Monday, March 21, 2011

OT over the limit

Salam,


minggu lepas dan minggu ni dapat memo untuk kerja lebih masa. Adoyai. Penat. Sabtu ahad pon kene kerja. Mood kerja takde time2 cuti nih. Fikir nak jalan2 cari makan, outing dengan siDia, dengan old friend yang datang dari Penang. Adoi, pening. Macam mane nak bahagi masa nih. Memang takde sebab kerja sampai ke malam. Warghhhh..dah balik penat mesti nak tido. Huhu..minggu lepas dengan minggu ni memang takde life la. Kerja.Kerja.Kerja.


Kadang2 terfikir kenapala kita perlu jadi besar dan kena kerja. Kan besh kalu jadi kecik je xbesar. He. Tapi bile fikir2 balik, sampai bile nak jadi kecik je, tak mencabar langsung. Semakin membesar semakin banyak benda yang kita tempuh. Semua tu barula dinamakan LIFE. Bukan sos cili Life tuh. Yang pedas kejap je, pas minum ais coke hilanglah. Ni LIFE yang betol2 life. Semua tu mengajar kita erti kehidupan. Pengalaman yang kita tempuh ini suatu masa bila kita kenang, buat kita tersenyum sendiri. Betol, walaupon pahit, tapi ada manisnya. Ingat masa study dulu2, selalu gaduh dengan roomate. Mase2 memang tak suke la. Bukan tak suke dengan roomate, biasela kadang gaduh pasai assignment, pasal bilik, ala bende2 kecik pon nak gadoh, xmatang betolla. He, tapi bile masing2 dah kerja, jadi rindu plak dengan semua2. Huhu. Nampak, walaupon dulu rasa pahit, tapi bila diingat balik, semuanya dah jadi kenangan manis. Rindu sangat zaman tuh. Kalau kita tak tempoh semua2, mesti takde ape yang kita nak ingat kan.




jangan gadoh2..tak baek


Sekadar gambar hiasan. Hehe. Camnila kalu tensen dengan kerja kite merepek je kat sini. Salah satu medium untuk hilangkan dan lepaskan tensen tulislah panjang mane yang suke, takde orang nak marah. Ini kita punya suka kan. Tak perlu la komen2. Cube buat 1 cerita cmni jugak nak tengok. Haha, ape aku merepek nih. Okela, saya nak jadi besar, saya suke dengan kerja saya. Semangat. Chaiyok2.


"Kadang-kadang Allah turunkan hujan, ditambah dengan guruh, siap dengan kilat lagi... kita tertanya-tanya Kemana perginya matahari? Rupanya Allah mahu memberikan kita pelangi yang indah"

Thursday, March 17, 2011

Hari Kejadian 24

WaAaAa..

Semalam besday aida yg ke 24. Dah bertambah usia aida. Hehe. Usia bukan pada wajah. tapi pada angka.
hehe.

ini la cupcakes besday kite..

Comel x? Mestilah comel kan. Macam tuan die..perasan..tengok kek tu, ada kaler pink siap ade strawberi lagi. Daripada beli kek besar2 tu pastu xabis makan baek beli cupcake jek. kan. Kecik jap je abis makan. Tak membazir.

Hehe, sempena besde aida, sidia bagi adiah yang paling istimewa. Aida suka sangat. Nak tau apa? Rahsia. Hehe.

Tuesday, March 15, 2011

Contest AKU dan PINK

Wah, best sangat bila nak join contest ni. Pink kaler febret saya. Teruja sangat. Ni ha banner contest ni. Jom kite join. Sempena besde aida esok, aida nak joinla.bleh kan..he..


sO, ini la gambar yang aida pertaruhkan, comot x..

haha..oke x..aku dan pink..

Aida suka2 je masuk contest ni. yela, aida kan suke pink. xkesahla dapat ke x, yang penting enjoy contest ni. tol x?

Kawan2ku jom join contest ni cepat sebelum tarikh luputnya 20 mac ni..Cepat..






