Thursday, August 20, 2015

SSPN-i untuk Kayin


Assalamualaikum,

minggu lepas aida dah bukakan SSPN-i untuk kayin.
actually kebetulan ade orang dari ptptn dan sspn yang bukak booth dekat cafe spr nih.
memang dah niat nak buka akaun untuk dia, so alang-alang dah ade.
dan kebetulan kak irma opismate ajak, laju jer turun. hiks.

selalunya dekat-dekat booth macamnih jer yang dapat gift.
bukak minimum rm50 dapatlah tabung telur tuh.
sebabnya ibu tak bawak duit lebih.
takpelah, next time bile kad sspn-i kayin dah sampai kita masukkan duit lagi yer.
nowadays dah takde buku kan.

nanti ibu nak pergi buka tabung haji pulak untuk kayin.
duit sedekah lahir dan duit raya die dah banyak sangat kat rumah tuh. bersampul-sampul.
nanti ibu dengan abah bawak kayin kite pergi buka akaun yer.

kena ajar kayin menyimpan dan menabung dari kecil untuk mase depan.
sspn-i untuk kemudahan pelajaran kayin.
tabung haji untuk daftar kayin haji dan simpanan kayin.
sspn-i tuh wajib ada kalau nak apply ptptn nanti. tapi rasanya bila kayin dah besar taknaklah
berloan dengan ptptn. teringat pulak cakap lecturer time study dulu, ptptipu.
ibu dulu study dah loan dengan ptptn, sekarang dah kena bayar baliklah kan.
ape-ape pon, kalau boleh biarlah ada simpanan untuk anak-anak.
haa, lagi satu ibu pon dah start membeli emas untuk kayin. hiks.
terjebak dengan kawan-kawan opislah, tapi bagus jugak tau, pelaburan masa hadapan.
cuma insurans kayin saje masih fikir nak amik atau tak.


inilah rupe tabung telur tuh. sumber google.


til then, xoxo.

1 comment:

  1. Gugel pasal ptptn.
    landed sini.
    time aida buka dulu xde free pe pon.
    comel sgt tabung tu ☺

    ReplyDelete