Tuesday, December 18, 2012

Big Bad Wolf Book Sale


Hai,

semalam aida dan encik am pergi ke Big Bad Wolf Book Sale the biggest book sale. yeay. itupon setelah melihat di fesbuk semua orang berpusu-pusu post pergi big bad wolf, post semua buku-buku yang berjaya diorang rembat dengan banyaknya, instagram pon post buku chomel-chomel, melihatkan officemate yang rajin tetengah hari waktu lunch bekejar ke sana membuatkan aida pon tergedik-gedik nak pergi. motip takde terlintas nak beli buku ape just nak pergi tengok dulu buku ape yang ada kan. bleh?

pastu terus text encik am ajak pergi big bad wolf. ingatkan encik am tak nak pergi. yelah, book sale ni kan dah start dari 7hb sampai 23hb ni. haritu tak nak pergi ni dah nak abis-abis dah baru nak pergi. selalu macam tuh. memandangkan minggu ini last, jadi tekad nak pergi jugak sebab sabtu ahad ni maybe plan nak balik kampung. so, mesti dan wajib jugak pergi minggu ni.

then, bila encik am balik kerja petang semalam, dah lewat dah. jadi fikir tak dapat pergilah. pukol7 baru encik am tanya nak pergi tak. dalam hati dah berbunga dah. pastu jawab "die tutup pukol9, sempat ker?". encik am terus suruh siap sekarang, mandi sembahyang terus keluar. haha. 7.40 dari rumah tepat pukol8 sampai. hebat tak. ha, apelagi, berpecahlah kami berdua mengikut cita rasa masing-masing. hanya sejam je mase yang ada untuk memilih book dalam gudang yang begitu besar, ohmai. Jom serbuuuuuuuuu....

kalau korang nak tahu kat mana lokasi die, ni ha aida bagi alamat. jangan sesat sudah. semalam pon main redah jer, nasib betol. sempat lagi kalau korang nak pergi nih. rugi kalu tak pergi, memang murah dan memang berbaloi. diskaun sehingga 75% hingga 90%. kualiti buku yang ada semua masih baik. aida ingat macam nak pergi lagi tapi tak tau bila lagi nak pergi.

Lokasi:
The Mines Convention Centre, MIECC, Jalan Dulang,
Mines Resort City, 43300 Seri Kembangan.

ni ha pamplet die..aida ada dapat email pasal book sale ni
tapi just tengok macam tuh jer..last-last tergedik-gedik carik balik email ni

okey, snap 1 2 3 dulu sebelum pergi

tengok, ini tak sampai sebahagian, besar nak jalan pon tak larat.
menyesal sebab tak bawak beg lenguh tangan dibuatnya.

"Think Pink", buku ni sangat chomel. just like what i am. 
so aida pon grab one. hehe.

encik am pon tekun membelek-belek buku,
tak tahu buku apa yang dia cari..haha

berlambak-lambak buku
boleh kata hampir 3.5 milion buku yang dibawa dari oversea, 
opps kalu tak silap i la..

mission 60. tengok tu berkotak berkoyan-koyan diorang rembat
memang bookworm betollah..
diorang dah siap tagging setiap session suapaya mudah korang nak cari 
type book yang korang nak

dora the explorer, banyak jugak buku kanak-kanak, 
jadi datanglah beranak-ranak pasti seronok

okey, masa dah time, encik am sila bayar buku yang i amik.
time kasih sebab belanja orang yang tak gaji lagi nih.
hehe itu semalam, arini dah gaji. haha, 
pandai tak i ajak pergi semalam. tet


plasctic bag die chomel,
bagi pengumpul plastic bag yang chomel-chomel macam i ni bolehla simpan right?

hasil sejam merayau-rayau cari buku, ini jer yang dapat dan berkenan di hati.
macam tak puas lagi beli, maybe akan pergi lagi soon
encik am lagi kesian, buku yang die nak tak jumpa. 
berpinar-pinar mata *_*

taraaa, dapat bookmark 2. satu i satu encik am.

Alhamdulilah sempat jugak pergi book sale ni. bukan apa takut kempunan tak pergi. so sape-sape yang tak pergi lagi tuh, silalah pergi beramai-ramai, jangan lupa bawak kotak ke beg ke troli ke nak sumbat buku-buku tuh. ok. chaiyuk. xoxo.



p/s: hujung bulan nak pergi amik miyu baru, ade orang sudi nak adoptkan miyu die pada aida. yeay. happy.









Monday, December 17, 2012

Cara mengatasi masalah kulat pada perabot


Assalamualaikum,

dah beberapa hari rasa geram jer bila tengok kaki meja solek kat rumah tu berkulat.
padahal rasa baru haritu je lap dengan kain basah. uuwwaa.
sayang tu kat perabot dalam rumah. bukan dekat meja solek je, kat tepi katil, dalam almari dengan kabinet dapur sekali kau tumbuh yer kulat. memang dasar kulat betulla. ngee.
memang kalau tengok boleh buat kau histeria duapuluhtiga jam. geram seh!

aida memang tak tahu nak buat apa dah dengan kulat tuh.
lembap sangat ke tempat-tempat tuh. tapi masalahnya bukan semua tempat dia tumbuh.
nah tengok kat part mana yang die rajin sangat menetap tuh.


dalam almari 

gambar tak berapa clear

dekat keliling drawer

banyak tau tumbuh..geli pon hado


then, sebab terlalu bengang, eceece dengan kulat pon nak bengang. haha, ape lagi terus mengoggle kat pak cik google tanya macam mane nak atasi masalah ini. Nah, ni ha jawapan yang aida dapat:

1. lap dengan kain tak berapa basah
2. lap dengan minyak baby macam minyak johnson ke minyak ape jelah yang ada kat rumah tuh
3. letaklah bluehippo kat dalam almari korang tuh untuk menyerap lembapan
4. guna furniture polish untuk memolishkan balik perabot anda..haha
5. jemur pada cahaya ataupun berikan pencahayaan/pengudaraan yang cukup
lagi....emmmmmm entahlah itu je yang dapat, kalau nak tahu lagi pergi google lagi okey..

okey, kebetulan semalam pergi shoppin sikit barang rumah 
terjumpa ini. mulah saja ma hanya rm3.50.
janji boleh membunuh kulat-kulapuk itu.haiyakkk

xoxo.


Thursday, December 6, 2012

Thanks My Clean And Clear


Weehuu,

semalam iolls balik lambat sebab keje lebih mase sikit almaklumla pekerja terajin. rajinla sangat padahal berperang nak siapkan skt dengan lnpt tuh. haiyoo. tiba-tiba dapat call dari encik am yang baru sampai rumah. perbualannya seperti di bawah:

encik am  : mama, balik lambat ke? ot?
aida         : em lambat sikit. kejap lagi nak balikla nih.
encik am : jangan balik lambat sangat.
aida        : okey. nak balik dah japgi.
encik am : ni ha, ade orang hantar bungkusan ni?
aida        : ha, bungkusan apa? abang amik dalam post box ke?
encik am : entah, letak depan rumah.
iolls pon dah suspen time nih.
aida       : besar ke kecik?
encik am: besar.
aida       : em??? takpela balik nanti mama tengok.
encik am: OK.

dalam hati dah ada taman sebab dah terbayang hadiah. tapi kejap-kejap dalam hutan pulak sebab fikir siapa yang hantar, betol ke hadiah. iolls biarkan fikiran sampai disitu dan menyambung tahip skt yang ntah hape ntah line kejap oke kejap tak. hampessss.

lepas tuh, terus pecut balik rumah, kang balik lambat-lambat takut nak naik parking atas bukit tuh gelap-gelap. soram den. hehehehe..sampai-sampai rumah terus nampak parcel atas meja. tengok-tengok dari Johnson&Johnson rupanya. lantas teringatkan peraduan dalam fesbuk My Clean and Clear yang iolls join haritu. kikiki, my luck. okey, inilah hadiahnya. walaupon biasa sahaja tapi keterujaan dapat hadiah ni seronoooooot yang amat. xoxo.

hokey, pemalas nak rotate dulu (bukti dapat parcel)

Tara..beshhh dapat hadiah. soalan yang aida jawab haritu ialah
"Apakah fungsi pencuci muka di atas"
Thats all.

