Sunday, January 26, 2014

Short Trip to Melaka Bandar Bersejarah part 1


Assalamualaikum,

lame gak tak update belog, rase last tahun lepas update. ece macam lame sgt bile sebut tahun lepas. so, welcoming 2014. hehe. disebabkan agak membizi setiap minggu so memang tak sempatlah nak update belog ke bace belog ke. so rini rase cam nak update pule.

awal bulan ritu, kitorang saje pergi berjalan ke Melaka. bukan tak pernah pergi melaka tapi kalini tujuan untuk melancong dan melawat tempat-tempat menarik kat sane. weehoo. seronok sebab encik am pon sekepala dan senang nak ajak jalan. lagi-lagi bawak mak ayah dan adik-adik. tapi sayang sebab ayah tak bape larat nak jalan jadi tak ikut jadi ganti dengan abang. asalnya pelan pergi 10 orang. alih-alih family kakak tak jadi pergi sebab demam, so berjalan berlima ajelah.

kitorang pergi 2d1n je. amik homestay sebab mule-mule kan kate pergi beramai-ramai. homestay yang kitorang duduk dekat Bandar Hilir jugak tak jauh dari town dalam 3km lebih. apartment 3 bilik, semua bilik ade ekon. siap ade swimming pool lagi tapi sayang anak-anak buah yang suke berenang tak jadi datang. harga untuk 2d1n total rm300 sebab weekend. okeyla. kalau korang nak jalan-jalan melaka bolehla dok sini, suggest untuk familyla. pergi sini Kental Homestay.


Gambar-gambar Homestay nih
ade pool kat bawah apartment

view dari balkoni

meja makan

dapur

ruang tamu, tapi tv lame takde astro hokey

master bedroom wit toilet

3rd bedroom

2nd bedroom, all complete wit aircond
so far i boleh kasi 3 bintang jer


so, kitorang dari putrajaya gerak dalam pukol10 lambat sikit sebab siap pergi tampal tayar, manelah datang paku nih. haiiiissh. tot tet tot tet pukol12.30 baru kitorang sampai. lapaq sangat terus pergi makan kat Zaiton Asam Pedas Restaurant. hoo. boleh tahanlah harga makan situ walaupon aku sorang jek yang telan asam pedas. hah. then, perut dan boncit baru check in masuk homestay.

sampai bilik apelagi semua landing baik punye. aku je yang tak tido. biaselah bukan jenis kaki yang tido siang kot. elok-elok jam kol4, habis semua aku gerak, cepat siap! walaupon hujan membasahi tetap nak jalan sebab dah sampai dan sebab esok nak balik dah. boleh.

so destinasi pertama yang berjaya kitorang sampai selepas 10ribukali tawaf bandar melaka tu sebab nak carik parking je pon, so sampailah kat Menara Taming Sari. oleh sebab mak gayat, jadi mak dengan abang tak naik. aku, encik am dan mira(adik aku) je yang naik. nak naik bayaran sorang rm10, 3 orang total rm30.
korang jangan tertipu dengan harga dekat kaunter. kat situ tulis adult rm20 tapi itu untuk tourist yang datang melancong. macam kite ni orang mesia separuh harga saje.

menara taming sari, best kot naik nih tapi takot2 gak


me wit sista

lepas tuh, kitorang cadang nak naik beca. *teringat lagu abang beca abang beca di tengah jalan. harga satu beca pusing pekan seround rm25 untuk 2 orang. kami ber5 mesti kena amik 3 beca, so cancellah nak naik beca. wuuuu. tapi sempat gaklah bergambar dengan beca. hello kitty gitew.

next, alsebab tak dapat masuk muzium disebabkan hujan rintik-rintik main layang-layang, so pergila merajok naik river cruise. best jugak tau. sepanjang river tu macam-macam bangunan menarik yang memang diorang buat khas untuk tarikan. cantek. bayaran sorang dewasa rm10, 5orang total rm50.

view yang kami lihat sepanjang river nih








sista, me, mom and brota


after dah seronok2 naik cruise, memasing perot dah lapo. so apelagi terus pecut pergi cari ikan bakar. memang main redah jela. akhirnya sampailah dekat restoran ikan bakar muara sungai ujong, kalau tak silap i lah...



to be continued.....



xoxo



No comments:

Post a Comment