Tuesday, December 23, 2014

Kronologi Mengandung


Assalamualaikum,

Lame tak hupdate kan, jangan ingat alahan ibu mengandung  pulak pasai pertama kali mengandung  ni takde alah-alah sangat. Cume biasela letih tak larat, pening, cramp perut. Semua mild-mild jer. Alhamdulilahla kan. Tak tahula kalau 2nd 3rd nanti cemane kan. Aha..bagi lepas sorang ni dulu yer. Lain orang lain experience  die ye dak. Diam tak diam dah 5bulan lebih dah baby dalam perut nih. Alhamdulilah tak banyak ragam, dah semakin kuat kicking and boxing, semoga jadi anak yang baek ye sayang. Syukur diberi peluang untuk merasa moment yang indah ini. Amin. Tiap hari adalah kenangan-kenangan yang kalau boleh dibukukan akan jadi satu epilog cinta. Eewaahh.
Oklah, aida nak story kronologi-kronologi  mengandung yang diusahakan sepanjang 2tahun 2bulan sebelum disahkan pregnant.

  • start makan asid folic dari lepas kawen. Lame dan banyak jugak makan sampai badan pon naik. Orang kate makan asid folic memang badan naik sebab lebih kurang ubat hormon kan. Lepastu terus stop sebab tak lekat-lekat even dah amik dari beberapa ibu mengandung. Kekonon amik berkatla. Tapi tak jalan. 
  • lepas 2bulan kawen period tingtong balik. Ingatkan dah lekat, beria la test upt bagai, last-last kuciwa. But its oke, pergi klinik maria dan doc bagi duphaston untuk turun darah dan marvelon for 3cycle untuk betolkan period. 
  • minum jus delima gulsan setiap hari.
  • try pergi berurut dengan ustaz halim di batang kali sebab kawan pergi berubat dengan die berjaya pregnant. Jangan risau ustaz ni berlapik dan husband pon die ubatkan sekali. Cume kami tak berulang pergi berubat sebab jauh sangat. Ngee.
  • period tetap tak cantek datang bila makan ubat sajo. Doc maria suh continue pil hormon lagi tapi i refuse  sebab cukup-cukupla badan ini naik dan berisi giler. Siyes dari 55kg naik sampai 65kg. So no hormone pills anymore!
  • cube pulak perubatan darulsyifa kat bangi. Bila ustaz scan katenye  takdepape cume hormon je tak stabil. So die bagi air penawar sapu di perut dan minum. 
  • tak puas hati lagi, orang kate cube homopati plak. Homopati dokter hassan di Pkns bangi. Dah scan tangan dapat ubat bijik-bijik 3botol. Ade syarat nak makan dan time die. Tapi period tetap tak datang dan cara ni tak jalan. 
  • start treatment dekat hospital putrajaya setelah disuggest oleh dokter lita alis. Buat surat refer di klinik kesihatan dan terus dapatkan appointment  kat hospital putrajaya. 
  • cube minum susu kambing higoat premium. Berkotak jugakla.
  • encik am belikan qaseh gold. Satu untuk kekanda satu untuk adinda. 
  • google punye google jumpe satu website jual macam jamu kot. Name die WSR. Women secret recipe. Yang ni banyak testimoni  berjaya. Ubat die macam buah keras kot tapi bende ni kalu google memang tak jumpe sebab syarat die orang lelaki tak boleh tengok. Nanti ubat tu boleh rosak. Wallahualam. 
  • beli jamu seri pengantin, tapi makan tak sampai berapa bijik je dah stop. Encik am tak bagi makan jamu-jamu sembarangan. 
  • Berurut dengan mak opismate, 3kali jugaklah berulang. Sakit noks. Tapi mungkin tak serasi. 
  • Sambung treatment hospital putrajaya. At first buat pap smears dan tvs, detect pcos, tapi tak bagi jugak ubat. Pastu amik contoh semen suami. Then kena xray kepala. Amik darah entah berapa ribu kali, last baru suspect hyperprolactin. 
  • Buat mri scan kat hospital  pantai ampang. 
  • Start makan bromocripthine 2biji seminggu untuk 3bulan.
  • Buat hsg.
  • Lepas 3bulan, dokter tambah dos bromocripthine 2biji sehari.
  • Try biodex tapi amik 2 jenis je liquid prune dan women lobata.
  • Dan lepas sebulan hsg dan bromo dos tinggi, berjaya pregnant.
Sebenarnya ade banyak lagi yang aida dan encik am buat tapi banyak dah tak ingat. Ni mane yang teringat dari segi ikhtiar perubatan dan urutan. Kalau yang rohaniah tu nanti kite share lagi yek. Kalau ade lagi nanti kite tambah ye. Tapi memang sebulan dua sebelum pregnant, tak tahula nak cakap macam mana. Tapi memang tekad sangat masa tu, yakin semacam. Memang banyak istighfar dan sedekah. Pastu amalan-amalan untuk dapatkan anak tuh memang betol-betol buat, tak putus-putus doa dan mungkin jugak berkat bulan ramadhan kan. Alhamdulilah. 

Buat kawan-kawan yang ttc tu, apa yang aida tulis nih adalah satu semangat dan panduan untuk terus berusaha. Saya juga faham sebab saya juga laluinya. 

Doakan aida selamat melahirkan anak pertama ini. Terima kasih.

Okbai, xoxo




No comments:

Post a Comment