Thursday, November 27, 2014

Korea Trip : Review Guesthouse


Assalamualaikum,

hai, ingat tak dulu ade janji nak share pasal guesthouse yang kitorang stay mase ke korea ke kite tu?
ha, ni nak tunai janji la ni, sementara ingatla kan. citer pon dah basi, tapi sejak hujung-hujung tahun nih tengok ramai sangat yang dok google pasal tips ke korea, so kite share la ape yang kite boleh.

okey mase kat korea tuh, kitorang stay dekat guesthouse aje. lebih murah sikitlah dari hotel kan. ate namenye bajet travel so semua kena bajetla kan. tapi guesthouse pon oke jer. kitorang stay 4hari 3 malam kat Korea Central Backpackers. booking dekat Hostelworld.com. kitorang booking mase bulan januari lagi, lepas booking flight. travel bulan 5, kitorang 4 bulan sebelum dah booking siap-siap. jangan risau sebab booking melalui hostelworld ni kite kena bayar deposit 12% jer, bakinya bayar bile dah sampai sana. okeykan, sempatla nak kumpul duit bagai kan. manela tahu kot-kot last minit korang cancel tadelah diorang rugi kan. tapi deposit burn la yok.

kalau korang search kat hostelworld, banyak guesthouse yang lagi murah dan jimat. boleh compare mana yang lagi jimat dan tempat yang lebih strategik. kitorang pilih guesthouse ni sebab member encik am pernah dok kat sini. so, kitorang banyak ikut direction diorang untuk pergi berjalan dari rumah ke mana-mana. senang sikit.
        
ni details booking confirmation, siap dengan details owner, so i just wasap dan emel die tanya macam-macam sebelum pergi. 

pintu masuk guesthouse, pandai-pandaila korang cari ye bile dah sampai.
boleh tahan jugak nak cari, nasib die bagi map location takdelah sesat.

bilik kitorang, bersepah dah ye. yaAllah punyelah sejuk tak payah pakai aircond bagai. 
angin luar pon dah menusuk sampai ke tulang.

toilet dalam bilik, gambar toilet tak amik, tapi toilet die sempit sikit ye.

die punye hall, kecik je tapi chomel. 

dapur pon hado, korang nak buat air ke, panaskan makanan ke kek sini lah. cume dapur nak masak jela nan hado.

ruang lepak-lepak, cantik tak kerusi die. adore sangat. kat meja tu ade banyak duit kertas dari pelbagai negera, semua ada nota dari travellers yang penah stay situ.

ade wifi jugak, korang boleh gune pc untuk google pape. 
kitorang tak sentuh pon since dah ade wifi henpon sajo.

air tapis disediakan, senang setiap kali nak keluar jalan refill siap-siap air dalam botol
senang nak terkencin ke. towel dan tisu pon ade disediakan. 

haa, inilah die owner guesthouse tu, yoong namenye. aneyosayo.
orangnye quite shy tapi okeyla. 


last but not least, si gemok yang gediks itu. 

overall kite boleh kasi guesthouse ni 3 bintang. semua oke, ala nak buat tido je pon, siang memang takde kat umah pon. tett. nak tahu details, boleh masuk laman web guesthouse nih, boleh survey rate, lokasi, facilities die sekali.


ok bai, xoxo.




1 comment: