Friday, October 14, 2011

Friday Cocktail Pudding

Salam,


hye guys, lame rase dah xupdate blog ni. oh miss my blog. even ari2 bace blog orang, tapi blog sendiri malas nak update. hee. Pagi2 ari jumaat yang mulia ini, nak share skit dgn korang resipi yang simple mimple yang kalu korang teringin nak buat as a dessert ke, nak buat untuk anak2 korang ke, untuk boyfren ke gurlfren korang pon boleh. :)


Actually, arini kat opis ade wat makan2 pot luck  sempena sorang staff nak bertukar ke opis lain nun jauh di pantai timur tuh. So, my housemate, akak faezah, nak buat sardin gulung. Terfikir2 jugak nak donate ape ek? Sambil drive balik rumah petang semalam, otak ligat cari resipi yang tahu buat. Almaklumla bukanla dari kategori iron chef, tapi im home chef okey. Perasan sendiri la sebab sape lagi nak perasan kalu bukan diri sendiri kan. Hak. Masak untuk diri sendiri tuh terror la, untuk orang lain ni tak confident sangat. Yela japgi kalu kene condem kaw-kaw, xpasal2 dah xmasuk kitchen kat umah tu dah. Jangan kau!


HAA!!! Penat otak diperah, last2 teringat plak penah buat PUDING KOKTEL suatu masa dahulu. Jeng..jeng..jeng..memandangkan akak pon nak pegi beli bahan2 untuk sardin gulungnya, i pon ape lagi pegila sambar ape yang ade kak kedai tuh. Dah lame dah xbuat nih, ingat2 jela ape yang patot dibubuh untuk koktel tuh. Haa.


Opps..lupe plak malam nak pegi dating dengan cik abang jap. Tak sempat nak buat nih. Dah balik kang kompom penat. Merajok cik abang sebab xbuat untuk die. He. Nanti ye, spesel i buatkan untuk u. Cheewaahh. Huhu, xpe2, jangan mengantok ye cik mate. Last2 balik pukol sebelas trus basuh kaki, salin baju trus pegi dapur capai periuk sudip semua.


Okey, penonton semua, bahan2 yang diperlukan untuk membuat puding koktel ye..cepat2 amik pen dengan kertas salin, kang xsempat pulak kang. Hee, ceee macam chef dalam rancangan tv plak.




Bahan-bahan:-
10 g agar-agar (boleh juge gune serbuk agar2)
1 cawan gula
6 cawan air
1 tin susu cair
1 tin koktel


ha, sempat salin x, kalu xsempat buka my blog ye, mudah aje. peace\./


Cara-cara nak buat plak:-
1. Mule2 amik periuk sederhana besar, letak atas dapur masukkan air, gula dan agar2. Masak dan sambil2 kacau sampai mendidih.
2. Bile dan mendidih tu, amik sedikit masukkan dalam mangkuk dan biarkan sejuk.
3. Kemudian, masukkan susu cair dalam periuk dan biarkan dalam api kecik.
4. Agar2 yang kite asingkan tadi dibiarkan sejuk dan bile dah keras kite hancur2kan skit untuk ditabur dalam puding kite.
5. Then, agar2 dalam periuk tadi dah mendidih, tutup api dan tuangkan dalam tray. Taburkan koktel yang telah ditapis air, amik buah saje ye dan agar2 yang telah dihancurkan tadi. Kacau supaya sekata dan biarkan ia sejuk sedikit. Bile dah sejuk skit, boleh masukkan dalam freeze. Bile nak makan, keluarkan dan potong serong2 yek.




TARAA..jadilah puding koktel yang sungguh sedap sekali. Macam nila rupenye bile dah siap. Actually gambar ehsan dari pak cik google. Lupe nak snap. Haa, apelagi penonton semua, senangkan. Jadi jangan lupe untuk cube di rumah ye. Okey, sehingga berjumpe di lain rancangan di waktu yang sama dalam rancangannnnnnnnnnnn...tet. xabis2 perasan dan berangan jer..Daa.

No comments:

Post a Comment