Friday, January 4, 2013

kakak ecah masuk school


Salam jumaat,

hari dah hari ke-3 budak-budak dah naik school kan. kalau ada anak nih, dah tentu-tentunya minggu ni bizi setelkan hal school anak-anak. ye ar kalu diikutkan aida dengan encik am kawan dah masuk 8tahun, orang kate kalau kawen pon dah boleh anak sorang dah masuk school dah pon. ye tak ye jugak kan. aha, tapi problemnya, tahun lepas baru kawen, acanenye?

rabu lepas bila tengok tv ramai budak-budak yang baru darjah satu macam-macam gelagat. ada yang seronok, ada yang takut, ada yang nangis-nangis nak balik, haisssh macam-macam. teringat 19tahun lepas. wah lama tol zaman tuh dah berlalu kan. tak sedar diri dah tua. hik. mase mula-mula masuk darjah 1. eh, tapi aida relaks jer, mak ayah hantar pastu terus balik, adeh tak teman pon sampai petang. tapi aida cool jek.  giler belagak. tapi tensen dengan kawan sebelah yang asik nangis nangis nangis siap muntah bagai. eeuuww geli dol. last-last budak tuh balik tak datang-datang dah. tup tup tahu dah tukar sekolah dah. aaah sukahati kau lah. yang penting tidak menggangu konsenstrasi i yek. poyos.

so, minggu ni jugak. anak buah-buahan kesayangan aida, kakak ecah, dah masuk school. yoo. dah besar dah anak buah alang nih. they called me alang. sekejap je masa berlalu dah 7tahun kau ye ecah. dulu nih mase kecik-kecik alanglah yang jaga die. jadi babysitter sebab time die lahir, aida praktikal dekat upsi, tanjong malim dan tinggal rumah kakak. dan sebab tulah ecah ni manje giler dengan alang die nih. adelah jugak tempias-tempias aida melekat kat budak nih. ye ar, dengan gatainya, bukan gatai miang tuh ni ekzema, dengan suka jelir lidahnye, ternganga-nganga, sampai along cakap ikut perangai alanglah nih. haha, well.........


nama shaye farzana aisyah bt faizal,
boleh panggil shaye ecah, makcik ecah, kakak ecah, hee,
shaye dah masuk school dah darjah 1. shaye shuke pegi shekolah,
hari-hari shaye pegi shekolah. 

ini kawan-kawan shaye, yang kiri sekali alang tak tahu name die, yang tengah tu ecahla, 
dan yang kanan tuh damia, die duduk shebelah umah kiter je. chomel yer kamu pakai tudung.

Ini adik shaye, asraf, dengan papa shaye. alang panggil adik atherap. hehe,
adik pon shebok-shebok nak tengok buku kiter.

hmm..lame lagi ker kena tunggu cikgu. shaye dah penatlah menunggu,
bile boleh mashuk kelas nih, shaye dah tak sabar nak belajar. yeay.

ini kelas shaye, nampak tak shaye yang hujung sekali. 
cikgu letak shaye duduk bawah kipas sebab shaye tak tahan panas. 
nanti mesti shaye gatal dan akan menggaruk. 

waktu rehat, ecah dengan kawan-kawan mesti akan berkumpul dan makan shame-shame 
walaupon kami berlainan kelas. ya kami bff best friend forever hahaha. ecah bawak bekal yer sebab ecah tak boleh salah makan. mama yang buatkan bekal untuk ecah. sedap wooo.

Okey, entri bergambar diatas ditaip oleh ecah sendiri. ***ok tipu jer. he. chomel tak anak buah aida. ada iras-iras maklang die ni tak. ahahaha. chomel macam alang kecik-kecik dulu. ecah, alang tak sempat nak belikan hadiah untuk ecah. tunggu nanti alang balik kampung alang singgah umah ecah yer. okey, ingat ni pesan alang buat ecah, belajar rajin-rajin jangan malas-malas, dengar cakap cikgu jangan melawan, hormati cikgu, kalau tak faham tanya tau. ahaha macamlah alang ni sekolah dulu rajin bertanya, bila cikgu tanya semua faham, bila buat tak reti. haha.jadi anak yang baik. kalau dapat no.1 alang bagi adiah besar k. 

xoxo





No comments:

Post a Comment