Tuesday, April 15, 2014

Tudung bawal gaya mawar fizo inspired by yunabella


Assalamualaikum,

sejak-sejak fenomena tudung fareeda yang melanda nih, timbul pulak tudung bawal ala fareeda nih. aku pon salah sorang yang follow trend baru nih. maklumlah kat rumah banyak nau tudung bawal. dan selalu tak pandai nak menggayakan, just silangkan dan pin kiri kanan. oh bery de old skool lorr. sometime macam bosan jugak pakai tudung bawal nih. dulu time zaman poli, tade lagi tudung paridah nih, shawl pon tak femes lagi. bawal yang manik merlip-merlip tuh, sapa punya paling lip-lap yang tulah paling mahal. aku penah beli bawal manik yang mahal sekali dekat rm90 ko. tu dolu-dolu-dolu la. sekarang nih datang balik tudung bawal yang plain ajo harga rm5 pon dah boleh dapat. murah kan. tapi tu pon kadang berkira lagi. dulu tak kesah pon.pon.kenn.

aida suke macamnih sebab boleh tutup dada tuh, tapi kena pandai pakailah, ade yang pakai jadi pendek pon hado ko. sebenarnya idea ni datang dari belog si yunabella nih. kalau korang nak tengok tutorial die boleh klik link tuh. sebabnya tengok macam cantek je macam comel je die pakai nye. nampak sopan, tutup dada. tapi aku sharekan jugak tuto dari belog die ye..ahaha, teringat plak statement paridah "kalau nak bergaya kenala ikut kemampuan". so kalau kemampuan kita takat tudung bawal, maka inilah hasilnya kan. mari tengok hasilnya. ahahaha.


nampak tak 'cikgu' tengah gigih menganyam tudung bawal mek wani
ahahaha, macam dah pro pulak padahal baru harini jer..
pagi-pagi siap tanya encik am dulu, oke x i pakai tudung ala paridah?? ekeke

mek wani pakai brooch panjang, mek aida pakai brooch bulat, 
nampak kan perbezaannya hasilnya.
apapon dua2 boleh

hasil kelas grooming arini hokey,
alhamdulilah ramai peserta.
oke tipu. 
zemangat kan semua sebab sume muke tudung bawal always nih.


Okeylah kat bawah nih nak share tutorial dari belog yunabella yer:

Cara Pakai Tudung Bawal Gaya Mawar Fizo Omar
1. Kerongsang bersaiz besar sebagai aksesori utama.
2. Pastikan panjang tudung depan adalah sama rata.
3. Pakai tudung bawal seperti biasa
3. Pin pada bahagian belakang tudung bawal untuk tujuan kekemasan
4. Gunakan kerongsang dan pinkan pada bahagian hujung tudung depan.
5. Lipat tudung secara menaik ke dalam pin keronsang.
6. Setelah dilipat ke bahagian atas, pin kan kerongsang tersebut.
7. Lipatan tudung biasanya akan berserabut dan memerlukan kekemasan atau sentuhan terakhir.
8. Kemaskan lipatan tudung dengan menarik kedua-dua tudung depan kebawah.
9. Selesai
10. Hasilnya adalah sangat memuaskan.

Tara..so macam mane korang? cantek tak? rajin-rajinkanlah mencuba yer. kbai.

xoxo




Friday, April 11, 2014

Do You Want To Build A Snowman?


Ohh, so cute, i loike.



Do You Want To Build A Snowman? 

Toddler Anna: Elsa? (knocks)
Do you want to build a snowman?
Come on let's go and play
I never see you anymore
Come out the door,
It's like you've gone away
We used to be best buddies
And now we're not
I wish you would tell me why
Do you want to build a snowman?
It doesn't have to be a Snowman

Young Elsa: Go away, Anna

Toddler Anna: Okay, bye

Young Anna: (knocks) Do you want to build a snowman
or ride our bike around the halls?
I think some company is overdue
I've started talking to
The pictures on the walls
Hang in there, Joan
It gets a little lonely,
All these empty rooms,
Just watching the hours tick by
(tick-tock tick-tock tick-tock tick-tock)

Anna: (knocks) Elsa?
Please I know you're in there,
People are asking where you've been,
They say "have courage";
And I'm trying to,
I'm right out here for you
Just let me in
We only have each other
It's just you and me
What are we gonna do?
Do you want to build a snowman? (sniff)

xoxo


Wednesday, April 9, 2014

MRI - Magnetic Resonance Imaging


Assalamualaikum,


PEMERIKSAAN MRI

1. Apakah itu pemeriksaan MRI?
MRI adalah ‘Magnetic Resonance Imaging’ yang dapat membantu Pakar Radiologi dalam mendiagnosa penyakit. Ia menggunakan medan magnetik, frekuensi radio dan computer untuk menghasilkan imej organ dalaman dan merupakan pemeriksaan yang bebas daripada sinaran radiasi.

2. Apakah prosedur yang berlaku semasa pemeriksaan MRI?
Pesakit diminta menukar pakaian dan meninggalkan kesemua barang kemas dan logam di dalam loker. Anda akan diminta untuk berbaring di atas meja MRI dan tidak dibenarkan bergerak semasa pemeriksaan dijalankan. Semasa pemeriksaan, bunyi bising akandihasilkan oleh mesin MRI. Anda akan dibekalkan ‘headphone’ dan‘earplugs’ untuk mengurangkan ketidakselesaan semasa pemeriksaan.

