Monday, March 2, 2015

Checklist barang ibu dan baby ke hospital


Assalamualaikum,

haaa, bile dah masuk 30weeks ++ nih, mulalah rasa takut. tambah-tambah bila kakak ipar tanya dah standby bag ke dalam kete. haaa, dah kena standby ke? baju baby pon baru nak basuh. haha. kakak ipar siap pesan pergi mana-mana bawak buku pink tu. haa,, aku relax jer kuar jenjalan dengan encik am tak bawak pape, berlenggang je ko. kononnya macam lambat lagi la kan nak beranak. wey makcik, bila dah masuk 30weeks nih anytime je ko dah boleh beranak tau. yeker? yelah, memanglah edd ko lagi sebulan lebih, tapi kalau dah kate ko nak beranak awai, tak ke naya. erkk. cuak gak dengarnye. waaa, takut terus menyelubungi diri. haha.

terus pergi basuh baju baby bagai. beg ntah kemana. tambah-tambah ada gdm nih lagi la kena standby. takut baby keluar awal jek. apa nak isi dalam beg nye tuh...

Beg Ibu :-
-buku pink /ic /gl
-sehelai tuala mandi
-3@4 helai tshirt /blouse
-2@3 helai kain batik
-3 pasang stokin
-sehelai sweater/cardigan
-set toiletries
-nursing bra
-disposable panties
-disposable breast pad
-tudung
-handphone /charger
-tafsir al-quran /majalah
-termos air panas /minuman 3 ini 1 /biskut


beg ibu-ibu, takdak beg diapers, pakai beg yang ado sajo
abaikan kaki lelaki sasa yang menyibuk di situ


Beg baby :-
-4 helai baju lengan panjang /pendek
-sehelai selimut /3 helai kain lampin
-sehelai tuala
-2 helai sapu tangan
-4 pasang mitten, booties & topi
-3 helai barut
-6-10 keping diapers
-* botol susu in case susu xde lagi
- body shampoo / bedak
- minyak telon

beg baby, semua bende kecik-kecik chomel-chomel
beg fiffy maklong baby yang bagi.


okey dah siap dah beg dua beranak nih yang ditolong tengok oleh encik suami. 
haha, beg ibu yang lagi besaq dari beg anak. ape kes? 
tinggal nak sumbat dalam kereta jer nih. senang dah prepare awal-awal.
kalau harap encik am, makanya ada la barang yang tercicior kang. haha. 



bila dah ready beg nih lega la sikit kan hati nih. tapi bab nak beranak tuh pulak yang bikin seramm.
semoga dipermudahkan semuanya. doakan aida ye. amin,

kbai, xoxo.


No comments:

Post a Comment