Monday, October 15, 2012

Hati yang berharap

Assalamualaikum,

setiap orang yang dah kahwin mesti teringin untuk ada anak sendiri kan.
even masa sebelum kahwin pon mesti korang pernah berangan-angan bercerita-cerita dengan 
pakwe, bf, tunang ke kawan korang kan pasal nak ada anak sendiri
tapi perasaan itu pasti membuak-buak bila dah kahwin. 
tipulah kalau ada yang tak rasa. 
dan aida pon salah seorang mangsa keadaan itu. ceewaahh. nak sedapkan hati sendiri.
sebab now aida memang dah masuk kategori tersangat-sangat dah. 

now, dah hampir lima bulan. kawan yang kahwin bulan yang sama dengan aida pon dah pregnant.
each time jumpe die mesti perasaan jelaous tu menebal sangat seperti dinding uterus yang menebal waktu nak period. tiap-tiap bulan kalau miss period 2 3 hari je mesti dah beria nak test upt.
tapi aida rasa dekat 5-6 kali jugaklah buat pregnant test semuanya negative. termasuklah minggu lepas
sebab aida dah miss period seminggu lebih.
bayangkan perasaan bila tengok upt tu negative. hanya tuhan saja yang tahu.

alhamdulilah, sebab ada husband yang memahami diri ini. husband "cakap baru lagi, takpe kita usaha lagi.
insyaAllah ada rezeki kita, belum sampai masa" macam-macamla. aku faham perasaan husband tapi husband hati suami tak selembut hati perempuan. hati nak menjadi seorang ibu. tapi tak salahkan sesiapa. terima kasih sebab memahami dan menjadi penyejuk hati. actually bukanlah terlalu berharap sangat cuma naluri melonjak-lonjak bila tengok semua officemates yang kahwin tahun semuanya dah berbadan dua. tapi aida? cemburu.
kawan-kawan jugak banyak bagi support. betul cakap mereka, aida masih baru. masa untuk honeymoon lagi. 

actually, aida sendiri sedar masalah apa yang aku hadapi. dan benda ini dari sebelum kahwin lagi aida dah takut. risau. dan macam-macamlah perasaan tuh. masalah utama aida ialah period yang irregular. 
bukan yang jenis datang tapi lambat sehari dua atau cepat sehari dua. bukan.
period aida jenis yang menentu. ikut suka nak datang bila. tahun ni saja bape kali saje boleh kira.
sebelum kahwin dari bulan 1 sampai bulan 5, mana datang period.
dahtu macam mana nak kira waktu subur, waktu ovulasi, nak plan pregnant dan tak nak pregnant.
susah kan..

selepas kahwin, dua bulan datang pulak period. jadi aida anggap period dah okey.
sebab ramai orang cakap, bila dah kahwin mungkin period akan teratur sebab dah bercampur hormon and maybe hormon lebih stabil dari sebelum kahwin. mula dah kira bahagia la jugak sebab boleh kira timing nak planning pon. dua bulan datang cuma beza lewat sehari je. 
and then bulan ke3 aisehh die malas datang pulak doh. he. ate macam mane? bulan ke4 die datang and now bulan ni die segan pulak. heh. die tu merujuk kepada period oke. kekeke.
i believe ramai yang kat luar sana yang senasib dengan i, and maybe ada yang lagi kesian dari i. who never know, right?



6 comments:

  1. try la g urut tapak kaki dear ;)
    dulu kte pon period segan nk keluar tp lepas urut terus lancar smpai skrg ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. urut tapak kaki..xpenah tahu pon..
      yg tahu urut rahim la..insyaAllah..aida akan cuba..

      Delete
  2. tamau sedih. keep on doa's. percaya qada & qadar. strong k! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey..tak sedih tapi kdg2 sedih..acane? saya percaya..im strong..

      Delete
  3. takpe aida. bukan aida seorang. sy pun 2 thun tunggu kn. semua benda jadi mesti ada sebab. Allah nak uji kasih syg kita dlm rumah tangga. :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..tula..tp kdg2 msti fkir jugak..saja buat cool jer..

      Delete