Thursday, May 5, 2016

Trobek: Persiapan sambut newborn Little Kayin


Assalamualaikum ,

hai lama sangatlah tak update belog. last update bulan 3 haritu. 
tu pon update gambar google sajo. hiks. 
Ekceli, entry ni dah lama sangat dah draft peram pekasam bagai, tapi mood nak karang tu tak datang-datang.
memang dah basi sangatlah sebab anak pon dah setahun kot. ini persiapan dalam perut la wey. 
tetibe harini rasa nak up balik. moh la kengkawan layankan gambar dan ayat basi guwe. 

Tak taula nak kata persiapan beria ke tak kan, tapi almaklumla kan anak first, 
sang ibu dan abah to be ni memang main beli sajo. 
Buat checklist bagai nak rak takut terlepas pandang, ada yang tak beli nanti karang.
Semua kelengkapan dibeli sedari 3month pregnancy. Excited kan ibu abah kayin nih.
Alhamdulilah, tuhan permudahkan segala urusan. 
Kebanyakkannya beli masa expo dekat SACC Shah Alam, Mid Valley, PWTC, Aeon dan Manjaku.
Memang best shopping barang-barang baby nih, wangi jer, rase napsu tuh nak rembat jer semua kalau banyak duit.

Ini antara barang persiapan yang dibeli haritu :- 

1. BABY CARE/GROOMING
- segala bedak, losen, baby oil, drapolen, wet tissues, minyak telon, cotton buds, pampers.
- kebanyakkannya jenama pureen, i adore pureen, wangi bangat.
- semua barang basic yang perlu ada. 
- yang dalam box barang-barang ibu like pads, confinement set dll.
- beli box kat ikea siap-siap senang nak angkut berpantang dekat kampung. 

2. BABY CLOTHING
- lampin, tuala, bedung, barut, mitten & booties, cloth diapers, sapu tangan dan baju-bajuan.
- ade juga yang diwarisi dari zaman mak macam barut. jadi beli sikit saje yang corak katun-katun tambah. 
- box baju beli dekat mr.diy. 

- topi, mitten & booties dan setokin. alahai comel-comel kan. itu sebahagian yang dibeli awal. 
- ahai, mereka ini cepat membesar, koje beli setokin aje la kat deme.

- dobi part 1
- mase ni dah 33weeks ++ kot menyental la sangat dalam toilet sakit pinggang, ahaks.

- dobi part 2
- gune pencuci pureen abd, wangi yang amat. suke suke suke.
- sampai little khaireen setahun pon masih gunakan pureen abd nih.
- harga rm24 seliter kat jusco. kalau kat darussalam boleh dapat rm22, kat expo rm21. hiks.

- baju-bajuan hasil rembatan dekat pureen warehouse.
-sehelai dari rm2 - rm5, memang borong sakan.
- size dari newborn sampai 2 tahun, boleh pakai lama sebab baby cepat membesar. 

 3. BABY FEEDING
- botol susu, berus botol, warmer, sterilizer, drying rack, storange bottle, breastpump.
- semuanya beli sebab tak tahu lagi masa nih banyak susu ke tak. 
- beli sikit-sikit lama-lama penuh bilik.
- nak advice, sebulan beli barang sikit-sikit, jadi tak terasa sangat pengaliran wang keluar masuk. kiki. 

- my nyawa, breastpump, susah hati kalau takada atau buat hal. haha.
- dah buat survey, terpaut dengan spectra m1, nak medela mahai benau i is tak mampu s. 
- review :  spectra memang best suction kuat, susu cepat penuh. 
- tapi kena hantar servis bila motor dah slow. 

- pencuci botol pureen, perisa oren ahaks sedap bau. 
- like 2x sampai sekarang tak pernah tukar.

- aktiviti membasuh dan merendam botol dengan pencuci pureen liquid clenaser. 

- aktiviti mensteril botol-botol baby.


4. BABY STORAGE
- storage la sangat, haritu ade beli lemari ikea nih, jadi dari kosong takde taruk bende, kita sumbatla sementara barang-barang baby nih. 
- hiks, banyak lagi barang tak sempat nak snap dan review.
- maklumlah iolls kan pelupa. 


banyak lagi barang si kayin nih sebenarnya, macam bag travel, kelambu, stroller, carseat.
semua tuh bagi i penting, kalau takde payah. 
takde gambar lenkali i sambung yer.

oklah, xoxo.


No comments:

Post a Comment