Thursday, November 27, 2014

Korea Trip : Review Guesthouse


Assalamualaikum,

hai, ingat tak dulu ade janji nak share pasal guesthouse yang kitorang stay mase ke korea ke kite tu?
ha, ni nak tunai janji la ni, sementara ingatla kan. citer pon dah basi, tapi sejak hujung-hujung tahun nih tengok ramai sangat yang dok google pasal tips ke korea, so kite share la ape yang kite boleh.

okey mase kat korea tuh, kitorang stay dekat guesthouse aje. lebih murah sikitlah dari hotel kan. ate namenye bajet travel so semua kena bajetla kan. tapi guesthouse pon oke jer. kitorang stay 4hari 3 malam kat Korea Central Backpackers. booking dekat Hostelworld.com. kitorang booking mase bulan januari lagi, lepas booking flight. travel bulan 5, kitorang 4 bulan sebelum dah booking siap-siap. jangan risau sebab booking melalui hostelworld ni kite kena bayar deposit 12% jer, bakinya bayar bile dah sampai sana. okeykan, sempatla nak kumpul duit bagai kan. manela tahu kot-kot last minit korang cancel tadelah diorang rugi kan. tapi deposit burn la yok.

kalau korang search kat hostelworld, banyak guesthouse yang lagi murah dan jimat. boleh compare mana yang lagi jimat dan tempat yang lebih strategik. kitorang pilih guesthouse ni sebab member encik am pernah dok kat sini. so, kitorang banyak ikut direction diorang untuk pergi berjalan dari rumah ke mana-mana. senang sikit.
        
ni details booking confirmation, siap dengan details owner, so i just wasap dan emel die tanya macam-macam sebelum pergi. 

pintu masuk guesthouse, pandai-pandaila korang cari ye bile dah sampai.
boleh tahan jugak nak cari, nasib die bagi map location takdelah sesat.

bilik kitorang, bersepah dah ye. yaAllah punyelah sejuk tak payah pakai aircond bagai. 
angin luar pon dah menusuk sampai ke tulang.

toilet dalam bilik, gambar toilet tak amik, tapi toilet die sempit sikit ye.

die punye hall, kecik je tapi chomel. 

dapur pon hado, korang nak buat air ke, panaskan makanan ke kek sini lah. cume dapur nak masak jela nan hado.

ruang lepak-lepak, cantik tak kerusi die. adore sangat. kat meja tu ade banyak duit kertas dari pelbagai negera, semua ada nota dari travellers yang penah stay situ.

ade wifi jugak, korang boleh gune pc untuk google pape. 
kitorang tak sentuh pon since dah ade wifi henpon sajo.

air tapis disediakan, senang setiap kali nak keluar jalan refill siap-siap air dalam botol
senang nak terkencin ke. towel dan tisu pon ade disediakan. 

haa, inilah die owner guesthouse tu, yoong namenye. aneyosayo.
orangnye quite shy tapi okeyla. 


last but not least, si gemok yang gediks itu. 

overall kite boleh kasi guesthouse ni 3 bintang. semua oke, ala nak buat tido je pon, siang memang takde kat umah pon. tett. nak tahu details, boleh masuk laman web guesthouse nih, boleh survey rate, lokasi, facilities die sekali.


ok bai, xoxo.




Friday, November 21, 2014

A Line is A Line


Assalamualaikum,

lame rasenye tak update belog since last entry ke korea ke kite kan. memang takde mood langsung nak menaip. tak tahu nak mula taip dari mana, cerita apa, yang pasti arini rasa nak update juge satu. he, lepas gian kan. sebab dah lama bersawang, lepastu glitteratti status pon dah kene tarik tak tau pasai apa. dah anta ticket tapi still tak berubah. apa boleh buat, sebab tak aktif kan, he layan saje. *sebenarnye entry ni dari bulan 10 lagi dalam draft. (*_*)

Alhamdulilah, alhamdulilah, alhamdulilah aida dah pregnant sekarang. penantian 2 tahun 2 bulan yang amat tak ternilai, hadiah teragung dari Maha Esa. Amin Ya Rabbal Alamin. Its MIRACLE. aduh nak start dari mana cerita, macam mana, bila, tapi yang pasti pernah terniat kalau berjaya mengandung aida akan share apa yang aida usahakan selamani untuk kawan-kawan ttc semua, insyaAllah. mane tahu boleh dijadikan panduan untuk semua kan.

