., kalulah aku laju saat tuh mesti lagi teruk. itula Malang Xberbau, kalu berbau msti aku dh berhati2.

Ini pengajaran pada diri ku yang suka bawk kete laju2. Sehari suntuk hari tu kena dengar ceramah free2 dari cik abang. huhu..

 
p/s: berhati2 la dijalan raya. sebelum nak tekan minyak pastikan jalan selamat. tengok cermin sisi depan dan belakang. Pandu cermat ingatla orang yang tersayang.




Pelupa lah aku nih...

Salam,

today nak write cite pasal lupe. lately ni baru aku sedar yg aku nih pelupa. hadoi. problem2. sebab aku terlupa la aku tulis entry pasal lupe. hantuk pale kt dinding jap. mende aku nak tulis pon lupe. nasib lah bukan pelupa tahap alzheimer tuh. kalu x tak tahula ape nak jadi dgn aku yg masih mude remaja gitu. ah, dats not the point.

orang selalu bilang kalu pelupa ni banyak makan semut. betol ke?? even my cik abang pon selalu cakap aku banyak makan semut. mana ada. huhu. aku makan nasik dengan ayam dengan ikan dengan sayur jek. mana ade menu semut masak merah ke, semut goreng ke, semut masak kicap kan. hak logikla kalu ade menu2 camtuh dat y betolla aku nih pelupa. aiseh. so, please cik abang, i xmakan semutla. semut yg makan i, opps makanan i.

actually, dalam pikiran ini banyak bende nak tulis, asal nak tulis je lupe. asal lupe je nak tulis. last2 xtulis2. hampeh kan. bende yang paling teruk aku lupe yang sampai sekarang aku xigt ialah tarikh anniversary aku dgn cik abang. maap.maap.maap cik abang. bukan lupe tapi xigt. dush3. samela tuh. penat dah perah otak ni. tapi mmg xigt. hu. ah, cik abang pon same. lagi xsuke nak igt bende2 cmtuh. so for the conclusion kami declare sndri tarikh yang agak2 mase bulan tuh. ngee..

kadang2 penat tau paksa diri ni supaya igt bende2 yang remeh skalipon dalam hidup ini. tapi masuk tinge kiri kuar tinge kanan. hu. macam mana nak buat. i dh try. tapi xbmkna semua bende penting aku xigt. ingat, cuma xsemua. mungkin ingatan aku xckup kuat kot..haha..positive..

so, cik abang please bantu saya supaya xmakan semut lagi. nak makan bende2 yang kuatkan ingatan cam kismis ke ape lagik yg bleh kuatkan ingatan ye. hu.

Monday, October 17, 2011

Miscommunication

As salam,

Hi uols, buatape tuh? Rini so busy kat opis. Xsempat nk berblogging ni. Nak update jgak blog tp keje is first. Kerja didahulukan pencapaian diutamakan. Hehe.


Nothin much to share, cuma nk story yang communication ni important dlm kehidupan hari2. U know what, sbb mslh communication nilah im busy busy n busy.


MASALAH :-
* mesej xdpt dsampaikan dgn bkesan kpd org yg btol.
*keje yg dbuat xkne pd yg disuruh.
*btikam lidah dibelakang.
*melakukan keje xikhlas.
*suasana yg xharmonis tjadi.


Waawawa..so bored wif life yg mcmni! Ape salahnye kalu sama2 mrendah diri, sama2 share, sharing is caring kan. Takkan jatuh martabat seseorg tuh kalu tolong org yg mmerlukan. Ingat, kite ni sama saje di mata Allah swt. Wallahualam.

p/s:percubaan mengupdate blog through mobile..berjaya..

Friday, October 14, 2011

Friday Cocktail Pudding

Salam,


hye guys, lame rase dah xupdate blog ni. oh miss my blog. even ari2 bace blog orang, tapi blog sendiri malas nak update. hee. Pagi2 ari jumaat yang mulia ini, nak share skit dgn korang resipi yang simple mimple yang kalu korang teringin nak buat as a dessert ke, nak buat untuk anak2 korang ke, untuk boyfren ke gurlfren korang pon boleh. :)


Actually, arini kat opis ade wat makan2 pot luck  sempena sorang staff nak bertukar ke opis lain nun jauh di pantai timur tuh. So, my housemate, akak faezah, nak buat sardin gulung. Terfikir2 jugak nak donate ape ek? Sambil drive balik rumah petang semalam, otak ligat cari resipi yang tahu buat. Almaklumla bukanla dari kategori iron chef, tapi im home chef okey. Perasan sendiri la sebab sape lagi nak perasan kalu bukan diri sendiri kan. Hak. Masak untuk diri sendiri tuh terror la, untuk orang lain ni tak confident sangat. Yela japgi kalu kene condem kaw-kaw, xpasal2 dah xmasuk kitchen kat umah tu dah. Jangan kau!


HAA!!! Penat otak diperah, last2 teringat plak penah buat PUDING KOKTEL suatu masa dahulu. Jeng..jeng..jeng..memandangkan akak pon nak pegi beli bahan2 untuk sardin gulungnya, i pon ape lagi pegila sambar ape yang ade kak kedai tuh. Dah lame dah xbuat nih, ingat2 jela ape yang patot dibubuh untuk koktel tuh. Haa.


Opps..lupe plak malam nak pegi dating dengan cik abang jap. Tak sempat nak buat nih. Dah balik kang kompom penat. Merajok cik abang sebab xbuat untuk die. He. Nanti ye, spesel i buatkan untuk u. Cheewaahh. Huhu, xpe2, jangan mengantok ye cik mate. Last2 balik pukol sebelas trus basuh kaki, salin baju trus pegi dapur capai periuk sudip semua.


Okey, penonton semua, bahan2 yang diperlukan untuk membuat puding koktel ye..cepat2 amik pen dengan kertas salin, kang xsempat pulak kang. Hee, ceee macam chef dalam rancangan tv plak.




Bahan-bahan:-
10 g agar-agar (boleh juge gune serbuk agar2)
1 cawan gula
6 cawan air
1 tin susu cair
1 tin koktel


ha, sempat salin x, kalu xsempat buka my blog ye, mudah aje. peace\./


Cara-cara nak buat plak:-
1. Mule2 amik periuk sederhana besar, letak atas dapur masukkan air, gula dan agar2. Masak dan sambil2 kacau sampai mendidih.
2. Bile dan mendidih tu, amik sedikit masukkan dalam mangkuk dan biarkan sejuk.
3. Kemudian, masukkan susu cair dalam periuk dan biarkan dalam api kecik.
4. Agar2 yang kite asingkan tadi dibiarkan sejuk dan bile dah keras kite hancur2kan skit untuk ditabur dalam puding kite.
5. Then, agar2 dalam periuk tadi dah mendidih, tutup api dan tuangkan dalam tray. Taburkan koktel yang telah ditapis air, amik buah saje ye dan agar2 yang telah dihancurkan tadi. Kacau supaya sekata dan biarkan ia sejuk sedikit. Bile dah sejuk skit, boleh masukkan dalam freeze. Bile nak makan, keluarkan dan potong serong2 yek.




TARAA..jadilah puding koktel yang sungguh sedap sekali. Macam nila rupenye bile dah siap. Actually gambar ehsan dari pak cik google. Lupe nak snap. Haa, apelagi penonton semua, senangkan. Jadi jangan lupe untuk cube di rumah ye. Okey, sehingga berjumpe di lain rancangan di waktu yang sama dalam rancangannnnnnnnnnnn...tet. xabis2 perasan dan berangan jer..Daa.