Monday, March 14, 2011

Rumah Amal Kasih Bestari

Salam,

Hari ini, aida dan kawan2 pergi melawat Rumah Amal Kasih Bestari kat Subang. Program ini anjuran Puspanita Spr. Teruja sangat dapat pergi rumah ini. Fisrt time, ikut lawatan pergi ke rumah amal macam ni. Rumah amal ini bukan sahaja memuatkan anak-anak yatim piatu, tetapi juga anak-anak miskin, asnaf, yang tiada status dan yang terabai. Kasihan sangat bila tengok muka anak-anak ini.

baru sampai..panas skit..

Kesemua anak-anak ini berusia dari baru lahir hingga ke sekolah menengah. Semuanya lelaki. Mereka semua comel-comel sangat. Ternampak akan cahaya kegembiraan pada wajah mereka apabila kami sampai ke sana dan menjalankan aktiviti yang cukup menarik seperti kotak muzik beracun, teka-teki dan peraduan mewarna.


Kemudian, kami dikehendaki memilih seorang anak untuk dijadikan adik atau anak angkat bagi makcik-makcik. Hehe. Aida kakak ye. Yang comel-comel semua makcik2 dah sapu. Tinggal abang-abang yang malu2 saja. Aida ambil adik Mohd Fakrul Razi sebagai adik angkat. Hitam manis orangnya. Berusia 13 tahun dan berasal dari Rawang. Mempunyai 10 orang adik-beradik. Razi datang dari keluarga yang besar dan agak susah. Sebab itulah, di sini lah menjadi tempatnya membesar.


kak faizah bersama adiknya

kak wan bersama ajib

aida dan razi, si hitam manis

Selalu mereka makan nasi sebagai rutin harian. Kami membawa KFC bagi menggembirakan hati mereka. Almaklumlah untuk makan makanan begini rasanya agak sukar. Berebut2 mereka ambil dan makan. Seronok melihat mereka makan. Selepas makan, mereka menyampaikan beberapa buah lagu nasyid mereka sendir kepada kami. Tersentuh hati bila mendengar lagu-lagu mereka. Sob.Sob.Sob.

syahdu nasyid mereka

Sebelum balik, pihak puspanita menyampaikan sumbangan derma dan hadiah kepada rumah amal ini. Betapa gembiranya mereka menerima sumbangan kami walaupun tidak besar tapi cukup bermakna buat mereka. Semoga sumbangan kami dapat meringankan beban mereka.

Terasa begitu bersyukur kepada Allah kerana lahir dan membesar dengan baik dan sempurna walaupun tidak begitu mewah. Dapat merasakan kasih sayang ibu dan ayah. Betapa ramai lagi di luar sana yang dalam kesusahan, kemiskinan dan serba kekurangan. Bersamalah kita menghargai pengorbanan dan kasih sayang ibu bapa kita yang masih ada. Balas segala jasa dan budi mereka selagi masih sempat. Jika berkesempatan dan ada rezeki yang lebih marilah kita bersama membantu golongan yang memerlukan ini.


"Sebaik-baik rumah kaum muslimin ialah rumah yang ada anak yatim yang di asuh dengan baik dan sejahat-jahat rumah kaum muslimin ialah rumah yang ada anak yatim yang selalu digangu dan disakiti hatinya"
                                                                                                                                Riwayat :Ibnu Madjah

Daripada Abu Ummah diceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang membelai kepala anak yatim kerana Allah SWT, maka baginya kebaikan yang banyak daripada setiap rambut yang diusap. Dan barang siapa yang berbuat baik kepada anak yatim perempuan dan lelaki, maka aku dan dia akan berada di syurga seperti ini, Rasulullah SAW mengisyaratkan merenggangkan antara jari telunjuk dan jari tengahnya.” (Hadis riwayat Ahmad).

Thursday, March 10, 2011

Kelip-kelip Kusangka Api

Dari kecik lagi aida teringin nak pergi Kuala Selangor. Kenape ek? Sebab aida tertingin sangat nak tengok kelip-kelip kat sana. Teruja sangat. Selalu dengar cakap orang je. Orang kata kawasan tu memang banyak kelip-kelip. Aida suka kelip-kelip sebab die bercahaya. Kelip-kelip ada lampu. Kalu tengok waktu malam, MASYA ALLAH mesti AWESOME kan. hu. Bile nak pergi ya?

Dalam surat As-Sajdah ayat 9 Allah berfirman: ”Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalam (tubuh)nya roh (ciptaan)-Nya dan Dia memberikan kamu pendengaran, penglihatan, dan hati; (tetapi) kamu sedikit sekali bersyukur.” Jauh sebelum kita diciptakan, Allah sudah mengetahui bahwa kita akan mendustakan kenikmatan ini dengan tidak mensyukurinya. Di ayat yang lain disebutkan : ”Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberi kamu pendengaran, penglihatan, dan hati agar kamu bersyukur.” (An-Nahl : 78)

Dulu masa kecik2, aida pernah pergi 1 kampung siam ni. Mase2 waktu malam, ada majlis pengkebumian. Masa mayat tu dikebumikan banyak kelip-kelip yang datang. Tok Wan cakap kelip-kelip datang bile ada orang mati. Terus jadi takut dengan kelip-kelip. Hu. Tapi sekarang dah besar, dah tak takut tapi lagi suke adela. Tapi kelip-kelip ni susah nak jumpa. Kadang-kadang tu die datang tibe2 je. Seekor je. Mase2 punyelah jakun terkejar-kejar nak tangkap, pastu masuk dalam botol. Tengok cahaya die sampai pagi. Cantik.

cantik kan

Kalau diberi kesempatan, aida nak pergi juga Kuala Selangor nih. Pernah tengok tak iklan TNB yang ada Adibah Noor2. Rumah diorang takde letrik, pastu diorang pegi lepak kat Kuala Selangor tu sampai malam. Best kan. Terang je bile dah beribu-ribu kelip-kelip berkumpul. Aduh, tak leh jadi nih, kena pergi jugak nih. KUALA SELANGOR TUNGGUUU...!!!!


Monday, March 7, 2011

Jangan Pandang Camera Contest

Ha, ni contest terbaru..

Jangan Pandang Camera Contest





Actually, dah lame dah aida teringin nak join contest2 macam ni, tq Saerah coz promote contest ni. Saje nak cube2 je. Tak terlalu berharap tapi kalau ade rezeki aida, adela kan.he. So sape yang nak join jgak just klik Contest kat sidebar tu ye. Jom pakat2 join contest ni agar lagi meriah.

Jom kawan2 ku yang tersayang..Melor Adilah , Kak Irma dan Miera.

Ini link contest tu.

Kerdau Experience

Hi uols,


Hari ini baru sampai Putrajaya setelah 3h 2m di Hotel Seri Malaysia, Temerloh Pahang. Penat semalam masih terasa lagi ke hari ini. Ecece, macamla penat sangat. Aida pergi sana sebab bertugas masa pilihan raya kerdau 6 Mac 2010. Ini pengalaman pertama aida terlibat dalam pilihan raya sejak berkecimpung dalam suruhanjaya pilihan raya ini. Walaupun tak pergi bersama kembar, tapi pengalaman ketika di sana amat seronok dan sekaligus mengajar aida akan erti kesabaran dan kematangan dalam hidup. Life must go on rite?


Mule2 berat je hati nak pergi sebab aida masih lagi junior dalam dunia pr ini. Nak tak nak kena pergi jua. He. Pukol 11.30 pagi sabtu, 5 Mac, kitorang seramai 6 orang termasuk driver bertolak ke Temerloh nek pregio. Pastu benti makan lapar kat Genting Sampah Sempah kejap dan lepas tu teruskan perjalanan ke hotel. Kitorang sampai dalam kol 3 lbh dan check in dulu. Baring2 jap untuk hilangkan penat dudok dalam pregio. huhu.


