Thursday, June 13, 2013

Makaroni bakar yang tak berapa nak jadi


Salam,

semalam dekat opis adela buat majlis perpisahan sikit sempena
seorang staff yang dah pencen. pastu ade buat makan-makan dan sape
yang baik hati nak sumbang makanan tuh silalah menyumbang.
so, aida ni nak kata baik hati tu idokla, tapi suke kalau bila ada majlis-majlis nih
nak sumbang apa-apa yang boleh dimakan hasil air tangan sendiri.

dahtu, terdetiklah nak buat makaroni bakar memandangkan kat rumah ada makaroni.
dah lama tau tak buat since masa sekolah menengah dulu lagi.
so dah lupalah sikit step. aida buat yang simple jer.
balik tuh terus zemangat buat, kalau bab cooking-cooking, baked-baked ni memang suke
tambah-tambah kalu cube bende baru. yelah, nak tunjuk pakar lah kat encik am konon-konon.
haha, alah pompuan biasalah nak suami puji lettew. ngehngehngeh.

buatlah dengan penuh kasih sayang, rebus makaroni, sedia bahan-bahan.
pastu mix semua dan bakar dalam loyang. gambar seperti di bawah.

mase tuang dalam loyang ni semua dah agak dah macam ada yang tak kena nih. haha

bakar dalam oven, nampak tak makaroni yang timbul-timbul tuh, 
itulah penyebab makaroni i tak berapa nak jadik.

zoom dekat sikit dalam oven, 
memula tuh nampak sedap ajer, puiii

last-last bila dah siap, waaaahhh sedih sikit sebab bahagian atas makaroni yang
timbul-timbul tuh keras,tapi dalam menten sodap. haha, jadi malas nak snap 
untuk korang tengok. kalau nak resipi mudah aje, next time aida post resipi 
dia mane tahu korang nak try kan. arini malas nak taip panjang-panjang. 

walaumacammanepon, encik am makan die kate sedap kalau makan dengan sos.
okey, itu dah buat hati ku berbunga kembali. wee wee
dahtu, bawak jugaklah pergi opis, tapi tadelah bawak satu loyang kan.
sebab bende tak berapa nak jadi, jadi seganlah nak bagi orang makan.
kalu ikutkan malas nak bawak langsung, tapi sebab kawan request nak rasa jugak jadi
kitew pon bawaklah setapaware kecik untuk mereka rasa dan komen. hikhik. 
next time aida cube lagi bagi sedap punye kau.
okeylah, bai.

xoxo






Wednesday, June 12, 2013

Mood nak hias meja opis


Salam,

mood nak hias meja opis? abis selama nih meja ko tak pernah berhias ke?
takdelah, sebelum ni memang kategori berhiasla jugak tapi biasa-biasa aje.
tapi sejak dua menjak nih dapat komputer baru nih, semangat die lebih sikit. haha.
kesiankan, macam jakun pon hado, tapi ade aku kesah?
yelah, korang pakai laptop, titew pakai komputer jer.
disebabkan komputer baru, jadi semangat pon barulah nak kemas tempat cantek-cantek.
sebelom nih pakai komputer yang kalau nak bukak google mau lapanpuluhminit.
belum lagi cucuk thumbdrive ke external ke mau lagi duaratuslapanpuluhjam.
maklumlah, dah berapa keturunankan. kita nih mewarisi jer.
tapi kali nih, komputer baru bau kedai nih haku yang rasmi dulu. hahaha gelak jahat.
tapi bukan aku sorang jer yang dapat, semua bahagian ict dapat baru.
yang bestnya, baru pas install semua bagai, dok depan komputer terus blurr.
wey, aku nak tekan apa nih, mana button start nih. pulakdah.
yolah, windows 8. memang tak familiarlah.
tapi kalau dah nama budak it, malulah kalau tergagap-gagap lagik.
sehari jer dah pandai, yang penting kena rajin godek-godeklah.

okeylah, nak pi cari idea nak deco meja titew nih..daaa.

okey, nilah pc baru titew, smart tak? 