XOXO (pssst..tiru dian dalam citer istanbul aku datang..haha)



Wednesday, December 5, 2012

Stresssss


ahahaha..banyakkan 's' menunjukkan betapa banyakkan stress dalam otak nih.
adoi..yaAllah, kuatkanlah kuatkanlah hambaMu ini.
sekali tiba-tiba teringat kenangan pahit lalu,
yang tiba-tiba menyingkap di tirai fikiran,
lalu dada iolls berombak-ombak tsunami yang kuat,
nafas sesak dan tersekat dikerongkong seperti bottleneck,
makanan yang dimakan tengah hari tadi seolah-olah terlekat di esofagus,
dalam helaan nafas ditarik dan dihembus,
seolah-olah mahu memuntahkan balik nasi ayam dari peguam tadi.

iolls istighfar banyak-banyak,
sempat lagi mengtext suami sebaris dua kata,
menghantar mesej geram dan marah berbaur benci,
duduk sekejap di depan komputerku di partition,
mengucap akan kecelaruan otak sebentar tadi,
mujur suami memahami diri,
lantas iolls terdiam dikerusi.

melangkah lesu ke surau menunai tanggungjawab,
yang kadang-kadang alpa dan leka dibuai masa,
sedar akan kesalahan diri,
mengapa dikenang kisah lama,
diungkit cerita silam,
terimalah takdir yang telah ditetapkan,
bukalah lembaran baru dalam hidupmu,
tutup buku kisah itu,
dan teruslah bersenyum,
ingatlah Allah masih ada disisimu.
Amin.

syukur tuhan masih menyedarkan diri ini.

p/s: dulu memang minat giler tulis puisi, puitis-puitis nih. ahaha. layan jela. xoxo.

Friday, November 30, 2012

Redha itu Ikhlas



Hari ini takde entry nak tulis, cume bila terbaca ni rasa ingin dikongsi. Artikel dari iluvislam. Enjoy read.

Firman Allah yang bermaksud: "Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu, Dialah yang mentakdirkan adanya kematian dan kehidupan untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu; siapakah di antara kamu yang lebih baik amalannya." - (Surah al-Mulk, ayat 1-2) .

Menyingkap maksud firman Allah itu, manusia sentiasa akan diuji dengan kebaikan dan kesulitan. Segala perkara atau peristiwa berlaku dengan izin dan kehendak Allah.Bagi Allah segala-galanya adalah kebaikan untuk hamba-Nya. Penerimaan manusia boleh jadi berbeza sama ada perkara itu baik atau buruk kecuali orang mukmin yang memiliki keimanan sebenar. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Allah sungguh kagum kepada orang mukmin, apabila menerima nikmat ia bersyukur dan apabila ditimpa musibah ia bersabar." - (Maksud al-Hadis)

Setiap detik kehidupan kita perlu meyakini bahawa kita berada dalam ujian Allah sehingga roh bercerai daripada badan. Firman Allah yang bermaksud:

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan saja mengatakan kami sudah beriman sedangkan mereka tidak diuji terlebih dulu. Dan sesungguhnya kami sudah menguji orang sebelum kamu maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui orang yang benar dan orang yang dusta." (Surah al-Ankabut, ayat 2-3)


Segala penentuan Allah diterima dengan persepsi berbeza antara satu sama lain. Perbezaan sudut pandang ini bergantung kepada beberapa perkara seperti ilmu, keimanan, amalan dan ketakwaan seseorang. Orang beriman sentiasa reda dan menerima segala ketentuan dengan hati tenang kerana mereka berfikir secara positif, mencari hikmah di sebalik setiap peristiwa.Setiap insan sentiasa mengharapkan kedamaian dan ketenangan hidup, bahkan manusia menginginkan kesenangan itu berpanjangan. Realiti kehidupan tidak selalu begitu kerana langit tidak selalunya cerah.Panduan berikut boleh dijadikan pedoman untuk mendidik diri menerima sesuatu peristiwa baik atau buruk dengan penuh keredaan. Dengannya kita akan berasa tenang dalam menerima sesuatu dengan rela hati :