Petang 2 kitorang pergi dewan untuk setup peralatan. Haha, macam ni ke tempatnya. Oh, begitu rupanya. Perak la sikit tengok ramai gak orang tengah menyetup dewan tuh. Tempat kitorang dekat sudut kiri dewan dekat dengan projector. Tengokla tempat kitorang tuh.


muke2 comel tgh setup ape yg patot


Bile dah oke semuanya, kitorang balik hotel dan bersedia untuk esok. Takut pulak tunggu esok. Cheewaahh. Adoi, shower slow la plak. Sabo jelah. Alamak, baju aida saiz S sendatla plak. Kalu tahu mintak saiz M pon xpe. Nasib boleh pakai lagi. Kan. Kan. Apelagi kunci jam esok nak bangun daa.

Huarrrghh..pagi2 lagi dah kena bangun di hari minggu. Mode : mamai. Bersedia untuk bertugas. Jeng3x. Tudung kena masuk dalam la plak sebab kolar baju tebal sangat dah macam kolar jaket dracula tuh. So, amacam smart tak kitorang semua. Ada ciri-ciri tak jadi pemimpin masa yang akan datang. Haha.

geng kerdau bukan kerbau tau

dah macam receptionist lak


Dari pagi dok mengadap laptop tuh jek sampai naik boring dah laptop tu tengok kitorang. Kalu die boleh cakap dah lame dah die suruh pergi main jauh2. :p. Tapi takpe, nasib baek abg apis ada bawak movie. Sempatla tengok 2 movie dalam 1 hari. Hantu Kak Limah Balik Rumah dengan Magika.

Kerja kitorang kat situ makan jek. Bekpes, tea break, lunch, tea break lagi dan dinner. Tu tak termasuk dengan jajan yang masing2 beli semalam dekat The Store. Nasib sehari je, kalu berhari2 alamat naik berkilo2 la aida. Rezeki jangan ditolak kan.

nyam..nyam..makan bubur kacang

Lepas dah kenyang isi perut barula keje kitorang start. Apa lagi sibukla key in data. Adoyai, jangan problem sudah. Amin, Alhamdulilah selesai jugak kerja kitorang semalam. Penatnya, jom berkemas pulang. Packing semua barang lepas tu keadaan masing lagi tegang dan kitorang pun mengambil kesempatan untuk sesi fotografi. Haha, macam 2 pe'el sorang2, but so sweet the moment. Apa tak nya, aida dapat bergambar dengan pembaca berita tv1, Sharil. He, senyum lebar sampai ke telinga. Ops, tak de pape ye, cume bergambar sahaja. Tet. Malamnya pulang dengan senyuman ke hotel menunggu esoknya untuk balik ke markas di Putrajaya.

jurutera ict

 wow..sempat lagi berfotoshot..haha..


Pengalaman mengajar kita erti kehidupan. Tanpa pengalaman kita takkan kenal erti dunia.

Wednesday, March 2, 2011

Marah


Tak suka marah-marah dan tak suka orang yang suka marah-marah ni. Marah ni emosi yang kadang-kadang tak terkawal oleh seseorang. Begitu juga saya. Tak baik tau suka marah-marah ni. Nanti cepat tua tau sebab bila kita marah atau buat muka, kita dah tarik urat-urat muka kita sebab tulah cepat berkedut. Cube senyum sikit. Alololo..kan comey seh. Haha. Marah adalah sifat semulajadi manusia, jadi fitrahlah kalau kita berasa marah, cuma sifat marah ini bergantung juga pada situasi dan keadaannya. Kalu tak ada rasa marah mesti ada somethin wrong somwhere kan??

Sedar tak bila kita marah kita sedang dikuasai oleh syaitan. Nauzubillah. Selama ni kita telah kalah pada hawa nafsu dan membiarkan nafsu menguasai akal. Sebab tulah selalu kita dengar dan baca dalam paper dan tv tentang kes-kes isteri, anak-anak, malah ibu dan ayah juga ada yang menjadi mangsa kepada sifat marah manusia ini. Minta simpanglah semua ini. Buruk jadinya kalau marah ini tak terkawal. Jangan menyesal tak sudah bila sesuatu dah terjadi.

