Wednesday, September 26, 2012

Gambar kawen baru dapat?

Assalamualaikum kawan-kawan,

dah lama tak update belog kan. takde mood nak tulis.
tambah-tambah sekarang blogger template dah lain interface die.
jadi macam tak reti pulak. suka lagi design yang lama. senang dan faham sikit.

okela, last weekend, aida dan encik am pergi amik album kawen kami yang dah berkulat selama
4 bulan barulah dapat ke tangan. hanggginnn saja. okey, aida share skit ye.
nak share banyak-banyak malas taip. maybe review lain kali saja ya. he.



Tuesday, September 4, 2012

Tun M Open House

Assalamualaikum kawan-kawan,

semalam berhasrat dengan encik am mahu pergi rumah Melor dan Yazid untuk beraya memandangkan dah alang-alang sampai presint 5 tempah baju kurung yang dah berkulat dalam kereta aku tuh. hah.

unfortunately, Melor tak berapa sehat, so terpaksa kitorang membatalkan hasrat dan melencong ke tempat lain.
okey, ectaully bukan nak story pasal melencong ke tempat lain, nanti lagi panjang-panjang ceritanya.

since dari lepas raya lagi,
kitorang mendapat banyak jemputan ke rumah terbuka, sebabtu kitorang laki bini jadi gilak nak pergi beraya rumah orang. dua-dua muka tak malu weh......

Akhir bulan lepas, kitorang sempat jugak pergi rumah terbuka Tun Mahathir. actually bukanlah dijemput secara official just sebab aku one of Tun fb fans, so aku dapatlah mesej jemputan itu oke. dan dengan excitednya mengajak encik am bersungguh-sungguh pergi. bukan apa, takut ada agenda lain, jadi kena booking encik am siap-siap. lagipon encik am bukan suka nak pergi bersesak-sesak nih. nasiblah, kali ini dia ikut aje kehendak bini dia nih. ahaha...

sebelum tidur malam tuh, dah pesan kat encik am bangun awal-awal.
encik am cakap "tengoklah pukol berapa nak bangun" ahahaha..selalunya kalu hari minggu encik am memang akan tidur lama-lama.

esoknya, pagi-pagi lagi aku dah kejut encik am bangun dan siap-siapkan breakfast just untuk alas perut. memandangkan open house tu buat dua session jadik kitorang prefer pergi yang pagi.

dengan tak tahu kat mana rumah Tun, kitorang main redah jer terus ke Mines.
Lucky nampak orang berbaris panjang-panjang, macam pelik-pelik je, so we decided parking dulu dan follow diorang. nasib betol. rupanya kenderaan persendirian tak dibenarkan masuk. sebab tu orang beratur panjang-panjang untuk naik kenderaan yang disediakan. sekali nampak macam tourist pon ada. semua nya pak arab dan mak arab yang banyak. belasah jela.

dekat nak hampir hitam jugaklah tangan ni berjemur kat padang tuh, setelah berapa puluh trip van angkut, barulah sampai turn kitorang. encik am cakap dah alang-alang beratur teruskan jugak.

jauh kedalam jugaklah rumah Tun ni. bila dah sampai, tengok orang queue ramai-ramai.
adesss....??!!! takkan kena queue lagi kot. dah penat queue tengah panas tadi. rupanya satu queue untuk naik van balik. nak balik pon kena que?
satu lagi queue untuk bergambar dan bersalaman sambil dapat angpao dari Tun.
jadi kami memilih untuk tidak mengambil mana-mana queue sebab nak makan tak perlu queue. hahahaha..
okelah penat cerita, kite makan dulu.


que panjang-panjanggggggggg nak naik van..

encik am yang menten hensem walaupon panas

aku pon menten jugak cute

pose ditengah panas

nila van angkut yang kitorang tunggang

tengok mak arab je yang penuh 

encik am yang dah kenyang pastu main game..terbaek..

makan tak habis..tula tamak sangat

family yang semangat datang dari kol10.15 que sampai
12.30 semata-mata nak salam dengan Tun

aku yang kekenyangan makan sate

nasib ade yang baik hati ambikkan gambar kitorang

see panjang tak orang que untuk salam Tun

dah nak balik baru Dato' Najib lalu.

oke, sebab dah tak sanggup nak que kitorang 
prefer jalan kaki untuk melenggangkan perut yang 
masing-masing dah boroi..ahaks..