Alhamdulilah, sekarang dah 17weeks, 4bulan lebih dah my baby bump nih. kejap pulak rase mase berlalu. sebelum aida pregnant nih, memang asik tengok orang mengandung lepastuh terus positif dan cakap dalam hati, "Insya Allah aku akan mengandung dan kalau Allah nak bagi mengandung tu sekejap je". memang hari-hari cakap macamtuh. memang sejak akhir-akhir sebelum pregnant tuh aida selalu positifkan diri, lebih relax dan enjoy je life dengan encik am. takde sedih-sedih takde stress-stress. dan dalam masa yang sama still pergi checkup dan treatment kat hospital putrajaya.

aida tak ingat pernah bagitau atau tak, tapi yang pasti aida ada masalah hormon prolaktin tinggi. tahap normal bagi perempuan yang tak menyusu adalah sekitar 0.5 - 76.3mIU/ml. tapi bacaan LH (hormon prolaktin) aida tinggi sampai 4000mIU/ml. haa tinggi tak tinggi. tapi aida pernah dengar dan jumpe kes lagi tinggi sampai 10000mIU/ml. disebabkan hormon LH ni tinggi, hormon lain untuk period jadi rendah dan otak ni macam dah set badan seolah-olah dalam penyusuan. hormon LH ni banyak untuk ibu-ibu menyusu kerana dia hasilkan susu. dan seriously memang breast aida keluar susu kot. nak kata banyak tuh taklah macam ibu-ibu, tapi kalau picit tuh memang keluar dan kadang-kadang kalau baring, terpenyekkan breast tu memang keluar susu banyak gaklah. sedar-sedar dah basah baju.

mase mule-mule appointment dengan hospital dulu, dokter buat pap smear dan tvs. detect pcos pada ovari kiri, ovari kanan dan rahim normal. pastu dokter suh buat ujian untuk suami. nasib encik am okey. lepastuh, aida kene buat hsg tapi hsg nih tergendala setahun sebab period tak mai-mai. kemudian next appointment amik darah, tak ingat berapa kali amik darah tapi macam nak pengsan ko, baru detect hormon prolaktin tinggi. daripada klinik o&g, diorang refer ke medical. mase kat medical lah, dokter suh buat mri untuk scan kepala takut-takut ada ketumbuhan yang menyebabkan hormon prolaktin tinggi. mase tu kalau nak buat kat hospital putrajaya mau setahun tunggu untuk book mri. last-last memang tak fikir duit dah, sanggup jugak pergi private nak scan mri. Alhamdulilah semua normal. sepanjang rawatan dalam setahun dua nih memang aida dengan encik am banyak keluar duit berubat sana-sini, dan niat kami satu je, demi anak. kami redha berhabis duit. inilah usaha kami.

dan lepas dapat result normal, dokter kate aida ni special case, so diorang suruh proceed dengan ubat. barulah dapat ubat setelah setahun lebih jugaklah. bromocripthine nama ubatnya. untuk 3 bulan pertama dokter suruh consume sebijik 2kali seminggu. yaAllah memang kuat ubatnya. makan petang. asal makan je jadi lalok, pusing je kepala, macam orang hisap dadah plak, pastu plus mengantuk. tiap kali makan asal malam je tido awal. tak tahan mata kot. then lepas 3bulan, jumpe balik dokter, tengok result dari 4000 turun ke 2000mIU/ml. memang nampak perubahan die, susu dah segan-segan nak kuar. kadang picit pon dah tak kuar. tapi hormon tu memang dalam kategori tinggi. then, dokter naikkan dos kepada 2bijik 2kali sehari. ahaha tak hagak-hagak kan. tapi daripada efek ubat yang buat jadi lalok tu aida makan sampailah macam badan ni dah lut. tak rase ape dah.