“Dari ‘Atiah Radiallahuanhu ia berkata, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api dan sesungguhnya api itu terpadam dengan air, maka apabila salah seorang dari kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk”.(Riwayat Al-Imam Abu Daud).

Jadi, bagaimanakah cara nak mengawal api amarah ini sebelum terlewat?
  1. Mula-mula kita perlu malu pada Allah S.W.T akan tindak tanduk kita. Allah memperhatikan segala perlakuan dan sikap biadap kita.
  2. Bila datang rasa marah, ingatlah kita cuma manusia yang hina.
  3. Banyakkan berdiam diri berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat marah.
  4. Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam daripada orang yang anda marahi.
  5. Cuba bayangkan betapa buruknya muka kita ketika kita sedang marah. Ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang sangat marah.
  6. Apabila datang marah banyakkan membaca Ta'awwuz(A'zubillahi minas Syaitanirrajim) kerana marah itu datangnya daripada syaitan.
  7. Apabila marah sedang memuncak, ambillah wudu' kerana wudu' dapat menenangkan hati yang sedang membara.
  8. Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut di atas, hendaklah tidur, kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangun daripada tidur.
  9. Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah?
Sabda Rasulullah yang bermaksud:
“Bukankah orang gagah itu, orang kuat bertinju. Akan tetapi orang yang gagah adalah orang yang dapat mengawal diri ketika marah.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Sedangkan kita tahu Allah menyukai sifat lemah-lembut. Daripada Aisyah, Rasulullah bersabda yang bermaksud:
“Sesungguhnya Allah menyukai sifat lemah-lembut dalam setiap perkara.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kita tentu tak suka orang memarahi kita dan begitulah sebaliknya dengan mereka. Oleh itu, berlembutlah dalam setiap perkara. Hadapilah sesuatu permasalahan itu dengan hikmah dan bijaksana. Andainya kita melakukan kesilapan, segera meminta maaf atas kesalahan yang telah dilakukan. Janganlah terlalu ego dan sombong untuk meminta maaf. Berlembutlah sesama manusia kerana kita semua adalah sama di mata Allah. Tidak ada lebih dan tidak ada yang kurang.

Diceritakan, Khalifah Umar Abdul Aziz menulis surat kepada wakilnya, “Anda tidak (harus) menjatuhkan hukuman ke atas seseorang ketika anda marah. Tahanlah orang itu dulu dan apabila perasaan marah itu sudah tenang, maka keluarkan orang itu dan jatuhkan hukuman mengikut dosanya (kesalahannya) dan anda tidak menghukum lebih daripada lima belas kali sebat.”

Saidina Umar Al-Khattab dalam pidatonya selalu berkata, “Orang yang beroleh kemenangan ialah orang yang mengawal dirinya daripada kerakusan, hawa nafsu dan kemarahan.”

Abdullah al-Mubarak ketika menjawab pertanyaan supaya memberikan kesimpulan mengenai pengertian budi pekerti berkata, “Meninggalkan marah.”

Wahab bin Muhaib berkata, “Kufur itu terdiri daripada empat faktor iaitu marah, nafsu syahwat, bodoh dan tamak.”

Apabila kita hendak marah ingatlah kisah seorang pemuda yang memaku tembok apabila marah



Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.
"Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.
"Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu", jawab ayahnya.
Pada hari pertama sahaja,
pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.
Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahan dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, di mana pemuda tersbut tidak marah, walau sekali pun.
Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira.
Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan.
Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangga.
Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata 
" Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini.
Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan mebunuhnya. Tetapi ingatlah, tak kisah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatan mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kesimpulannya, dalam apa juga keadaan dan situasi, kita sebagai umat Islam mestilah dapat mengawal sifat marah yang boleh merosakkan sesuatu.


Kepada sesiapa juga, maafkan saya sekiranya pernah meninggalkan kesan berlubang di hati anda.