xoxo






Wednesday, June 5, 2013

hidup kita blogger


Assalamualaikum,

sekarang nih kire aida nih kategori ttc la kan, baru setahun usia masjid kami,
jadi tahun nih aida target trying to conceive. insyaAllah, masih berusaha dan terus berusaha. amin.
kawan-kawan semua doakan aida dan encik am yer, mane tahu lepas nih rejeki kami kan. alhamdulilah. :)

kalau diikutkan masa aida start berblogging nih, aida masih lagi single but not available. hehe.
mase tuh, follower pon kawan-kawan yang single jugak dan yang aida following pon lebih kurang camtulah kan. pastu tak lame lepas tuh, semua yang single-single dah tukar status tunangan orang. haha, hari-hari
tengok entry yang uolls update, review hantaran, hantaran tunang, baju tunang, my e-day bagailah.
syok bace sebab mase tuh memang jiwa ke arah tuh. so sedikit sebanyak entry korang memang banyak membantulah kan. thanks korang.

then, bila aida dah tunang, die pulaklah sebok nak update jugak review pasal tunang die. *die merujuk kepada aida. haha. ramai jugaklah yang view setiap hari, tengok hasil carian google. wahh, berguna jugak entry aku yang tak seberapa tuh. gud job!

bila dalam tempoh tunang, semua pakat dok buat preparation nak kawen pulak dah. samalah dengan orang yang taip entry nih. adelah dok update diy nih diy tuh, idea nih idea tuh. tapi apepon semua tuh syok tau. so, semua lah dok kemaskini belog tempek gadget bride to be siap from mane lagik. ngee. yang best dalam dunia belog nih, kite jumpe orang yang kawen sama tarikh dengan kita, persiapan die, boleh saling-saling tukar idea nok. walaupon kite tak berapa kenal, tapi belog membuatkan kite macam dah kenal lama kan.
mane taknya, hari-hari aida dok bace belog engkau. dah hapai dah semua. haah.

dah, bila dah kawen, semua dok update honeymoon, review kawen macam-macamlah. macam bermusim kan belog kite nih. semua pakat dah kawen. entry pon pasal hal-hal orang yang dah kawen la pulak. pasal masuk rumah baru, sesuaikan diri, pasal pjj lah, haissh macam-macam.

tup tup lepas tuh belog dah tukaq plak dah. mummy to be. hai tulah yang paling orang yang dah kawen suka lagi nanti-nantikan. aida pon dok baca lah kawan-kawan blogger yang lain yang dah preggy bagai. aduhhh
best giler rase tengok diorang punya entry yang bahagia. masa tuh, mulalah dok jeles. yalah, kita belom lagi. tak tau bila. tapi entry diorang semua berknowledge, jadik nanti kalu kita dah sukses takdaklah tergagau-gagau kan. eh cemburulah taip perenggan nih. haha. dari satu trimester ke satu trimester bace pengalaman diorang. wah, kritikal jugak kan.

tengok-tengok lepas bape bulan, dah terberanak semua. haha, semua entry kedatangan orang baru dalam hidup mereka. wow, semua comel lote putih melepak gebu gebit. nak tium tium rase tengok anak korang. haha, dari mommy to be, semua dah start citer breastfeeding lah, makanan pertamalah, haha. yang aida nih dok bace lah sebab dah sampai generasi tuh kitar hidup belog aida. i tumpang seronok bace entry uolls semua. its experience tanpa disedari yang i selami. great.

haha, korang jangan terkejut nanti korang akan terbace entry yang lebih sama macam korang pulak kat belog aida nanti. haha. mase tuh korang dah 3 4 orang kot. anyway, doa dari korang sangat penting buat aida. amin ya rabbal alamin.


xoxo



Tuesday, June 4, 2013

Dedek Kawen


Salam,

minggu-minggu cuti sekolah nih ramailah yang mengkawenkan.
macam titew gak dulu kawen time cuti sekolah..haha..
mane yang jauh tuh mintak maap la yer sebab tak dapat nak pergi..ampunn,
suamiku kerja..alasan..
mana yang dekat dan sempat sajo dapat kami attend. harap maap. ngee.

minggu lepas teman encik am pegi kawen kawan mase kecik-kecik dulu.
i follow jelah. okey layan gambar seketul sebab ini express update pasal dah lame belog
aida nih tak berupdate. asik scroll entry yang samo ajo. hik.

dua orang budak chomell lagi bahagia..jangan muntah haha

xoxo.


eh boleh pulak lupe buh gambar pengantin, asik pengantin lame je kan..

inilah dedek, dedek pengantin pompuan yer kawan-kawan, i like baju die,
pelamin die pon cantek putih pink gitew..

sempat jumpe kawan-kawan encik am, 
abaikan manusia-manusia yang chomell sangat itu.