Bersyukur kepada Allah dan Membilang Nikmat-NyaKita beriman bahawa Allah tetap memberi nikmat di dunia kepada semua hamba-Nya. Apabila kita mendapat nikmat-Nya kita bersyukur dan mengiktiraf nikmat itu supaya tidak lupa jasa Allah.Firman Allah yang bermaksud: "Allah sudah menyempurnakan nikmat-Nya kepada kalian baik yang zahir mahupun yang batin." - (Surah Luqman, ayat 20)Allah berfirman yang bermaksud: "Dan jika kalian menghitung nikmat Allah nescaya kalian tidak akan dapat menghitungnya." - (Surah Ibrahim, ayat 34)Nabi Sulaiman yang dikurniakan kerajaan dan kekayaan berkata: "Ini termasuk dalam kurnia Tuhanmu untuk menguji aku adakah aku bersyukur atau kufur nikmat." - (Surah an-Namlu, ayat 20) . Syukur bukan setakat mengucapkannya tetapi kita perlu zahirkan kelakuan orang yang bersyukur dalam bentuk perbuatan. Contohnya, apabila seseorang itu mendapat keuntungan daripada perniagaan diusahakannya, dia akan dibelanjakan ke jalan halal dengan ikhlas.

Musibah Menghapuskan Dosa

Kita menerima musibah dengan positif untuk menyedarkan kita supaya menilai kembali tingkah laku. Sebagai manusia, kita tidak sunyi daripada melakukan dosa. Musibah dapat melenyapkan dosa yang dilakukan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:"Tidaklah seseorang mukmin itu ditimpa kecemasan, kegelisahan, rasa sakit dan keletihan hingga tertusuk duri melainkan dengan semua itu Allah akan menghapuskan dosanya." - (Maksud al-Hadis)

Bersabar Tanda Kemenangan

Allah mendidik kita supaya menerima sesuatu dengan reda dan sabar kerana Allah bersama dengan orang yang sabar. Orang yang bersabar akan mendapat kemenangan di dunia dan syurga di akhirat. Firman Allah yang bermaksud:"Dan supaya kamu jangan terlalu berduka cita terhadap apa yang hilang daripada kamu dan janganlah kamu terlalu gembira apabila mendapat sesuatu nikmat." - (Surah al-Hadid, ayat 23)

Berdoa dan Memohon Pertolongan Hanya Kepada Allah

Doa adalah senjata orang mukmin. Berdoalah dengan bersungguh-sungguh, yakin dan kenalilah Allah ketika senang nescaya Allah akan mengenali kita ketika susah. Berdoa dengan khusyuk dan jadikan berdoa para nabi sebagai panduan. Bayangkan bagaimana pasrah dan khusyuk nabi berdoa dalam keadaan genting.Kita juga tahu Allah memakbulkan doa mereka. Nabi Ibrahim berdoa memohon pertolongan Allah ketika dibakar dalam unggun api yang marak menyala, Nabi Muhammad ketika perang Badar dan Nabi Musa yang cemas ketika di kepung Firaun di Laut Merah dan saat kegelapan Nabi Yunus dalam perut ikan.

Membaca al-Quran

Al-Quran adalah kitab rujukan utama kepada setiap mukmin yang cemerlang. Kitab ini perlu dibaca dan difahami maksudnya setiap hari dengan tujuan melembutkan hati serta mendidik jiwa supaya istiqamah dalam amalan yang baik.Allah sentiasa mengingatkan supaya mengambil pendekatan sederhana kerana keluh kesah akan menambah lagi musibah. Apabila menerima sesuatu musibah, kita zahirkan rasa syukur dengan membandingkan musibah lebih besar atau membandingkan musibah dihadapi orang lain.Mengambil pelajaran dan melihat sesuatu hikmah dalam setiap perkara akan melahirkan insan yang celik perasaan serta mampu mengharungi hidup yang penuh pancaroba.



layan muka redho..haha..


bye...


