Thursday, February 7, 2013

Jom shoppin di Tesco

Hye,

korang selalu pergi shoppin kat mane? Pavilion? Mid Valley? One Utama? KWC? Jalan Tar? Petaling Street?
ahh, bukan tanya korang shoppin baju ke mende. aida tanya korang shoppin barang rumah tula
yang tiap-tiap bulan mesti masuk dalam bajet korang yang ciput tuh.
ye ar, aida golongan berpendapatan sederhana, jadi shoppin pon ala kadar jek. haha. ini semua poooyooo.

aida dengan encik am selalu pergi shoppin dekat Tesco. sebab apa? tu pon sebab aida dah jadi memberclub tesco card. alah, dulu tak heran sangat pon dengan kad tesco tuh. macam takde bende jer.
ye ar, buat kad pon free, sebab tulah, buat tak kesah je.

dan, sejak dua menjak kawen nih, pola aktiviti telah berubah. tiap-tiap hujung bulan jer mesti akan pergi tesco beli barang rumah. pasai apa? pasai murahla. tapi yang paling bestnyerrrr, encik am tersangatlah sporting. sebut jer tesco mane yang aku tak pernah di benua key el nih. haha. yang paling jauh nun sampai shah alam sana. haha, hebat.

mulanya, kami tak kesah shoppin mana-mana pon sehinggalah suatu hari balik kampung, aida terima surat cinta dari tesco. rupa-rupanya dapat baucer lah. huiyoo. blink* blink* mata. tak banyak mana pon. cume rm2.50. tapi korang taula keterujaan aida macam mana kan. pernah tengok orang jakun??

then, sejak-sejak dari tulah, kami laki bini decide barang rumah saja mesti dan harus beli di tesco. hehe.
bermulalah aktiviti mengumpul point ganjaran. wow wow. cara die senang jer,
first, korang kenala jadi memberclub card dulu tau. aida tak sure kalu nak jadi member kena cas berapa sebab masa i buat free uolls. ahak. kemudian korang belanja lah berapa banyak korang nak belanja.
yang pasti korang kena swap card korang tula mase bayar nanti. jangan lupe plak. kalu tak rugi la point yang terlepas tuh.
ha, tengok sini lagi senang. belanja, kumpul dan jimat.

inilah contoh surat cinta yang aida dapat setiap 4bulan kalau tak silap. kalau sampai jer surat ni, mesti tergedik-gedik bukak konon ingat dapat baucer dua tiga juta la. padahal, belanja ciput aje tetiap bulan. jadilah dari takde langsung kan. 

contoh baucer tunai yang aida dapat. baucer ni die ikut jumlah point yang kite ade. kalau 100 bersamaan RM1.00. so makne point aida ade 400 lebih lew tew tu yang dapat 4ringgit setengah tu. alhamdulilah. jimat.

bukan sahaja dapat baucer tunai tapi dapat jugak kupon diskaun barangan yang tertentu. macam aida dapat kupon ni ikut jenis barang yang aida selalu beli. contoh macam nuget marina, downy, pewangi glade, pencuci pinggan mangkuk hayun  glo, maggi dan macam-macam lagilah. semuanya barang yang memang aida harus beli dan guna tiap-tiap bulan. kat situ dah ade penjimatan yang hebat biarpon seringgit ke dua ringgit ke, oke ape. sape nak bagi kan? 

yang best dan paling spoil lagi yelah, kupon jimat rm25 nih dengan setiap pembelian rm250 ke atas. punyalah zemangat tau pergi shoppin dengan encik am dan bertekad mencukupkan belanja sampai 250 untuk jimat 25ringgit. haha, last-last masa bayar bagilah perabis semua kopun yang ada dalam tangan. dan tak lupa bagi clubcard sekali. tup tup budak tuh pulangkan balik kupon ni. "dah, expired kak". err what the h***?? valid sampai 27januari 2013. tengok-tengok arini 1 februari la encik am. waaaa menangis tak berlagu. aku lah yang terrugi 25ringgit. waaa, tapi takpe, dengan shoppin melebihi 250 pada 1hingga 3 februari customer boleh dapat 1000 points dengan percuma. weehuu. tak sabar tunggu surat cinta yang seterusnya. apelah yang akan dapat dari tesco pulak lepas nih. verangan jap.


xoxo.







1 comment:

  1. shopping sllu ayah yg sponsor duit..hehe..tp biasa g econsave..ahaha..jimat.. xpun care4..dekat..malas nak g jauh2..tesco yg dekat kat bukit tnggi ke apa entah..hehe

    ReplyDelete