Malangnya harapan dan cita-cita aku untuk bergambar dan bersalaman dengan Tun tidak berkesampaian. encik am tak sanggup nak tunggu que panjang-panjang wehhhh..



p/s: kalau tahu apa ertinya kawan, kau mesti takkan buat kawan macam tuh. ade faham?



Monday, September 3, 2012

Beraya rumah mentua

Assalamualaikum,

okey orang lain dah buat entry pasal merdeka, aku baru nak update pasal raya rumah mertua ku..
eh mentua ke mertua yek? yang mana satu ni, aku main belasah je janji bunyi nak dekat sama. tett.
aku dan encik am balik ke rumah mak abahnya hari ke-2 raya, iaitu hari isnin. tu pon dah petang-petang
sikit baru bertolak.

actually, aku dan beras-beras ku ( betol ke ek ipar panggil biras), ape-ape jelah, kakak ipar aku yang 2orang tuh yang comel-comel belaka beserta aku tidak termasuk lagi sorang kakak ipar di Penang telah merancangkan untuk membuat makan-makan raya ke-3. jadi aku telah mengvolunteerkan diri untuk membuat bihun sup yang kemudian berubah hati nak buat soto pulak dah. amek kau. yong akak kakak sulung encik am offer diri buat sate dan kakchik akak kakak no3 encik am pulak buat kuah kacang.
dengan itu, menu akulah yang paling renyah dengan bahan-bahannya. pulstop. sape suruh pandai-pandai sangat tunjuk pandai masak. huhuhu.

then, pukul3 baru bertolak dari rumah mak menuju ke kampung halaman encik am yang jauhnya takdela sekangkang kera mahu lebih kurang sejam jugakla. naseb sekampung kan sayang. so, sebelum sampai kami pon menyinggahla di Kuala Kangsar bandar diraja tempat kami dating-dating dulu time study. ahaha.
tujuannya adalah membeli perkakasan dan bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat soto termasuk jugak barang untuk membuat sate dan kuah kacang. kami ni tukang beli je.

petang tu, bila yong dah sampai kami pon mula bekerja keras memotong isi-isi ayam untuk membuat sate..
wah, tererla yong buat sate. first time ni buat sate. then sampai ke malam kami siapkan isi ayam untuk diperam. sempat jugak buat siap-siap rebus nasi himpit dan buat kuah sup. esok kite panaskan aje. dan esoknya pagi-pagi lagi dah bangun untuk mencucuk sate. waa mengantok lagi nok.

tengah hari semua bahan-bahan dah siap, encik am dan abahnye amik tugas pulak membakar sate. hahaha, sate ade masin sikitlah yong. tapi takpe bedal je. aku tak sempat nak amik gambar menu hidangan yang kami siapkan sebab bateri kamera kong. woi spoil betolla. seronok rasanya, bila aku dah semakin dekat dengan family mertua. eceh, walaupon dah kenal lebih 6tahun tapi seganla jugak kan. tapi aku tetap bersyukur sebab family encik am memang baik sangat dengan aku. jadi aku tak kekok dengan mereka. hee...



abah ku..

yong, abg midi (husband kakchik) dan abah tengah berasap-asap

uikss siapakah gerangan yang nampak kurus dari tepi ini.

adik ( adik encik am yang bongsu) dan una (anak kakchik yang sulung).

tengok encik am usha sate geram jer..ahaks..

tadaa..inilah hasil tangan aku dan yong.

mak yong dan anin (adik kepada una)

tengok una yang kusyuk tengok tb..

una dan acu pink nya..

kakchik dan abg midi

ahahaa..ini anak buah encik am yang gamat rumah dibuatnya..
dari kanan : adik, una, amar dan sha

bergambar sebelum balik..(alamak abah suh cuci la) adoi..

family abg fariq (abang no2 encik am)

family kakchik

family aku..kenapa watak berdua ini sangat chumelll?? konpius

family abah dan yong keseorangan 
abg azhar (husband yong) dah balik awal-awal lagi..


Alhamdulilah, terima kasih Allah kerana mengurniakan aku sebuah lagi keluarga. sangat happy with them. hope kite keluarga selamanya. Amin.