tapi dalam masa yang sama aida teringat tentang hsg. memang tibe-tibe rase nak buat hsg. berkobar-kobar. tapi period takde. apelagi terus beli ubat turun darah supaya period datang. datang je period terus cal hospital buat appoitment untuk hsg. hsg hanya boleh buat time subur, 5 hari selepas period kering. then, bile sampai tarikh tu, takut memang takut tapi redha jela demi nak dapat anak kan. memang dah google sebelum tuh, ade yang cakap sakit ade yang cakap tak. so depend pada orang. kome boleh bace kat sini pasal hsg tuh. Alhamdulilah berjaya lalui hsg ini dengan result yang baik. im normal dengan tiub fallopio yang normal dan tidak tersumbat. lega dengar tau. risau jugak mungkin blocking and so on kan. apepon tu semua Allah punya percaturan. kalau tak buat kite tak tahu kan. tapi dokter cakap ramai yang berjaya pregnant selepas buat hsg nih. so tawakal pada Allah saja.

aida start consume bromocripthine 2biji sehari tuh mase bulan puase aritu. hsg 2 hari sebelum puasa. okeyla, takde masalah apa-apa, dan sepanjang bulan puasa tuh memang banyak doa sangat-sangat nak anak. bila bersama pon niat dalam hati supaya lekat. dan dalam masa yang sama menunggu period datang. sebab dokter kate kalau consume bromo tuh period akan datang. dah siap pesan dengan encik am, kalau period kite pulun. haha. 18sx. yelah kau, period punyalah susah nak mai, macam mane nak tahu bile waktu suburnye kan. beli saje ovulation test tapi bile mase yang sesuai nak test. susahkan bagi orang-orang yang senasib macam aida nak predict tarikh dan time ovulasi. walaupon kadang-kadang rasa macam takde harapan je. yela nampak sangat ko tak subur sebab tak period kan. tapi no no no, ko kena positif. sentiasa yakin yang ko boleh pregnant. tu je. aida selalu sebut yang akan ada miracle berlaku.

dah raya puase haritu, cukup sebulan consume bromo tuh, pelik kenape tak period-period jugak. tunggu jugak kan sebab perasan susu memang dah tak kuar dah. dan masa pon berlalu begitu tapi stil makan ubat bromo tuh. sehinggalah malam-malam bulan syawal tuh selalu sangat terjaga pukul 2 3 pagi sebab perut cramp memulas macam senggugut tu kot. tapi bukan nak membuang. kadang tuh terjaga tengah malam sebab breast sakit yang amat macam ade orang picit-picit tuh. huuu. tapi masa tuh masih aktif sebab tak rasa apa-apa. tapi ade jugaklah terfikir "pregnantkah aku?".

so start daripada tuh rajinlah aida mengetest upt strip tu. haha, memang dah jenis suke beli upt. tambah-tambah upt yang murah tuh, tak kesah hari-hari nak test pon. so, pada mula-mula sekali test 18/8, tapi tak nampak pon double line. buang dalam bakul. pastu bile tengok-tengok balik, eh macam nak ade je lagi satu line tuh. so start dari tarikh tu la tiap-tiap hari test. memang ade line tapi faint sangat. encik am kate jangan terlalu berharap. dan aida tak berharap tapi macam ade perasan yang kuat kate aida mengandung. ada baby dalam perut nih. memang aida tak give up, hari ke hari aida nampak yang line tu makin terang. YaAllah, betolkan semua ini? memang macam  tak percaya. selame 2 tahun kawen ni tak pernah dapat double line yang selau dinanti-nantikan tuh. hati dah makin kuat dan yakin cakap pregnant. encik am masih takde respon. sedih jugak mase tuh, sebab encik am tak nampak riak happy. dan lagi sedih mase tengah-tengah excited test tuh, encik am rajin pulak out station. so dok tergedik sorang-sorang je kat rumah dan kat opis. punye tak sabar sampai kat opis pon bawak nak test. pastu snap gambar wasap kat encik am yang kerja jauh. wuuu. semangat dan keterujaan tu tak sama macam orang yang kawen-kawen terus bunting pelamin. tak sama. penantian kita tak sama. perasaan kita tak sama. penantian yang sangat bermakna dan berbaloi.

