Thursday, July 19, 2012

Kek batik


Assalamualaikum,

hari ini aida datang opis bawak kek batik tau. cerita begini, minggu lepas terdetik dalam hati nak buat kek batik nih. lepas tuh bahan-bahan tak cukup dan lupa beli. petang isnin lepas dah pesan kat hubby belikan bahan-bahan lepas balik kerja. then malam tu, sementara menunggu hubby balik dari swimming aida pon buatlah seorang diri, selalunya berteman. ini first time tau aida try buat sebab google kat tenet tengok simple je cara buat nye. aha.

sekejap saja masa yang diperlukan untuk buat. then, bila dah siap simpan dalam freeze dalam sejam lepastu dah boleh makan. taraa.

sumber dari google sebab lupa nak snap

balik dari swimming hubby terus tanya. nasiblah freeze sejuk jadi cepatlah keras dan boleh dimakan.
hehe, hubby kata sedap, thanks abang. hubby siap-siap pesan nak bawak pegi hospital esoknya. nasiblah buat 2 bekas. 1 untuk hubby 1 untuk aida. hehe. okey, meh misterchef ni nak bagi idea resipi nak buat kek batik nih. cepat pergi amik pen dan kertas.

Bahan-bahannya :-
biskut merie sepaket
1 cawan milo
1/2 coklat masakan
1/2 tin susu pekat
120 gram butter
1/3 cawan air

Cara-cara nak buat ye:
1. Patahkan biskkut merie kepada 2 atau 3 pecahan dalam bekas berasingan.
2. Kemudian campurkan semua bahan yang lain dalam periuk dan panaskan atas api yang sederhana sehingga kesemuanya sebati. agak-agak dalam 10-15 minitla.
3. Bila dah sekata, tutup api dan masukkan biskut merie tdi dan gaul dengan rata.
4. Tuangkan ke dalam loyang tekan dan mampatkan dengan rata.
5. Masukkan dalam freeze untuk sejukkan dalam sejam atau 2 jam.
6. Keluarkan dan potong sedia dihidang.



p/s: hubby boleh siap cakap nak jual la sebekas rm15 boleh dak? haha
okey, silalah buat untuk menjaga perot laki anda. okbai.






No comments:

Post a Comment