Thursday, February 21, 2013

Alkisah buat kad maybank


Assalam,

bulan lepas aida dengan ofismate pergi buat buka akaun maybank. actually dah lama rancang sebab
selamani gaji masuk dalam bank lain dan nak buat untuk masukkan claim jer dalam akaun ni. mana taknya,
asal claim je mseti lambat masuk, kalau maybank cepat jer. hehe, tapi dulu aida dah penah dah ada akaun maybank. mase tuh tingkatan empat, mase mula-mula jinak bekerja kilang cari duit poket. tu pon kilang yang suruh buat. kalau tak memang takde akaun lagilah. mase tuh kad maybank kaler kuning hitan tuh. ade lagi dalam simpanan.

 yelah, time sekolah dulu celah mana duit nak masukkan.
adepon dulu mula-mula simpanan dalam bank bumiputera. haha. ingat tak. yang bila die datang sekolah, kite semua pon syok-syok bawak duit tabung yang dah penuh tuh pastu suruh diorang bukakkan akaun. pastu
dapatlah tabung, puzzle, buku cerita dan sebagainya. itu jelah sebenarnye tujuan kita. hehe.

alkisahnya, dah semangat pergi Maybank kat Presint 2 tuh, sampai kaunter terus cakap nak bukak akaun. then receptionist tu pon bagilah borang suruh isi. dah isi die mintak ic dengan pas keje. nasiblah bawak pas masuk opis. bagi jelah yang tu. then baru die bagi nombor giliran. nasiblah maybank dah asingkan kaunter keluar masuk duit dengan hal-hal lain. jadi takdelah bersesak sangat. so, lebih kurang 10 lagi nombor kami.
dahla seat tak cukup terpaksa berdiri sekejap sementara tunggu orang bangun.

then, nombor kami pon naik. kaunter lain-lain. sampai dekat kaunter tuh kena isi form lagi. kalu tak silap ade dua form. so, isilah detail-detail peribadi kan. then, tanyalah pada kaunter, saya nak buat maybank2u macam mana yer. sekali die jawab, ambik dekat kaunter pertanyaan. what the? okey, takpela. bla bla bla sign dan die suruh tunggu kat tepi masukkan duit dekat nombor akaun yang die bagi dan bagi resit dekat kaunter sebelah untuk ambik kad. tanya jugak berapa kena masukkan? die cakap minimum rm50. okey, bawak rm250 sebab selalu rasa bukak akaun maybank kena banyak tuh. agaknya mungkin sebab staf gomen dan tunjuk pas keje tadi tak?





so, aida pon masukkan duit dan ambik resit, tapi kaunter tuh masih ade pelanggan lain, so tunggu sekejap. pastu tanyalah receptionist pasal maybank2u. so, die bagi sekeping kertas cara-cara nak register maybank2u dengan tac. oke fine, mungkin diorang nih dah tak larat kot nak cakap. after dah dapatkan kad, terus pegi mesin atm balik nak register maybank2u tuh. oke success. tapi untuk bahagian nombor telefon dan tac tak lepas. memang blur dan tak clear die punya proses. so abaikan dan terus balik.

once dah dekat ofis, terus register maybank2u. dah masukkan pin sementara tadi yang register kat mesin atm tuh terus dah boleh login dan tukar password. okey, berjaya. dah boleh tengok akaun info. terus tutup dan sambung keje. yeah.

nak dijadikan cerita, satu hari tuh, terasa nak try topup pakai maybank2u. selalu pakai cimbclicks jer. aida lebih selesa dengan cimbclicks. so, dengan konfidennye terus ambik reload untuk maxis. tekan je tac, adoii, tac have not been registered, sudah. aritu masa daftar dah bagi no telefon. sebabnya opismate aida, kaunter sebelah tu dah daftarkan nombor telefeon dia untuk tac. so aida bajet die akan daftarkan sekali untuk aida. huhu, punyala tensen, dahla tak boleh register online, dekat mesin atm pon tak boleh. kena pergi kaunter maybank jugak nak register. huhu, teriak mak.

terpaksa pergi maybank dengan hati yang tabah. sampai-sampai tanya kaunter pertanyaan tuh balik.
then die suruh isi form terus die daftarkan nombor telefon. adoi, mudahnya, kenapa tak dari haritu kau terangkan dan kau buat. kenapa menyusahkan orang untuk pergi dua tiga kali ke bank. mengapalah tidak mesra pelanggan. ingat customer always right yer. kikiki..okelah sedikit luahan sebab penat nak ulang pergi maybank.


xoxo.


6 comments:

  1. Replies
    1. hehe..lpas ni M2U la plak kalu tak CIMBCLICKS jer..

      Delete
  2. pernah terjadi dgn sy jg.. tak pasal2 kena gi maybank 2 kali.. seb baik dekat, kalau jauh.. memang takde la maybank2u.. hehe

    ReplyDelete
  3. hai salam .umur saya 16 tahu. So, saya nak tanya macam mana nak buat acc untuk budak bawah 18 . and then lepas register kena can brapa ringgit Ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nasirah..actually xbrp sure..rasenye kalu bwh 18 dan masih belum bkerja, perlu buka akaun simpanan dengan minimum simpanan rm250..

      Delete