Tuesday, November 27, 2012

Nafsu dan kesimpulannya


Assalamualaikum,

weehee, bertemu kembali. pagi-pagi cenggini semangat sikit nak taip entry bagai. memandangkan hati bagai disogok bantal, apende aku cakap nih, bukan bukan, hati yang tengah bergelora nih, sebab apa tau, tengah eksited termakan pujuk rayu kak ijan untuk travel ke korea tahun depan. walaweh, teruja, teruja! buat muka orang jakunnnnn...xoxo

takpelah, pasal nak travel tuh kalu bujang takde halla. problemnya dah kawen. hihi, ape-ape pon kena mintak izin suami tercinta. kitew kan isteri solehah, ahak. amin. ate, balik nanti berbawaklah berbincang dengan encik am. huhu. pujuk sampai muleh. bila fikir-fikir nak pegi travel ni, salah satu yang bermain di kotak fikiran aku adalah money. duit tambang, penginapan, makan, bajet shopin and etc semua tuh harus dititikberatkan. ayat tak boleh blah. so, pendekatan utama yang harus dimulakan ialah dengan menabung.
berangan. padahal tak tahu lagi boleh pergi ke tak. encik suami ijin ke tak. feasibilities yang lain tak tahu lagi. kot kot la term*******g. hehe. amin. yang tu memang lagi nikmat.

okey, lagi sekali nak ditekankan. ape-ape pon kena MENABUNG. ye adik-adik, me na buuuung. problemnya sekarang, duit salary aku banyak dihabiskan untuk bende makan. ayoook, bende makan. woooo, makan makan makan. every weeks, mesti MCd, kepsi, pizza, dominos, secret recipes, febret aku epal besar, tu tak termasuk lagi jajan-jajan kecik, frozen fod yang penuh dalam freeze kat umah tuh. haiyoo. for uolls information, berat aku memang naik dengan mendadaknya sekali. dari angka 5 sekarang sudah menginjak 6 woi. tak yah arr nak state kat sini bape kan. ekceli memang memalukan. bikin malu bikin malu sambil menampar perut. bukan aku sahaja, kesian laki aku yang menjadi mangsa aku. huhuhu. aku semakin comel di mata manusia. uwwwaarghh. satu proses menjaga badan dengan jayanya. siot jer.

Jadi mulai hari itu, aku telah berjanji pada diri yang akan mengurangkan makan. fast fod ke cekedis ke jajan ke kena kurangkan. semua tu NAFSU. ape naf suuu. hmmm, duit yang daripada beli semua bende tuh, lebih baik saving dan boleh buat macam-maam dengan duit tuh. BAEK!

MENABUNG AMALAN YANG MULIA.

Enjoy pic makan-makan kitorang. hehe.

leko-leko dan snogurt belum masuk tutty frutti febret aku tuh

berbueno memang hobi lar tak leh kata apa

yang ni bila mai musim dia memang seminggu makan pon tak pa

meatball berkala pasai kalau nak makan kena pi ikea, jauh seh

mengadap sorang-sorang pon boleh, kedemut maa.

yang ni feberet encik am ku sayang

sambil tengok bola layan a&w..terbaek..

tak kira hujan panas demam ke tak semua aku bedal

hehe, mengidam kott..nikmat

lagi satu problemnya kitorang suke mencuba semua restoran yang ada kat mesia nih
ate mane tak chomellll kan

gini la hasilnya gambar terbaru
pipi bulat-bulat

encik am pon semakin segar bugar kan 

tak boleh blah mengidam popcorn dan coolblog
sanggup pergi tgv semata-mata nak beli popcorn saiz besar 
nak melantak sambil tengok bola mesia lawan singapor.
mesia kalah. damn shit!


p/s: lenkali jangan kuar berjalan, duit tak habis, takdelah ter teringin makan bagai ye tak?



Tuesday, November 20, 2012

2D1N Gold Coast

Assalamualaikum,

okey, arini sempat transfer gambar dalam pc gedabak nih dan bolehla story pasal pergi gold coast aritu meh. lai lai. jauh tu aida dengan encik am travel. gold coast nun jauh di morib. ahaha, mesti bajet aida pergi ostolia kan. adeh, sambil tepuk dahi, mane mampu nak pergi. kena saving cukup-cukup dulu, buat kira-kira tambah tolak darab bahagi baru boleh pergi. takpe yang tu next time kite fikir. ni nak fikir ayat nak buat entry nih dulu. hokey.