3. Adakah pemeriksaan MRI selamat dijalankan?
Secara umum, ia adalah selamat bagi semua pesakit dewasa, kanak-kanak termasuk juga ibu yang mengandung.

4. Siapa yang tidak boleh menjalani pemeriksaan MRI?
Pesakit yang menjalani pembedahan implan surgical seperti‘pacemaker’, eye implant’,‘hearing aid’, pesakit yang takut berada dalam ruang yang sempit (‘claustrophobia’) dan sebarang jenis pembedahan yang lain. Pesakit diminta memaklumkan kepada staf semasa janjitemu bagi perancangan yang rapi.

5. Adakah pesakit perlu berpuasa bagi semua pemeriksaan MRI?
Kebanyakan pemeriksaan MRI tidak memerlukan anda berpuasa. berbaring di atas meja MRI dan tidak dibenarkan bergerak semasa‘earplugs’ untuk mengurangkan ketidakselesaan semasa janjitemu bagi perancangan yang rapi.

6. Apakah risiko MRI?
• Implan surgikal seperti logam yang tidak dapat dikesan/ diketahui dalam badan pesakit adalah merbahaya dan mungkin boleh memudaratkan pesakit.
• Pesakit yang mengandung pada trimester pertama (0-3 bulan) tidak digalakkan menjalani pemeriksaan ini.
• Pesakit yang mempunyai ‘pacemaker’ dan implan telinga /mata TIDAK dibenarkan menjalani pemeriksaan MRI.
• Risiko terhadap kehilangan pendengaran. Oleh itu, pesakit tidak dibenarkan menanggalkan ‘headphone’ dan ‘earplugs’ semasa pemeriksaan dijalankan.

7. Berapa lamakah pemeriksaan MRI dijalankan ?

Biasanya pemeriksaan MRI mengambil masa 45 minit tetapi ia bergantung kepada jenis pemeriksaan yang dijalani. Untuk maklumat lanjut sila berurusan dengan pegawai di kawasan pemeriksaan.



Sunday, April 6, 2014

Layan Captain America


Assalamualaikum,

yeah, selasa lepas, i pergi dating dengan encik am kat Alamanda. tahu buat ape? oh, tengok wayangla. dah lame sangat kott tak tengok wayang nih. disebabkan kesian pada encik am yang dah lame tak tengok waynag, so bini die yang baik hati nih hadiahkan 2 tiket wayang untuk encik am dan isterinya, hakss iaitu aku. ye ar kempunan kang nak tengok Captain America, tak pasal-pasal die pergi amerika tinggal aku sensorang kat mesia nih kan. so macam biase cara orang yang malas beratur panjang, yang kalau pergi beratur selalu kecewa sebab dah sold out, sebab time yang nak tuh dah penuh, yang kadang-kadang dah sampai kaunter blurr sesangat nak tengok apa, siap tanya budak kaunter citer ape yang best, ahahaha, so kite hanya beli dekat gsc.com saje.


mari kite selfie dulu sebelom masuk

Sinopsis Film Captain America: The Winter Soldier :


Captain America: The Winter Soldier berkisah tentang kehidupan baru Steve Rogers/Captain America (Chris Evans) setelah insiden di 'The Avengers'. Ia hidup dalam kesendirian dan berusaha menyesuaikan diri dengan dunia modern.
Namun, ketika S.H.I.E.L.D. berada dalam bahaya, Captain America dituntut untuk kembali beraksi. Bekerja sama dengan Natasha Romanoff /Black Widow (Scarlett Johansson), ia terlibat dalam sebuah konspirasi yang membahayakan nyawanya. Terlebih setelah munculnya sosok pembunuh profesional, The Winter Soldier, yang mempunyai hubungan dengan masa lalunya.
Ketika kejahatan mulai terungkap, Captain America dan Black Widow meminta bantuan dari sekutu barunya, Falcon. Namun, mereka harus melawan musuh yang tak terduga dan tangguh bernama The Winter Soldier.


my captain amryka
encik am peminat no.1 marvel ni..
okey lepas nih sila dapatkan d

layan jerrr..zassss


xoxo.



Tuesday, April 1, 2014

Membesar dengan sehat yer


Assalamualaikum,

baru-baru ni, anak buah tercayang nih admit dekat kpj damansara. apalagi balik kerja, lepas maghrib terus pecut sana. mana taknya, ini anak buah paling cayang nih.


apitt kena demam virus, kesian sebab die effect ke mata. 
tak sampai hati tengok tau..



ni muke bile demam dah baek sebab makan ubat
olololo, cayang bucuk alang nih

kakak dengan abang jugak yang paling happy sebab dapat shoppin kat OU.

yang ni pulak gambar bile demam balik, sampai sepet mata dibuatnya.
dan alhamdulilah, adik apitt dah makin baek.
alang doakan apitt sehat selalu, jangan demam-demam dah tau. 
membesar dengan sehat dan kuat tau.
alang sayang semua anak-anak buah alang. 

xoxo