Saturday, June 28, 2014

Floria 2014


Assalamualaikum,

macam biasa tiap-tiap tahun tak pernah miss pergi floria. dah nama dok putrajaya kalau tak pergi nampak sangatla kan. tapi macam biase bende dah basi baru aku upload kan. kau ado? dah 6 hari lepas floria habis baru terkedek-kedek nak buat entry. okeylah tak mau berleter panjang-panjang, kasi tengok gambar saja.
tak macam tahun lepas, tahun ni kapal berhias buat asing. satu lagi event Magic of the Night pon ado tapi dekat Marina, dekat Maritim Putrajaya dan Floria 2014 dekat Presint 4. tahun lepas sekali sajo dekat Presint 2. dan kalini masuk berbayar la ye, rm3 untuk dewasa dan rm1 untuk kanak-kanak. dan kami 2 kali pergi siang dan malam. siang jalan-jalan bergambar malam datang beli pokok ek.


















abaikan kecomelan model dalam gambar di atas ye. just tengok kecantekan floria. oke bai.

xoxo



Thursday, June 26, 2014

Korea Day 3 : Everland & Insa-dong


Assalamualaikum,

haaa berjambang tunggu baru nak hupdate ke korea ke kite kan..bukan ape sebab terlampau banyak nau gambar sampai tak larat nak pilih yang mana satu kan. so sebab tu la malas. *alasan*. nampak sangatnye malas tahap gaban. kebetulan arini mc, so sakit-sakit nih kite kifarah sikit diri untuk rajin. muahaha. sambung yang aritu, hari ke tiga kitorang dekat sana memang dah turun 2 3 kilo yer. banyak sangat jalannya. so, ari ketiga kami pergi ke Everland. Tak sempat pergi Lotte World sebab Everland ini terlalu luas. sehari memang tak puas main dan jalan. perjalanan dari rumah kami di Hyehwa ke Everland mengambil masa lebih kurang 2 jam lebih. penat woo tukar-tukar train, tapi best. kebetulan musim bunga, memang cantik dan tak rugi datang woo.

EVERLAND
Line subway :Hyehwa (Line 4) --> exit Dongdaemun History Culture Park (Line 2)
--> exit Wangsimni (Line Bundang) --> exit Giheung (Line Everland) ----> exit Joendae, Everland

WELCOME TO EVERLAND
Tiket boleh tahanla jugak harga die, standard masuk USS kott

tapi berbaloi-baloi bayar harga tiket, memang tak mengecewakanla 
kalau korang datang sini, tak puas sehari berjalan, kat sini tak sejuk sangat, 
tak pakai jaket pon masih boleh tahan. 


Human Sky, jangan takut rendah je bende nih, bestt
turun ke bawah untuk ke Safari Zoo

macam di alam fantasi bila ade kat sini

 mak jemah pon sibuk queue dengan budak-budak sebab nak bergambar dengan ulat nihh
nampak sangat ketidakmatangan diri, kuikuikui

semua bende kat sini kalau boleh nak bergambar, 
tapi bukan bunga betol pon, plastikk

ohhhh oppps my personal photographer tumpang lalu.......

iolls posing sensorang jelah kan..

fefelin retis kau..jangan muntah yerr

my LOVE

baru jek nak bergambar berdua, tapi spoil gambar gelap,
ahjumma tak pandai tangkap gambar lorrr..

Subhanallah, maha suci Allah. what a wonderful garden.
pemandangan bunga-bunga yang cantik lagi kalerful, 
terlampau banyak sangat gambar, so ini je yg rajin edit dan upload. maap.

okey, dekat sini bukan saje ade taman-taman bunga, banyak kedai-kedai yang cantik, kedai makan, kedai jual souvenier cantik-cantik dan harga pon amat cantik. kalau rajin jalan, ade safari, tapi tiket masuk lain ye. kami just beli tiket outdoor dan freeshow sajo. dekat sini juga ade themepark, memang semuanya extreme giler baq hang. kami tak main just tengok ajo. maunye satgi sakit penin muntah, dahla perjalanan jauh. tapi kalau dapat pergi lagi sekali memang nak main kau. so dekat sekerat hari kami kat sini, so masing-masing dah penat, apelagi jomla balik. waaaaa. next kami nak pergi cari souvenier untuk di bawa balik. 