nampak tak ketaksabaran seorang mummy to be.
A Line is A Line. 
waktu google dekat tenet pasal faint line keluar satu artikel omputih.
die cakap bila dah ade line tu walaupon pudar ke terang ia tetap line.
so dari situlah aida semangat terus test upt sampailah terang. 


encik am pon belikan upt clearblue digital. die kate bile nak betol ade double line baru test. so tunggulah sampai encik am balik outstation, terus pagi-pagi bangun awal test. takut-takut jugak. tunggu sampai jam pasir die habis pusing, cuak sangat sebab dulu mase mule-mule kawen pernah beli dah upt nih, dahla mahal tup tup keluar not pregnant. kecewa mak tau. so kalini berharap sangat agar tak rugi duit beli untuk test. lame pastu, keluar tulisan "Pregnant", YaAllah. berdebar-debar. jantung memang berdegup laju sangat. terus keluar tunjuk dekat encik am yang tengah bersiap nak pergi kerja. masing-masing pandang kau pandang aku, aku pandang kau. tergamam. kemudian tersenyum. jam pasir tuh masih berjalan. lame sikit kuar pulak tulis 2-3. maknanya kandungan dah 4-5minggu. Allah, syukur ya Allah, terima kasih ya Allah. tak tahu nak gambar macam mana perasaan, aida dan encik am terus bersyukur. pagi tuh pergi kerja dengan senyuman. pasal test-test upt ni memang tak bagitau langsung kat sape-sape. eksperimen dengan encik am jer. aida lega sangat sebab nampak encik am senyum, sebab sebelum nih die macam takde perasaan jer.

ini adalah hadiah yang paling bermakna dalam hidup.
penantian ibu dan abah amat bermakna.
terima kasih Ya Allah. Alhamdulilah, Allah maha Besar.
we are going to be mommy and daddy soon, Insya Allah. Amin.

petang tuh balik kerja terus pergi scan kat private, yelah untuk kepastian, pergi klinik Maria je. then, scan nampaklah kantung baby yang sangat tiny kecil lagi comel. dokter Maria said Tahniah. mase tulah aida nampak muke encik am lah yang paling manis dengan senyuman. ya Allah terima kasih sebab aku dapat bagi hadian ini untuk suami. terima kasih ya Allah sebab bagi peluang untuk aida bergelar ibu, yang boleh mengandung dan melahirkan. terima kasih sebab aida boleh memberi zuriat pada suami yang sentiasa sabar. Terima Kasih Ya Allah atas semua nikmatmu. akanku jaga amanah ini dengan sebaik-baiknya. 

**bila tanya encik am kenapa sebelum nih macam tak suke je bila ade double line? die cakap sebab ayang tak period boleh ke mengandung? ya Allah sebab tu ke? Percayalah abang, ini semua dah tertulis, ini semua keajaiban, ini semua takdir, Allah lah sebaik-baik perancang. ingat kite merancang, tapi Allah yang lebih baik merancang. Dan bila abang senyum ayanglah orang yang paling gembira. sekarang abang percaya kan!


okeylah, nanti bile free bolehlah kite update lagi ye, banyak bende nak share, insyaAllah kalau takde ape-ape kite rajin-rajinkan menaip. inipon mengantok, belum campur sakit pinggang lagi. Aida doakan kawan-kawan yang sama nasib dengan aida akan mengandung jugak. ingat Allah tu maha Kaya, Yakin kite boleh mengandung ye. Positif!



okbai, xoxo.