Thursday, April 4, 2013

Kawan drop kawan


Salam,

aida paling-paling tak shuke dengan kawan yang suke drop kawan.
kamu kan kawan, nape yang nak drop kawan kamu tuh.
drop tuh macam kamu jatuhkan air muke die depan orang lain lah yer.

agak-agak kamu kan, kalau orang drop kamu depan orang lain macam mane?
kamu pon hangin jugak kan. macam tulah dengan kawan kamu ini.
semua orang shuke cakap pandai.
tapi tak pandai fikir apa yang die cakap tuh.
jangan ingat kamu seorang je yang pandai.
orang lain pon pandai jugak tapi tak bangga dan meninggi diri.
tahap sampai mana kamu belajar bukan ukuran kepandaian yer.
jangan ingat yang cikai-cikai pegang sijil ke diploma nih tak pandai.
mungkin ada sebab napa die tak sambung belajar.
tapi tu tak menentukan yang iq die tak genius okeh.

lagipon yang sambung belajar tinggi-tinggi dapat pointer tinggi tu pon
bukan atas sebab kamu pandai, kamu pon baru belajar.
itupon baru teori belum praktikal kan.
kalau setakat copy paste kerja orang ke,
select all dari yang kamu google dalam internet ke, markah group ke,
itu bukan bukti yang kamu nih pandai.

bila kita bercakap soal ini,
pernah tak bila bercakap tuh kita fikir hati kawan atau orang sekeliling.
memang mulut tuh takde insurans kan.
laser aje kamu tembak orang lain. kalau orang lain laser kamu melenting.
aduhai, dunia dunia.

cuma apa yang aida nak nasihatkan dekat sini,
sebab mulutlah kita banyak berdosa.
sebab tuh kadang-kadang lebih baik diam dari bercakap.
takut nanti tersalah cakap, silap cakap, ada yang kecil hati, ade dosa yang dibuat tanpa sedar.
wallahualam, berbalikla beristighfar. Astaghfirullahalazim.

xoxo.




No comments:

Post a Comment