Thursday, November 24, 2011

Miyu Datang

Salam...

Hai, lame xupdate, nak update asik tangguh2 je..sudah xtulis ape..mcmtula selalu..bukan ape sekarang ni dah makin busy sejak2 kedatangan orang baru dekat rumah. He, my new baby. Nak tahu sape..hehe..Surpriseeeeeeeee...tet.


Miyu


Ha..ni la orang baru dalam rumah kami. Kami bagi nama Miyu. Name manje. Nama panjang Miyuki Airy. Ha, sedap tak nama die. Nanti nak pegi buat IC die plak. Hah, macam manusia plak. Macam mana ye boleh tergerak hati nak bela tucing ni. Mmmmm..actually, dulu memang seriously tak bape suke dengan kucing. Geli sebenarnye even kat umah cik abang banyak anak tucing. Yang paling ingat kat tucing yang tue tu name die Angelo. He. Tapi time tu tiada perasaan dengan tucing ni. He.


Actually, sejak berapa menjak kebelakang yang dulu selalu tengok artikel pasal tucing ni. Sumtimes kat pesbuk pon ade orang tag artikel pasal tucing. Unfortunately bile tengok ade picture post yang tunjuk penderaan dan penganiyaan terhadap tucing ni, Ya Allah tuhan saja yang tahu betapa sakitnya hati tengok. Kejam sungguh manusia zaman ini. Apa nak jadi. Semoga Allah saja yang membalas perbuatan mereka.


Grrr..masih geram nih..cool down bebeh. Nak jadi cite kat umah Puan Mak dengan Encik Ayah pon ada tucing nih. Dah dekat 3 tahun jugakla die bermastautin kat umah tuh. That way, dah jadi biasa la tinggal dengan tucing nih. Badan pon dah biasa dah becalar balar nih.


Then, 1 ari nih tergerak hati ni nak sangat2 bela tucing. Pastu calla cik abang suh carikan sekor tucing yang masih kecik yang comel xmau comot2. Cik abang plak balik hometown so die kate oke die carikan. Tak kesahla tucing beli ke jumpe ke janji tucin jugak. Cik abang pon puas carik, last2 jumpe kat tepi jambatan mase isi minyak kete. Nasib si miyu la yang bertuah menjadi pilihan cik abang. Cik abang pon bawak balik bagi mandi dan makan. He.


Last week kitorang keluar pegi cari rumah, pasir, makanan, bekas makan dan mainan die. He, suke sangat Miyu. Seronok tengok miyu, seronok dapat bagi perlindungan kat miyu. Walaupon xpandai sangat nak jaga miyu tapi saya belajar untuk jaga die. Memang agak penat jugakla macam menjaga baby dengan budak kecik, tambah2 miyu ni agresif skit. Macam budak2 baru nak membesar panjat sana panjat sini, terkinja2, terlompat2, lari sana sini. Sabar jela dengan kerenah die. Penin jaga die, tapi bile bace blog ni jadi sejuk hati ----> Kucing Utara. Macam2 info boleh dapat pasal tucin nih. So, im excited untuk terus jaga miyu.


Miyu sedang manje2 nak tido

menggeliat..haha..



p/s: Rasullah saw suke akan kucing. Kucing haiwan yang bersih. Saya suke kucing dan saya sayang Miyu saya.





2 comments:

  1. Comelnya kucing ni. Hehe, nme dia Miyuki, mcm nme Jepun pulak :)

    ReplyDelete
  2. semua kucing comel..he..pengaruh katun jeponn..

    ReplyDelete