INSADONG

google punya google sini kalau nak cari buah tangan souvenier Insadong boleh dapat murah. nak lagi murah
cari barang yang hand made. boleh mintak murah lagi kalau pandai. ngee. 

haaa, nampak tak bersepah barang-barang souvenier kau, 
keychain yang murah boleh dapat 8000won untuk 10. 

banyak lagi tempat boleh dapat murah macam dondaemun market, namdaemun market, doota, yang penting korang kena pandai cari tempat die, bukan turun-turun subway je terus nampa okeh, 
kena jalan belakang-belakang kedai baru jumpe. 
sori, i cuma story kat uolls tempat yang i pergi jek. yang lain google sendiri k.

misi menghabiskan duit encik am, muahaha

kat sini pon ade jugak orang islam yang jual aiskrim, siap buat gimik lagi ala cam citer istanbul aku datang tuh. hahaha, mau malas nak beli aiskrim la kalau buat gitu. haha. harga 4000won. boleh tahan.

oke, sebahagian hasil borongan di siang hari, malam punye lain cerita.

Malamnya kitorang pergi makan di Itaewon, misi mencari kedai halal yang jual makanan korea. malangnya teramat sukar nak mencari jadinya makan makanan arab di korea. uuuwaaa. oleh sebab esok dah nak balik, malam tu kami sambung lagi aktiviti menyoppin di Namdaemun Market. memang puas jalan, dan tak sia-siakan percutian kalini. 


ok bai. xoxo.

rajin-rajin klik sini 




Friday, June 6, 2014

Korea Day 2 : Nami Island & Namsan Tower


Assalamualaikum,

kita sambung travelog day 2 di Korea. haa, lame mak jemah amik mood nak tulis tau, tu pon siap encik am tanya nape tergantung entry? ni ha nak buatla ni yo. okey, untuk hari ke-2 kitorang kat sane, seperti yang di planning kan target utama Nami Island. Oleh sebab jauh dari guesthouse kitorang, so kena bangun awal pagi. rugilah kalau pergi tempat orang bangun tengah hari rembang oiii.

sebelum nak mulakan pengembaraan, mestilah beli minum susu pisang dulu. benda ni la yang dok idam-idamkan dari mesia lagi tau. sedap sangat, rasa macam susu bandung yang ada perisa pisang. ade jugak flavor lain macam stoberi, honey dew dan lain-lain tapi aku hanya beli susu pisang jugak. memang superb arrr.

aku tak faham ape yang die tulis yang pasti 
this is banana milk yang shedapp


NAMI ISLAND
Line subway :Hyehwa (Line 4) ----> exit Dongdaemun (Line 1)
dari Dangdaemun station pergi ke Line ITX (Train)
Line ITX : Cheongryangi (Jungang) ----> Mangu (Gyeongchon) ----> exit Gapyeong (Gyeongchon)

haa, 2 jam lebih jugaklah nak sampai ke Nami Island ni. yang na tergelaknye boleh slumber je kami naik ITX tanpa membeli tiket dulu. ingatkan boleh pakai t-money. tibe-tibe kondukter datang mintak tiket. kami tunjuk je t-money. die cakap "no t-money, ticket here". nasiblah die bawak mesin tiket tu sekali, so bayar on time la kat die. total 10200won untuk 2 orang. mahal jugak ek. then, bila dah sampai, kena beratur pulak tunggu transport bawak pergi ke jetty. wahhh, rupanya jauh jugak, kalau jalan kaki mau peluh ketiak, lenguh betis kott. so kitorang decide naik teksi sebab yang lain-lain bas sume beratur panjang. total tambang teksi 3200won. tu pon die berhenti jauh sebab kalau masuk ke jetty jalan jam. terpaksa menapak lagi. haha, memang laju jalan tau. zemangat zemangat. then, beratur beli tiket feri pulak. harga 16000won untuk 2 orang. perjalanan naik fery hanya 5 minit je pon. haha. nasiblah kami pon pandai rebut bersama-sama korean. sebelum naik feri kite beli lagi susu pisang dan jajan. yang peliknya, kami boleh berjalan dari pagi sampai ke petang tak makan, tapi tak lapar wehhhh..percaya tak?

