Friday, February 27, 2015

Cucuk kancing gigi ATT


Assalamualaikum,

minggu ni pergi checkup klinik kena cucuk kancing gigi ATT Anti Tetanus Toxoid untuk kali kedua. dos yang pertama masa 27 weeks dan yang kedua ini 31 weeks. macam aida, untuk anak first kena cucuk 2 kali, dan untuk anak yang seterusnya nanti sekali je cucuk.
mase dos pertama dulu memang tak rasa sakit ke kebas ke, tapi yang kali kedua nih, yaAllah sampai-sampai rumah terus rasa lenguh kebas je tangan. tang tempat cucuk tuh sakit sangat. rase berat je nak angkat tangan. memang rasa tak larat nak buatapa. nasib baik jugaklah tak demam kena cucuk kan. he. tulah belagak lagi tak rasa pape. haha.


Apa tujuan cucuk Att nih:-

 • Tetanus adalah jangkitan kuman yang boleh mengakibatkan maut disebabkan oleh racun yang dikenali sebagai Clostridium tetani. Jadi suntikan anti-tetanus ni untuk mengurangkan kebarangkalian terkena jangkitan kuman tersebut.
 • Kuman ni boleh masuk melalui luka. Luka untuk wanita hamil ialah jika bersalin normal, akan ada luka pada faraj (luka episiotomy).
 • Dulu-dulu hospital tak banyak. Kebanyakan wanita yang bersalin hanya bersalin di klinik, disambut oleh bidan tradisional. Peralatan yang digunakan dikhuatiri tidak bersih. Jadi WHO & Kementerian Kesihatan Malaysia mewajibkan suntikan tetanus pada ibu hamil - mencegah kadar kematian bayi dan ibu.
 • Vaksin ini melindungi ibu dan bayi yang bakal dilahirkan. Antibodi yang dibentuk dalam badan akan dihantarkan pada bayi untuk melindunginya sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan. Juga mengelakkan kelahiran bayi pramatang.
 • Kehamilan pertama: Dua suntikan diberi. Suntikan pertama pada awal kehamilan, suntikan kedua selepas sebulan atau dua bulan selepas dos pertama.
 • Kehamilan kedua: Jika jarak kehamilan kurang dua tahun dari kehamilan pertama, satu suntikan booster dos akan diberikan.
 • Suntikan tetanus sudah menjadi tidak relevan sekarang kerana sudah banyak hospital dibina. Peralatan yang digunakan juga bersih dan dibasmi kuman.
 • Suntikan ini juga boleh mendatangkan effect seperti demam dan adakalanya allergy. Sebab tulah ramai gynaecologist di hospital tidak memberikan suntikan ini.
 • Tetapi hospital kerajaan masih mengamalkannya - mengurangkan risiko jika ibu hamil itu tinggal di kawasan pedalaman.Pendapat Dr Zubaidi:
Saya sendiri tidak menegah jika ibu yang hamil itu menolak suntikan ini jika yakin akan melahirkan bayi di hospital dan sanggup menanggung risiko.

Tetapi manalah tahu tanpa dirancang, seorang ibu boleh melahirkan anak di dalam kereta, di lif bangunan dan sebagainya. Jangkitan kuman boleh berlaku. Jadi lebih elok saja menerima suntikan itu lagi pula ia diberikan secara percuma di klinik kerajaan.xoxo.1 comment:

 1. saya ni memang allergic ngan jarum suntikan...tapi kalau untuk bab2 macam ni pejam mata ajelah...terima aje demi keselamatan & kesihatan...

  ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
  http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

  ReplyDelete