Monday, December 17, 2012

Cara mengatasi masalah kulat pada perabot


Assalamualaikum,

dah beberapa hari rasa geram jer bila tengok kaki meja solek kat rumah tu berkulat.
padahal rasa baru haritu je lap dengan kain basah. uuwwaa.
sayang tu kat perabot dalam rumah. bukan dekat meja solek je, kat tepi katil, dalam almari dengan kabinet dapur sekali kau tumbuh yer kulat. memang dasar kulat betulla. ngee.
memang kalau tengok boleh buat kau histeria duapuluhtiga jam. geram seh!

aida memang tak tahu nak buat apa dah dengan kulat tuh.
lembap sangat ke tempat-tempat tuh. tapi masalahnya bukan semua tempat dia tumbuh.
nah tengok kat part mana yang die rajin sangat menetap tuh.


dalam almari 

gambar tak berapa clear

dekat keliling drawer

banyak tau tumbuh..geli pon hado


then, sebab terlalu bengang, eceece dengan kulat pon nak bengang. haha, ape lagi terus mengoggle kat pak cik google tanya macam mane nak atasi masalah ini. Nah, ni ha jawapan yang aida dapat:

1. lap dengan kain tak berapa basah
2. lap dengan minyak baby macam minyak johnson ke minyak ape jelah yang ada kat rumah tuh
3. letaklah bluehippo kat dalam almari korang tuh untuk menyerap lembapan
4. guna furniture polish untuk memolishkan balik perabot anda..haha
5. jemur pada cahaya ataupun berikan pencahayaan/pengudaraan yang cukup
lagi....emmmmmm entahlah itu je yang dapat, kalau nak tahu lagi pergi google lagi okey..

okey, kebetulan semalam pergi shoppin sikit barang rumah 
terjumpa ini. mulah saja ma hanya rm3.50.
janji boleh membunuh kulat-kulapuk itu.haiyakkk

xoxo.


30 comments:

  1. Owwhh camtu ye, boleh try ni sebab ada 1 almari kat rumah tu ada kulat gak ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..cube jgn tak cube..aida pon baru cube..kite tgk die tumbuh ke tak balik..

      Delete
  2. Replies
    1. Cubela dulu..tak cube mane tau bkesan ke x..bgantung pada thp kekulatan perabot anda..
      So far masih tak naik kulat tu lagi..tp rasanya okela utk bbrpa lama drpd tgok prrabot bkulat mcmtu saja kan..he

      Delete
    2. skrg cmne? dh ok x? saya bru pindah umh n alami masalah yg sama..google n bace ur blog..

      Delete
    3. skg ni die dah naik balik dh..geram lagi..cume takde mase..
      aida baru try yg furniture polish..tahanla jugak lama skit..pastu naik balik..ni hjg minggu igt nak buh minyak plak..tak suke..nmpk kotor dan buruk..

      Delete
  3. Tq Aida for the info.. mona pon menghadapi masalah sama.. benci.. sampai satu tahap.. mona belek2 ada benda macam putih2.. merayap ok! waaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..tula naik geram sebab nampak mcm kotor dan perabut nampak lama..
      benda putih merayap-rayap tuh rasenya hama kot..hama pon masalah jugak..

      Delete
  4. One of the reason sbb udara n pncahayaan xcukup. so, sy pernah ada problem cmnih...cara sy, juga lap jelah seminggu skali..then, lama2, xakan muncul..entah la..mcm2 cara baca, tp so far, sy bt cmtuh, prabot dh xkuar kulat dh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..tula..tapi orang ckp..mgkin sbb perabot yg kite beli tu diorang xkeringkan betul2 jadi kayu die lembap..sebabtu mcmmane buat pon die tetap akan naik kulat..

      Delete
  5. Sy pun dh cuba mcm2.br lap mgu lps.siap bubuh minyak lg.mgu ni dh kuar balik.rsnya wktu ni kn musim hujan...tu yg lg cpt dia naik balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..mmg xboleh nak elak la kulat ni kan..

      Delete
  6. rumah saya kat kuantan ni baru lepas kena banjir sampai tengelam pintu.. semua perabut saya dah ganti baru.. masalah yang sama tumbuh kulat pada perabut baru. sebelum ni tak pernah terjadi pun.. tension n sakit hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setengah orang cakap bukan sebab rumah kite lembap ke ape..tp perabot yang dibuat tu xdjemur kering-kering, dalam die lembap..sebab tu jd mcmtu..

      Delete
  7. salam..saya pun ada masalah yang sama.xtau napa.da lap bersih ada jugak.ada solution bagi tau ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini jela solution yg ade..yg boleh hilangkan btol2 xjumpe lg..

      Delete
    2. Ada jenis2 kayu mmg jenis cepat kulat nie suka nak dtg...kalau kayu yg mahal2 mcm jati ,merbau tu sure tak dtg benda nie...sye pun alami masaalah yg sama juga...mcm2 cara dah cuba...guna minyak, guna clorox...tK hilang juga....last2 sye Gi beli cat minyakt harga rm20 satu tin tu...satu almari pergi cat...terus tak datang...datang dah....

      Delete
  8. saya baru pindah rumah jenis apartment.tingkat bawah.yang peliknya baru setahun duk kat cni baru perasan ada binatang kecil2 tapi bukan anai2.halus je benda ni.korang tau x apa ?

    ReplyDelete
  9. aida tau x mcmana hama ble ada dlm rumah n mcmana rupa hama yer?kulat
    mcm kt perabot aida pun ada timbul kat meja komputer.mcmana nk hilangkn benda ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. taktahu nak kate mcm mane, ade orang cakap melalui angin, dan boleh jadi sebab kelembapan. wallahualam.
      gune furniture polish tu pon oke. tapi kena rajin seminggu atau 2 minggu sekali la ye. he

      Delete
  10. Perabot serbuk kayu atau perabot gentian serap lembapan. Kulat senang tumbuh

    ReplyDelete
  11. Sekarang tumbuh lagi ker ? Bilik saya pon ada jugak mende alah nie . Saya siap sapu syelek , dan sembur racun hama lagi . Lepas 2,3bulan ada naik balik . Sakit hati sampai tak leh nak tido dok pikirkan penyelesaian nie . Macam2 cara dah . Rasanya memang org yg buat almari tu tak keringkan betul2 masa nak buat almari tu . Hmmm .

    ReplyDelete
  12. KENAPA ERK ALMARI BOLEH ADA KULAT??

    ReplyDelete
  13. lap guna tisu bsh or kain basah, then lap lg permukaan perabot dgn antiseptik dettol.insyaAllah jd..dgr2 menjadi

    ReplyDelete
  14. saya rasa betul la bab kulat/kulapuk ni lebih mudah tumbuh di perabut yg guna serbuk kayu berbanding kayu padu.
    Saya pulak struggle dgn kulapuk putih2 naik di dinding! Especially ketara pada dinding warna gelap. Konon pilih warna cat gelap nk rumah lawa.....!! 😭😭😭
    Mmg stress betul dgn masalah ni!

    Saya lap dinding tu dgn kain microfibre yg lembab dan saya sembur sikit Mr Muscle Mold killer tu. Bertahan la dlm sebulan gitu sblm dia naik balik!
    tak laratnya la nk "mengemop" dinding sebulan 2 bln sekali.... 😭😭

    ReplyDelete