panas mentari memancar tapi sejuk nyaman jek. kalau tak dah lama bukak jaket tuh. 
ramai giler orang, bukan tourist tapi orang local. memang time cuti diorang nih.

Welcome to Naminara Republic
Nami Island ni bentuk die half moon shape. 
tak terlalu besar tapi penat jugakla jalan. 

ate dah nama pergi 2 orang. selfie sendiri la yek korang. nasib ade monopod murah. jadi ler..
nampak tak ramai ke tak ramai manusia. 

kudap-kudap dulu

teringat pokok-pokok dalam winter sonata.
semua serupa jer aku tengok

hai jun sang dan yoo rin. kite pon best couple in de world.







mintak maaf si gemok tumpang berposing yer..jangan muak tengok..ngeee..

setengah hari jugaklah dok pusing-pusing di sini. sampai tak larat mak dah nak berposing dan berjalan kau. tapi gagahkan diri jugak sebab lepasnih tak datang dah kan. cari patung snowman yang jun sang dan yoo rin buat tuh tak jumpak. aiyakkk sedih. then, dah keras betis kitorang decide nak balik, sebab next nak pergi tempat lain pulak. nasiblah kitorang cepat, que sikit punya panjang nak balik naik feri. tapi salute la diorang memang bagus tak rebut beratur walaupon que panjang. balik naik teksi dengan harga 4400won dan train ke namdaemun 6800won. so next adalah Namsan Tower.



NAMSAN TOWER
Line ITX : Gapyeong (Gyeongchon) ----> Mangu (Gyeongchon) ----> exit Cheongryangi (Jungang)
Line subway :Dongdaemun (Line 1) ----> exit Hoehyeon (Line 4) / Namdaemun Market

jauh perjalanan luas pemandangan kan. next adalah Namsan Tower. jadual kami memang pack sebab travel sendiri kan. so, dari Namdaemun tuh kami naik teksi lagi. banyak naik teksi kan sebabtu duit habis cepat. hahaha. sampai kat station cable car tengok que dah panjang. cepat-cepat beratur. haiyooo, sejam gaklah beratur baru dapat naik cable car. tobat mak tak datang dah sini. tiket naik cable car 12000won. total harga semua aku bagi untuk 2 orang yek. pandai-pandai korang kira untuk sorang yer. bila dah sampai, habis pulak bateri kamera encik am. terpaksalah bergambar dengan henpon ajo.

view dari cable car. cuak mak naik nih, tawakal ajer.
dahlah kecik tapi die sumbat dekat 40orang sekali naik. 
redha dan pasrah je mak.

Seoul Tower

eh eh sweetnye couple nih. 
gambar tak best sebab cahaya matahari memancor.

view dari atas Seoul Tower nih. wooow Subhanallah cantek yang amat. sejukkkkk.


Padlock Love
"ku kunci cintamu di dalam hatiku"

Teddy Bear Museum

dear, where's next station?
Namsangok Hanok Village?

okey cukuplah buat hari ke-2 di sana yang totally penat giler kau. memang berjalan sakan. then memasing dah kepenatan so baliklah dulu yer makan berehat. esok jauh lagi perjalanan kite tau. on the way balik singgah GS25 beli nasi. panaskan dalam microwave dan makan dengan sambal ikan bilis. memang perggh. lapor tahap gaban. memang jalan tak ingat dunia dan balik baru kebulor. haha. 

okbai, xoxo.


kalau rajin bace sini