seperti yang dijanjikan, aida nak story experience gi morib nih. ekceli sebab dah lama tak pergi bercuti teringin sangat nak pergi tido kat tempat lain selain rumah sendiri dan rumah mak. asalnya plan nak pergi Afamosa resort. tapi disebabkan beberapa kekangan, program telah bertukar ke gold coast morib. ini pon sebab termakan pujuk rayu mydeals. ahaha. boleh? nak buat macam mana kalau dah terbeli kan. dah tertekan. sape suruh ko tekan?

jadi alkisahnya semua bermula disini. boleh tak bagi gambar je yang bercerita. malash nak tahipla..ngee.


welcome to Gold Coast Morib Resort

Bilik 1409 
sayangnya tak dapat bilik yang facing theme park. wuuuu wuuu..
siap turun balik pergi kaunter mintak tukar tau..last-last bilik dah full..
memang ramai giler lah orang, kan dah start cuti sekolah.

bilik yang luas dan comfortable la jugak..standardla dengan harga yang kitorang bayar kan an an.
cuma spoil lagi dapat katil double single. uuwwaa nak tido dengan laki aku. 
alih-alih malam tuh kitorang rapatkan katil, jadilah katil kingggg. 
ate, dengar bilik lain pon dok bertolak tarik katil. masing-masing tergelak. 

setelah disepahkan dengan jayanya. 

sebelum diporak perandakan dan diterbalikkan.
masih terfikir-fikir apa mesej yang ingin disampaikan oleh gambar yang tergantung tuh. 


toilet pon bersih dan luas.

yang paling besh sesangat ada jakuzi weh.
ahaha teringat mase stay kat water legend chalet dulu yang sekarang dah tukar nama lexis.
memang best sebab kitew kan jakunnn. ye r umah kitew manew adew mendew niww. 
bercakap sambil kedua-dua jari telunjuk didekatkan dan memandang ke bawah.


view dari bilik yang mengadap hutan hujan tropika. shejukk yang amat.
kihkihkih..nasibla dapat bilik nih.

dari jauh nampak gak pantai, tapi tak boleh mandi. tinguk aje.

sweet chair nih. nak beromantika chit chat dengan hubby pon boleh. 

dinner open nak kat dalam atau kat luar. sukahati korangla.

posing dulu seketoi lepas perut dah penuh dengan 4kali trip usung pinggan. ahaha.

the pier ni korang tak payah pergila pasai kalau nak minum beer baru korang pergi.
wey, aku tak galak r, aku cakap untuk non muslim hokey. satgi salah tafsir kang tak pasal-pasal aku yang bersalah. oh no no no. no free seating plak tuh. nak jalan-jalan siang-siang. cantik tempat nih.

buhla jugak encik am seketoi kat sini. satgi merajuk pulak takde gambar. 
lengkap berpakaian nak joging. malangnya takde tempat yang sesuai nak berjoging.
last-last balik bilik tukar pergi terjun kolam. terbaeeekkkk.

ramaikan orang. ni baru sebahagian belum tengok lagi sebahagian.

budak-budaklah yang paling seronok sekali.

bestnyer kalau dapat bilik belah sini kan. boleh snap dan skodeng dari bilik jer. ahak. 

nampak tak life guard yang steady and sempoi jer. ramai pulak tuh.
jadi kalau yang bawak anak-anak jangan risau yer. tapi kena jaga jugak anak masing-masing.

ade pistol air lagi, sian hubby kena tembak dengan diorang. hehe.

tengok encik am seronok kemain. mentang-mentang pandai swim.
i tak reti bukan tak pandai hokey. jangan risau, i dah beli swimming suits tau. 
sanggup dari morib terbang ke port dickson semata-mata nak beli baju tu tauuuu.
kalau tak pergi kelas swim jugak tak tahula. 

ade bende ni.

ni lagi.

ni jugak..(dah start malas nak menaip)

tahu tak punyalah semangat nak main benda ni last-last
hanya yang pakai swimming suit lengkap je boleh main. 
encik am jela yang dapat main. frust sangat.

last-last merajuk terjun kolam yang bawah ni cetek sikit.
sesuailah dengan budak baru belajar nih. 

budak-budak lagi pandai swim. me?

pakaian untuk masuk taman tema ni bebas tapi untuk main permainan perlu pakaian yang betul.
apepon peraturan yang ditetapkanlah ianya adalah untuk tujuan keselamatan juga.