Thursday, June 13, 2013

Makaroni bakar yang tak berapa nak jadi


Salam,

semalam dekat opis adela buat majlis perpisahan sikit sempena
seorang staff yang dah pencen. pastu ade buat makan-makan dan sape
yang baik hati nak sumbang makanan tuh silalah menyumbang.
so, aida ni nak kata baik hati tu idokla, tapi suke kalau bila ada majlis-majlis nih
nak sumbang apa-apa yang boleh dimakan hasil air tangan sendiri.

dahtu, terdetiklah nak buat makaroni bakar memandangkan kat rumah ada makaroni.
dah lama tau tak buat since masa sekolah menengah dulu lagi.
so dah lupalah sikit step. aida buat yang simple jer.
balik tuh terus zemangat buat, kalau bab cooking-cooking, baked-baked ni memang suke
tambah-tambah kalu cube bende baru. yelah, nak tunjuk pakar lah kat encik am konon-konon.
haha, alah pompuan biasalah nak suami puji lettew. ngehngehngeh.

buatlah dengan penuh kasih sayang, rebus makaroni, sedia bahan-bahan.
pastu mix semua dan bakar dalam loyang. gambar seperti di bawah.

mase tuang dalam loyang ni semua dah agak dah macam ada yang tak kena nih. haha

bakar dalam oven, nampak tak makaroni yang timbul-timbul tuh, 
itulah penyebab makaroni i tak berapa nak jadik.

zoom dekat sikit dalam oven, 
memula tuh nampak sedap ajer, puiii

last-last bila dah siap, waaaahhh sedih sikit sebab bahagian atas makaroni yang
timbul-timbul tuh keras,tapi dalam menten sodap. haha, jadi malas nak snap 
untuk korang tengok. kalau nak resipi mudah aje, next time aida post resipi 
dia mane tahu korang nak try kan. arini malas nak taip panjang-panjang. 

walaumacammanepon, encik am makan die kate sedap kalau makan dengan sos.
okey, itu dah buat hati ku berbunga kembali. wee wee
dahtu, bawak jugaklah pergi opis, tapi tadelah bawak satu loyang kan.
sebab bende tak berapa nak jadi, jadi seganlah nak bagi orang makan.
kalu ikutkan malas nak bawak langsung, tapi sebab kawan request nak rasa jugak jadi
kitew pon bawaklah setapaware kecik untuk mereka rasa dan komen. hikhik. 
next time aida cube lagi bagi sedap punye kau.
okeylah, bai.

xoxo






3 comments: